Aveți un miros neplăcut care miroase a oțet din gurile de aer condiționat ale mașinii dumneavoastră? Iată câteva sfaturi despre cum să îl remediați.

Atunci când vă urcați în mașină pentru o plimbare, nu vreți să simțiți un miros neplăcut. Așadar, ce faci atunci când aerul condiționat al mașinii miroase a oțet? Acest miros poate deveni copleșitor și de multe ori indică o problemă care ar trebui rezolvată.

Examinăm toate aceste opțiuni pentru a vedea dacă puteți depista de unde provine mirosul. De asemenea, vă arătăm posibilele modalități de a rezolva problema, astfel încât să vă puteți bucura din nou de mașina dumneavoastră.

Motive pentru care aerul condiționat al mașinii miroase a oțet

Cel mai frecvent motiv pentru care aerul condiționat al mașinii dvs. miroase a oțet este că este posibil să se fi dezvoltat mucegai în supapele de aer, în conducte sau în componente. De asemenea, este posibil să existe prea mult condens sau un filtru de aer din habitaclu vechi și înfundat.

Iată o listă mai detaliată a motivelor pentru care aerul condiționat al mașinii tale miroase a oțet:

1. Mucegai în gurile de aerisire sau în conducte

Dezvoltarea mucegaiului este unul dintre motivele numărul unu pentru mirosul de oțet. Din fericire, mucegaiul nu crește rapid, așa că este ușor să previi apariția acestei situații, mai ales dacă ții pasul cu întreținerea sistemului de aer condiționat.

Dacă locuiți într-un climat cald și umed, creșterea mucegaiului este mai frecventă. De aceea, este important să curățați sistemul de aer condiționat cât mai des posibil. În caz contrar, te-ai putea trezi că ai de-a face cu mucegai. Dacă găsiți mucegai în sistem, trebuie să vă ocupați de el imediat. Această problemă poate duce la boli respiratorii, în special la cei care sunt predispuși la probleme. De asemenea, poate provoca iritații ale sinusurilor și dureri de cap cu care nu ar trebui să vă confruntați.

2. Filtru de aer din habitaclu murdar și vechi

Mirosurile de mucegai provin, de asemenea, adesea de la un filtru de aer din habitaclu contaminat sau înfundat. Acest filtru este excelent pentru a reține particule și resturi, menținând sistemul de aer condiționat protejat. Cu toate acestea, atunci când filtrul se înfundă, poate reține și umiditatea și poate începe să crească mucegai.

Pentru a preveni acest lucru, trebuie să vă asigurați că înlocuiți filtrul de aer din cabină la intervalele de timp specificate în manualul de utilizare. De obicei, ar trebui să înlocuiți acest filtru în fiecare an, dar mulți oameni trec cu vederea acest lucru. Este un proces simplu care vă scutește de mirosul de oțet și menține aerul din cabină la cea mai bună calitate.

CITEȘTE ȘI:
6 simptome ale unui compresor de aer condiționat defect și costul înlocuirii

3. Bobină sau aripioare de evaporator mucegăite

Este posibil, de asemenea, ca mucegaiul să se fi acumulat în serpentina sau aripioarele evaporatorului. De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când vehiculul nu este folosit în mod regulat și stă pe loc. Pentru a menține umezeala la un nivel scăzut, doriți să rulați vehiculul în mod regulat și să porniți sistemul de aer condiționat pentru a-l usca.

Mirosul de oțet este doar un indiciu că există mucegai în sistem. De asemenea, ar putea cauza defectarea completă a sistemului de aer condiționat, mai ales pe măsură ce creșterea se înrăutățește.

4. Condensarea excesivă

Sistemul AC primește în mod regulat umezeală și apă prinsă în interior. Numai această condensare poate duce la un miros de oțet, chiar dacă nu a început să se formeze mucegai. Condensul prins în capcană apare adesea pentru că sistemul nu a fost pus în funcțiune sau există o înfundare undeva.

O modalitate bună de a vă da seama dacă există o înfundare este să urmăriți curgerea regulată a apei care ar trebui să iasă de sub mașină atunci când funcționează aerul condiționat. Dacă nu observați această funcție normală de picurare, care reprezintă scurgerea sistemului, este posibil ca umiditatea să fie prinsă undeva în interior.

5. Material organic mort

Nimeni nu vrea cu adevărat să se gândească la animale care ajung în sistem, dar se poate întâmpla. Animalele se aventurează în vehicule, mai ales după ce mașina a stat o perioadă de timp sau dacă există firimituri și mâncare în interior.

Dacă animalul mic ar rămâne prins în sistemul mașinii, ar sfârși prin a muri. Nu ar dura mult timp după acest proces pentru ca tu să simți mirosul cadavrului în descompunere, care ar putea semăna cu oțetul. Îl veți simți și mai puternic dacă animalul moare în apropierea suflantei.

Cum să îndepărtezi mirosul de oțet din mașină

1. Înlocuiți filtrul de aer din cabină

Primul pas pe care ar trebui să îl faci atunci când aerul condiționat al mașinii tale miroase a oțet este să te uiți când a fost schimbat ultima dată filtrul de aer din habitaclu. Cât de des ar trebui schimbat filtrul mașinii tale depinde de marcă și de model. De obicei, ar trebui înlocuit în fiecare an, dar verificați manualul proprietarului pentru programul corect.

