Aflați cum să curățați scaunele auto cu acest ghid complet. Vă arătăm cum să curățați atât scaunele din pânză, cât și cele din piele, cu aceste metode simple.

Dacă interiorul mașinii dvs. s-a murdărit sau dacă aveți de-a face cu pete pe scaune, este timpul să acționați. Puteți învăța cum să curățați scaunele mașinii ca un profesionist fără a vizita un atelier de detailing. Cu câteva produse simple, puteți face ca scaunele să arate ca noi. Nu contează dacă aveți tapițerie din pânză sau din piele; este simplu să dați un aer curat interiorului.

În acest ghid, evaluăm cum să curățăm scaunele auto din pânză și piele. De asemenea, abordăm câteva dintre celelalte părți ale interiorului pe care poate doriți să le curățați pentru un detaliu complet.

Cum se curăță scaunele auto din pânză

Pentru a curăța scaunele auto din pânză, cel mai bine este să aspirați și să pretratați mai întâi scaunele. Aplicați o soluție de curățare adecvată în funcție de material. Frecați cu grijă orice murdărie și ștergeți umezeala. Lăsați scaunele să se usuce complet înainte de a aplica orice acoperire de protecție.

Iată câțiva pași mai detaliați pentru a curăța scaunele auto din pânză:

Aspirați scaunele

Înainte de a începe, trebuie să curățați orice gunoi din jurul scaunelor și să aspirați interiorul. Nu doriți ca praful și resturile să se adune pe scaune după ce le curățați.

Cu ajutorul aspiratorului de mașină sau al aspiratorului de atelier, puteți îndepărta toată murdăria și părul de animale de companie de pe scaunele din stofă. Scoateți unealta pentru crăpături pentru a pătrunde adânc în colțurile și crăpăturile scaunelor. De asemenea, puteți folosi peria pentru tapițerie, dacă aveți una, pentru a curăța în profunzime fibrele.

Pre-tratarea prealabilă a petelor

Dacă există pete pe scaune, doriți să le pretratați înainte de a efectua restul curățeniei. Puteți achiziționa un produs specific pentru tratarea petelor de tapițerie pentru a scoate petele. În cazul unor pete, ar putea fi necesar să lăsați tratamentul să acționeze timp de 15 minute sau mai mult înainte de a trece mai departe. Citiți instrucțiunile de pe produs și folosiți-l în consecință.

Unii oameni aleg să folosească produse de înălbire cu oxigen pentru a îndepărta petele adânci. Acesta poate fi amestecat cu apă și aplicat pe pată, dar poate decolora scaunul. Înainte de a o aplica pe scară largă, ar fi bine să o încercați mai întâi pe o zonă mică și puțin vizibilă pentru a vedea rezultatele.

CITEȘTE ȘI:
Mașinile Tesla au nevoie de schimburi de ulei?

Aplicați soluția de curățare

Unele persoane aleg să cumpere un produs de curățare din comerț, în timp ce altele vor opta pentru ceva făcut acasă. În orice caz, doriți să urmați instrucțiunile și să le amestecați corespunzător.

Cel mai ușor tinde să fie să aplicați soluția cu o sticlă cu pulverizator. Asigurați-vă că acoperiți întregul scaun cu detergent. Nu este nevoie ca țesătura să fie udă până la piele. Este acceptabil să o acoperiți cu o ceață ușoară.

Frecați murdăria

Luați o perie de frecat și începeți să lucrați produsul de curățare în scaun. Doriți să folosiți o mișcare de frecare ușoară pentru a descompune orice murdărie. Nu împingeți prea tare sau puteți deteriora scaunele.

Dacă peria se murdărește, clătiți-o într-o găleată cu apă curată. Continuați să lucrați pe toate scaunele, începând de sus și mergând în jos.

Ștergeți excesul de umezeală

Cu cârpa ta curată din microfibră, absoarbe orice umezeală rămasă în urma frecării. Va trebui să lăsați scaunele să se usuce, iar acest pas va reduce dramatic timpul.

În plus, folosirea unei cârpe ajută la ridicarea oricăror pete sau murdărie care au fost dezlipite. Dacă cârpa devine prea umedă, folosiți una nouă.

