Petele de apă pot afecta orice proprietar de autoturism, chiar și după ce mașina a fost spălată corespunzător. Aceste pete nu sunt doar enervante, ci pot provoca și deteriorarea vopselei. De aceea, este imperativ să înveți cum să îndepărtezi petele de apă de pe o mașină și să urmezi procedurile cât mai curând posibil.

În acest ghid, acoperim toate metodele pe care le-ai putea folosi. De asemenea, analizăm și cum să scoatem petele de apă de pe roți sau de pe geamul auto. La finalul articolului, discutăm despre cum să prevenim în primul rând petele de apă, despre diferitele tipuri de pete de apă și discutăm despre modul în care acestea deteriorează caroseria auto.

Cum să îndepărtezi petele de apă de pe mașină?

Cel mai bun mod de a îndepărta petele de apă de pe mașină este să folosiți un produs specializat pentru îndepărtarea petelor de apă. Oțetul alb sau o bară de argilă pot fi, de asemenea, utile pentru a îndepărta petele de apă încăpățânate. În cazurile severe, ar putea fi necesar un compus și un polish pentru a obține o caroserie auto la un nivel de calitate de showroom.

Iată câteva informații detaliate despre cum să îndepărtezi petele de apă de pe o mașină:

Produs pentru îndepărtarea petelor de apă

Dacă doriți cea mai rapidă soluție, un produs special pentru îndepărtarea petelor de apă ar putea fi cea mai bună opțiune. Puteți achiziționa aceste produse de la toate mărcile de la magazinul local de piese auto. Aceste produse de curățare vor avea grijă de acumulările de fluorură, minerale și calciu. Multe dintre ele pot fi folosite și pe o varietate de piese, de la vopsea la jante.

Aplicați o parte din detergent pe o cârpă din microfibră și frecați-o pe zona afectată timp de câteva secunde. Ștergeți-o cu un prosop curat și examinați rezultatele. Este posibil să fie nevoie să clătiți produsul când ați terminat. De aceea, este important să citiți instrucțiunile și să le urmați în totalitate.

Există multe produse diferite pe piață din care puteți alege. Un produs de îndepărtare a petelor de apă pe care l-am găsit și care a funcționat bine este Chemical Guys SPI10816. Îl puteți găsi pe Amazon aici, acesta este un link afiliat și acest lucru înseamnă că, fără niciun cost pentru dvs., putem primi un mic comision la achizițiile eligibile.

Oțet alb

Dacă nu vrei să mergi la magazin și celelalte produse nu sunt la tine acasă, poți apela oricând la oțetul alb. Acest produs de uz casnic obișnuit face minuni pe caroseria mașinii. Este conceput să scoată eficient petele de apă dură datorită acidului acetic natural pe care îl conține.

Cu toate acestea, pH-ul de 2,5 al oțetului este extrem de acid și poate cauza probleme cu un strat transparent dacă nu este utilizat corect. De aceea, este esențial să îl amestecați cu părți egale de apă distilată. Puteți umple o sticlă cu pulverizator pentru a face aplicarea mai ușoară.

CITEȘTE ȘI:
Cum să curățați scaunele auto din pânză sau din piele

Pulverizați cu generozitate zona afectată și lăsați să acționeze timp de câteva minute. Ștergeți cu o cârpă din microfibră și clătiți bine zona pentru a vă asigura că nu a rămas oțet în urmă.

Bară de argilă

Barele de argilă sunt excelente pentru a îndepărta depunerile minerale rămase pe mașină. Cu o suprafață umedă și săpunită, puteți freca argila pe zonele afectate. Asigură-te că o tot împăturești pentru a descoperi o porțiune proaspătă.

Argila va scoate tot carbonatul de calciu din corpul vopselei. Veți avea cel mai mare nivel de succes dacă mașina are un strat de nanoceramică, un material de etanșare, ceară sau spray aplicat anterior. Cu toate acestea, nu este eficientă pentru a scoate petele care sunt blocate în porii vehiculului.

