Echilibrarea anvelopelor poate fi ceva despre care ați mai auzit. Dar ce se întâmplă dacă nu echilibrați anvelopele și cum vă puteți da seama dacă anvelopele sunt dezechilibrate? Haideți să aflăm!

Deși de multe ori sunt puțin trecute cu vederea, anvelopele vehiculului tău sunt printre cele mai importante lucruri de care trebuie să ai grijă. Deși monitorizarea duratei de viață a benzii de rulare și a presiunii din anvelope sunt esențiale, nu te poți opri aici. Un alt factor critic de care trebuie să aveți grijă este echilibrarea anvelopelor.

S-ar putea să nu pară mare lucru, dar anvelopele dezechilibrate pot duce la o serie de probleme cu care nu vrei să te confrunți. Dar cum știi dacă ai anvelope dezechilibrate și de ce ar trebui să le repari? Și mai important, cât ar trebui să te coste echilibrarea anvelopelor?

În acest ghid cuprinzător, vom trece în revistă tot ceea ce trebuie să știi pentru a-ți păstra vehiculul în siguranță și pe șosea. Să începem cu o privire rapidă asupra semnelor:

Cel mai frecvent simptom al anvelopelor dezechilibrate este reprezentat de vibrațiile excesive în timpul conducerii la viteze mari. De asemenea, dacă le inspectați vizual, puteți observa o direcție aspră și o uzură inegală sau neobișnuită a anvelopelor. De asemenea, se pot uza componentele suspensiei.

Iată o listă mai detaliată a simptomelor anvelopelor dezechilibrate:

Simptomele anvelopelor dezechilibrate

1. Vibrații excesive

Este, de departe, cel mai frecvent simptom al anvelopelor dezechilibrate și este, de asemenea, ceea ce este probabil să observați primul. Dacă mergi pe șosea și simți o cantitate excesivă de vibrații, poate fi vorba de o serie de probleme.

CITEȘTE ȘI:
Defecțiune servodirecție - Semnificație, cauze și remedieri

Dacă problema a apărut imediat după ce ați cumpărat anvelope noi, cauza este probabil faptul că anvelopele sunt dezechilibrate.

2. Direcția tare

Atunci când conduci pe șosea, toate cele patru anvelope ar trebui să exercite aceeași forță asupra solului la fiecare rotație. Dacă autovehiculul dumneavoastră are o anvelopă dezechilibrată, veți simți acest lucru în timp ce încercați să conduceți. În timp ce veți avea vibrații excesive în timp ce conduceți în linie dreaptă, veți amplifica aceste probleme de fiecare dată când veți încerca să virați.

Nu numai că vibrațiile se vor înrăutăți, dar te vei lupta și cu vehiculul tău în viraje un pic mai mult.

3. Uzura neuniformă/ neobișnuită a anvelopelor

În timp ce s-ar putea să fii dispus să suporți vibrațiile suplimentare sau chiar direcția tare, o problemă cu care nu vei dori să te confrunți este uzura neuniformă sau neobișnuită a anvelopelor. Dacă anvelopele nu se deplasează de-a lungul solului în mod corect, acestea se vor uza anormal.

Ceea ce înseamnă pentru tine este că anvelopele se vor uza mai repede și vei avea nevoie să le înlocuiești mai repede decât ai fi făcut-o altfel. Anvelopele neuniforme nu sunt doar frustrante; ele pot fi și costisitoare.

4. Componente de suspensie și direcție uzate

În timp ce anvelopele tale se vor uza mai repede atunci când nu sunt echilibrate, acestea vor exercita, de asemenea, o presiune suplimentară asupra componentelor suspensiei și direcției. Acele vibrații pe care le simțiți în timp ce conduceți nu se duc direct la dumneavoastră; ele călătoresc prin întregul vehicul.

Vibrațiile finale pe care le simțiți sunt după ce au călătorit prin sistemul de suspensie – iar aceste vibrații sunt doar mai rele la nivelul roților. Cu cât lăsați mai mult timp anvelope dezechilibrate pe vehiculul dumneavoastră, cu atât mai repede se va uza totul.

CITEȘTE ȘI:
Volanul tremură la frânare: Cauze și cum să reparați

5. Scăderea economiei de combustibil

Nu veți vedea cum economia de combustibil se va prăbuși dacă aveți anvelope dezechilibrate, dar veți observa o scădere dacă veți fi atenți.

Menținerea totul în mișcare necesită ceva mai multă muncă din partea motorului tău, ceea ce duce la reducerea economiei de combustibil. Este doar un domeniu în plus în care veți cheltui ceva mai mult dacă neglijați să vă echilibrați anvelopele.

Ce cauzează anvelopele neechilibrate?

Conducerea tipică poate contribui la anvelopele dezechilibrate. Cu toate acestea, problema poate proveni și de la instalarea inițială a anvelopelor. De fiecare dată când instalați anvelope noi pe vehiculul dumneavoastră, ar trebui să le echilibrați. Diferențele mici la nivelul anvelopei și/sau jantei pot duce la un dezechilibru al anvelopei și este perfect normal. Aceste mici diferențe pot fi de doar o uncie și le veți simți în timp ce conduceți.

În timp, anvelopele se vor uza puțin neuniform, iar greutatea de echilibrare se poate desprinde, mai ales dacă greutățile sunt lipite, ceea ce este obișnuit la jantele din aluminiu.

Deși aceste diferențe sunt de obicei mici, chiar și aceste mici schimbări pot face o mare diferență. Vestea bună este că multe magazine oferă echilibrare pe viață pentru anvelopele pe care le instalează. Acest lucru vă poate economisi niște bani și vă poate asigura că anvelopele rămân echilibrate pe toată durata lor de viață.

De ce ar trebui să reparați anvelopele neechilibrate

Ar trebui să reparați anvelopele dezechilibrate pentru a îmbunătăți confortul și a economisi bani. Echilibrarea anvelopelor nu este atât de costisitoare, iar dacă o compari cu banii în plus pe care îi vei economisi pe combustibil, componente ale suspensiei și anvelope noi, de fapt economisești bani dacă îți echilibrezi anvelopele.

CITEȘTE ȘI:
Servodirecție electrică vs. hidraulică: Care este mai bună?

Așadar, nu este vorba doar despre crearea unei călătorii mai ușoare și despre confortul tău general, deși și acestea sunt motive convingătoare. Îmbunătățiți performanța vehiculului dumneavoastră, economisiți bani și obțineți o călătorie mai confortabilă – este o situație în care toți câștigă.

Cât costă echilibrarea anvelopelor?

Costul mediu pentru echilibrarea unei anvelope este între 10 și 20 de lei pe anvelopă. Asta înseamnă că pentru toate cele patru anvelope, și vă puteți aștepta să plătiți între 40 și 80 de lei.

Cu toate acestea, acesta este costul pentru o echilibrare de sine stătătoare – ceea ce înseamnă că vă duceți vehiculul și vă echilibrați anvelopele. Dacă vă luați anvelope noi, prețul poate varia.

Rețineți că, deși poate părea costisitor să vă echilibrați anvelopele, pe termen lung economisiți bani prin îmbunătățirea economiei de combustibil, prelungirea duratei de viață a suspensiei și a duratei de viață a anvelopelor.