CITEȘTE ȘI:
5 simptome ale unui condensator de aer condiționat auto defect și costul de înlocuire

Oricum, înlocuirea filtrului de aer din habitaclu este adesea destul de ieftină și ușoară, așa că, dacă bănuiți că filtrul este stricat – înlocuiți-l.

2. Curățați admisia și scurgerea

Dacă găsiți mult mucegai sau condens în filtrul de aer din habitaclu, chiar dacă acesta a fost schimbat nu cu mult timp în urmă, trebuie să găsiți cauza acestui lucru. Căutați frunzele prinse în admisia sistemului și în scurgerea de sub parbrizul din față al mașinii. Dacă frunzele înfundă conducta de scurgere de sub parbriz, apa va curge în filtrul de aer din habitaclu și va începe să mucegăiască, așa că este important să o păstrați curată.

Datorită faptului că poate fi foarte dificil să ajungi în interiorul gurilor de aerisire pentru a le curăța în mod corespunzător, este mult mai bine să pulverizezi un detergent special în sistem pentru a distruge bacteriile.

3. Folosiți un dispozitiv de curățare a aerului condiționat

Există produse speciale de curățare a aerului condiționat pe care le puteți cumpăra și pulveriza în sistemul de aer condiționat pentru a ucide bacteriile și mucegaiul. Aceste sticle sunt destul de ieftine și este ceva ce oricine poate încerca pentru sine. Cu toate acestea, asigurați-vă că ați înlocuit în prealabil filtrul de aer din cabină și că ați îndepărtat toate frunzele.

Un produs pe care îl puteți folosi este un detergent pentru aer condiționat de la ArmorAll. Acesta este un link afiliat și este posibil să primim un mic comision după cumpărare:

4. Curățați vehiculul

Odată ce ați eliminat tot mirosul din vehicul, este complet logic să curățați imediat restul mașinii. Mirosul ar fi putut pătrunde și în alte suprafețe, așa că nu vreți să vă asumați niciun risc. Este important să ajungi în fiecare colț al vehiculului, dar mai întâi trebuie să începi prin a îndepărta orice obiect care nu-și are locul.

De aici, puteți lucra la covorașele de pe podea, scaune, tapițerie și suprafețe dure. Asigură-te doar că folosești detergenți adecvați pentru fiecare suprafață și că folosești doar ceea ce este sigur pentru material. De exemplu, trebuie să fii deosebit de atent la ce detergenți se folosesc pe piele.

În afară de aceasta, este important să aspirați interiorul și să ștergeți fiecare suprafață. Ai putea adăuga un odorizant de calitate în habitaclu, ceea ce ar ajuta ca mirosul să fie redus. În plus, este înțelept să curățați periodic interiorul vehiculului pentru a menține mirosurile la un nivel minim.

CITEȘTE ȘI:
5 simptome ale unui filtru de aer de habitaclu defect (și costul înlocuirii)

Pot să-mi conduc mașina dacă miroase a oțet?

Mirosul de oțet în mod normal nu are nimic de-a face cu mecanica vehiculului. Din acest motiv, nimic nu vă împiedică să conduceți până la următoarea destinație. Cu toate acestea, dacă mirosul de oțet provine de la componente de aer condiționat stricate, este posibil să nu puteți pune în funcțiune aerul condiționat în această perioadă. De asemenea, v-ați putea îmbolnăvi din cauza inhalării mucegaiului, așa că doriți să evitați să conduceți mai mult decât este necesar.

Este recomandarea noastră să începeți procesul de curățare și reparare cât mai curând posibil. Repararea situației vă asigură că veți primi aerul rece pe care îl meritați și vă menține să respirați cel mai sănătos aer posibil în timpul următoarei deplasări.

Întrebări frecvente despre mirosul mașinii

Cum pot curăța aerul condiționat din mașina mea?

Cel mai simplu mod de a curăța un sistem de aer condiționat este să vă asigurați că nu există frunze care să blocheze admisia AC, să înlocuiți filtrul de aer din habitaclu și apoi să pulverizați un spray special de curățare a AC în orificiile de aerisire pentru a scăpa de mucegai și bacterii.

Cât costă să cureți sistemul de aer condiționat al unei mașini?

Cât va costa curățarea sistemului de aer condiționat al unei mașini depinde de cât de mult doriți să curățați și de cât de mult puteți face singur. Există spray-uri speciale pentru curățarea AC pe care le puteți cumpăra și le puteți pulveriza singuri în orificiile de aerisire, iar acest lucru vă va costa sub 50 de euro. Dacă doriți să fie curățat în mod profesionist, vă puteți aștepta să vă coste între 200 și 400 de euro.

Curățarea serpentinelor AC ajută cu adevărat?

Da, o mulțime de murdărie și mucegai pot rămâne blocate în serpentinele AC și prin curățarea acestora puteți obține un sistem AC mai eficient și puteți scăpa și de orice miros neplăcut. Cu toate acestea, curățarea serpentinei AC poate fi dificilă fără instrumentele potrivite.

De ce AC-ul mașinii mele are un miros acru?

Cel mai frecvent motiv pentru care AC-ul unei mașini miroase acru este din cauza mucegaiului și a condensului din sistemul AC. Cea mai frecventă și cea mai ușoară modalitate de a rezolva această problemă este înlocuirea filtrului de aer din habitaclu și uciderea bacteriilor cu un produs de curățare a sistemului AC.