Compound/Polish

Dacă mașina ta a fost victimă a ploilor acide, s-ar putea să te aștepte un proiect mai dificil. Pe suprafața stratului transparent al mașinii ar putea rămâne urme de gravură. Dacă lăsați acidul să se așeze pe vopsea, ar putea lăsa în urmă și mici cavități.

Singura modalitate de a face față gravurii chimice care apare este să folosiți un compus și să lustruiți. Trebuie să aplatizați stratul transparent și să lustruiți suprafața. Dacă nu sunteți sigur cum să faceți acest lucru, cel mai bine este să vizitați un atelier de caroserie auto. În caz contrar, puteți crea mai multe daune la vopsea.

Cum să preveniți petele de apă pe mașină?

Cel mai bun mod de a preveni petele de apă pe mașină este să o usuci cât mai repede posibil după ce o speli. Folosiți o cârpă din microfibră pentru a usca mașina pentru a preveni zgârieturile pe vopsea. Dacă nu o puteți usca imediat, asigurați-vă că o parcați la umbră după spălare.

În loc să încerci să îndepărtezi petele de apă după fiecare spălare a mașinii, o metodă mult mai bună este să încerci să le eviți de la bun început. Deși uscarea vopselei după o spălare a mașinii este cea mai bună metodă, puteți, de asemenea, să instalați un filtru de apă pe spălătoria sau pe furtunul dumneavoastră. De asemenea, nu doriți niciodată să spălați și să vă lăsați mașina să se usuce la soare direct.

Cum să îndepărtezi petele de apă de pe roți

Ai observat pete de apă dură pe jantele mașinii tale? Soluția se află din nou în oțetul alb.

Amestecați porții egale de oțet și apă distilată într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizați-l pe jante și lăsați-l să acționeze câteva minute. Curățați-l cu o cârpă uscată și lăsați jantele să se usuce la aer. Pentru a preveni această problemă pe viitor, asigurați-vă că jantele sunt uscate după spălare.

Cum să îndepărtezi petele de apă de pe sticla auto?

Există mai multe modalități de a îndepărta petele de apă care se află pe geamul auto. Poți folosi un detergent obișnuit pentru geamuri, dar nu alege unul cu amoniac. De asemenea, este posibil să amesteci oțet și apă, așa cum ai făcut cu alte părți ale mașinii.

CITEȘTE ȘI:
Cum să îndepărtezi mucegaiul din interiorul mașinii tale

Sucul de lămâie este, de asemenea, un bun înlocuitor pentru oțet. Stoarceți puțină lămâie într-o sticlă cu pulverizator umplută cu apă distilată și pulverizați-o pe zona afectată. Puteți, de asemenea, să creați o pastă cu bicarbonat de sodiu și apă pe care să o puneți pe zona respectivă.

Tipuri de pete de apă pentru automobile

Apa dură

Duritatea apei este definită prin numărul de minerale pe care apa le are dizolvate în ea. Dacă nivelul pH-ului depășește șapte (echivalentul apei distilate), aceasta este considerată dură. Dacă zona dvs. conține mult magneziu sau calciu, precipitațiile vor acumula aceste materiale. Ceea ce vă rămâne sunt pete de apă după o ploaie torențială sau chiar dacă v-ați spălat mașina cu apă dură de la furtun.

Ce este mai rău este ceea ce se întâmplă după ce petele se întăresc pe vehicul. Mineralele rămân în urmă pe măsură ce apa se evaporă, lăsând în urmă un strat de calciu pe suprafață. Cel mai bine este să îndepărtați petele imediat ce acestea devin vizibile.

Gravura produsă de ploaia acidă

Ploaia va fi întotdeauna ușor mai acidă, deoarece dizolvă CO2 din atmosferă. Majoritatea precipitațiilor au un nivel de pH de aproximativ 5,0-5,5.

Chiar și cea mai mică cantitate de acid poate cauza probleme cu vopseaua mașinii, mai ales dacă petele rămân pe vehicul. Dacă spălați vehiculul în mod regulat, s-ar putea să nu întâmpinați atât de multe probleme.

Cu toate acestea, dacă locuiți în apropierea unui parc industrial sau a unei alte regiuni comerciale în care există mai multe emisii de oxid de azot sau de dioxid de carbon, ploaia devine mai acidă. În plus, activitatea vulcanică poate elibera dioxid de sulf și alte gaze acide, ceea ce duce la o concentrație mai mare în ploaia din apropiere.

Sunt petele de apă dăunătoare pentru vopseaua auto?

Da. Dacă carbonatul de calciu începe să se acumuleze pe caroseria mașinii, murdăria, praful și resturile de pe drum vor începe să se acumuleze pe vopsea. Acești contaminanți se lipesc de mineralele din petele de apă, creând o adevărată mizerie dacă nu se rezolvă imediat.

În plus, ploaia acidă este corozivă pentru vopseaua mașinii. Dacă aveți de-a face cu ploaie acidă, ar putea începe să apară gropițe în stratul transparent pe măsură ce acesta este erodat. Dacă mai multă ploaie se adună în aceste cavități, vopseaua ar putea fi grav compromisă.

Dacă locuiți într-o zonă cu apă dură și ploaie acidă, problemele dumneavoastră sunt și mai mari. Carbonatul de calciu este considerat o bază, așa că va reacționa cu orice ploaie acidă care cade. Reacția creează săruri, care sunt extrem de corozive pentru metal și vopsea. Cu cât apa de ploaie este mai acidă, cu atât apa devine mai dură, ceea ce duce la creșterea problemelor cauzate de depunerile de magneziu și calciu.

CITEȘTE ȘI:
Cum să îndepărtezi mucegaiul din interiorul mașinii tale

Numai din aceste motive, este mai bine să vă spălați mașina în mod regulat. Dacă observați pete de apă, ocupați-vă de ele înainte de a vă trezi că aveți nevoie de o vopsea complet nouă.

Ceara auto previne petele de apă?

Da, ceara pentru mașini poate ajuta la prevenirea petelor de apă. Atunci când este aplicată pe suprafața mașinii dumneavoastră, ceara creează o barieră între vopsea și mediul înconjurător. Petele de apă apar atunci când apa este lăsată pe suprafața vopselei pentru o perioadă lungă de timp, iar cu un strat de ceară, această apă va avea mai multe șanse să se scurgă de pe vopsea.

Ploaia provoacă pete de apă pe mașină?

Da, ploaia poate cauza pete de apă pe o mașină. Mineralele din apa de ploaie pot lăsa pete sau dungi pe vopseaua mașinii dumneavoastră. Cu toate acestea, ploaia este de obicei apă moale și este mai puțin probabil să lase pete de apă decât spălătoria dumneavoastră auto. Totuși, dacă este vorba de ploaie acidă, este foarte probabil să provoace pete de apă pe mașina dvs.

Ce cauzează petele de apă pe mașină?

Petele de apă sunt cauzate de obicei de apa dură care s-a uscat pe vopsea după o spălare a mașinii, dar pot fi cauzate și de ploaia acidă. Atunci când apa se evaporă, lasă în urmă orice minerale sau impurități care au fost dizolvate în ea. Dacă se întâmplă ca aceste minerale să fie lucruri precum calciu sau magneziu, ele pot rămâne în vopseaua mașinii și pot cauza pete.

Ar trebui să îmi șterg mașina după ce plouă?

Da, în general, ar trebui să vă ștergeți mașina după ce plouă pentru a preveni petele de apă, care pot fi dificil de îndepărtat. În plus, apa de ploaie poate conține săruri și alte minerale care pot deteriora finisajul mașinii dvs. în timp, dacă nu sunt tratate. Cu toate acestea, nu toată lumea are timp să șteargă mașina după fiecare ploaie.

Petele de apă pot fi o pacoste de îndepărtat de pe mașină, dar cu instrumentele și tehnicile potrivite, este cu siguranță posibil. Petele de apă nu sunt doar inestetice, ci pot deteriora și vopseaua mașinii dumneavoastră în timp.

Prin urmare, este important să vă uscați mașina după o spălare auto pentru a preveni apariția petelor de apă, ceea ce vă va economisi atât timp, cât și bani.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că acum ai toate cunoștințele de care ai nevoie despre petele de apă și petele de apă.