Dacă, după ce ați uscat ușor scaunele, observați că încă mai există pete sau murdărie, este posibil să doriți să repetați unii dintre pașii noștri. Dacă a trecut ceva timp de când ați curățat scaunele mașinii, este normal să existe straturi de murdărie care necesită o muncă suplimentară pentru a fi îndepărtate.

Uscați complet

Înainte de a conduce mașina, cel mai bine este să o lași să se aerisească. Scaunele trebuie să fie complet uscate înainte de a pleca oriunde. Acest proces ar putea dura câteva ore, chiar și într-o zi cu vânt frumos. Deschideți ușile și ferestrele pentru a permite trecerea cât mai mult aer posibil.

De asemenea, puteți îndrepta un ventilator spre scaunele mașinii pentru a accelera uscarea. Dacă scaunele nu par să se usuce suficient de repede, folosiți niște mărgele care absorb umezeala pentru a absorbi umezeala.

CITEȘTE ȘI:
15 sfaturi de întreținere care vor prelungi durata de viață a mașinii tale

Aplicați un strat de protecție

Odată ce scaunele arată cât mai bine, este timpul să le protejați de deteriorări viitoare. Puteți găsi diverse produse de protecție în funcție de tipul de scaune pe care le aveți.

Cu un protector cu pulverizare, mențineți țesătura în cea mai bună stare, deoarece respinge petele. Cu acest protector la locul său, nu va trebui să munciți atât de mult data viitoare când veți dori să curățați scaunele.

Cum să cureți scaunele din piele ale mașinilor

Aspirați scaunele

Scaunele din piele au nevoie de o îngrijire ușor diferită față de cele din stofă, dar mulți dintre pași rămân aceiași. În continuare, doriți să aspirați scaunele pentru a scoate orice murdărie care se desprinde.

În timp ce unealta pentru tapițerie ar putea să nu vă fie de ajutor cu pielea, veți găsi o utilizare pentru accesoriul pentru crăpături. Odată ce toată murdăria este curățată, sunteți gata să vă ocupați de pete.

Pre-tratarea prealabilă a petelor

Există mai multe modalități de a trata petele de pe tapițeria din piele. Puteți cumpăra un produs comercial, dacă este cel mai simplu.

Unii oameni aleg, de asemenea, să aplice niște alcool de frecare sau dizolvant de lac de unghii cu un tampon de vată. Altfel, s-ar putea să preferați pasta de dinți fără gel sau sucul de lămâie. Oricum ar fi, începeți mai întâi cu o zonă mică pentru a vedea cum va reacționa pielea. Este recomandat să folosiți un produs dovedit care este compatibil cu pielea.

Aplicați soluția de curățare

După ce ați tratat petele, este timpul să curățați întregul scaun. Din nou, există pe piață o mulțime de produse de curățare a scaunelor din piele de înaltă calitate de la unele mărci de top. Puteți avea încredere în reputația acestor produse dacă aveți bani de cheltuit.

În caz contrar, va trebui să vă faceți propriul detergent. Mulți oameni jură că un amestec de oțet și apă funcționează foarte bine pentru a curăța scaunele. Cu toate acestea, vă recomandăm totuși să folosiți un detergent făcut în acest scop pentru a nu deteriora pielea.

Frecați murdăria

Foarte ușor, doriți să frecați murdăria de pe scaune. S-ar putea să preferați să folosiți o cârpă din microfibră pentru acest pas, deoarece perii pot provoca daune.

CITEȘTE ȘI:
Mașinile Tesla au nevoie de schimburi de ulei?

Lucrați cu o mișcare circulară, începând de la partea superioară a scaunului. Când cârpa devine prea murdară, cel mai bine este să o înlocuiți cu una curată.

Ștergeți excesul de umezeală

Dacă scaunele s-au umezit în urma procesului, vrei să le usuci cât mai bine. Folosiți niște cârpe noi pentru a absorbi umezeala.

Este important să nu lăsați scaunele din piele îmbibate în apă. Materialul ar putea să se crape și să se decoloreze ca urmare.

Uscați complet

Dacă scaunele sunt umede când ați terminat, lăsați ușile și ferestrele deschise pentru a aerisi cabina. După ce scaunele s-au uscat complet, puteți ieși la plimbare.

Încercați să nu parcați vehiculul în lumina directă a soarelui. Razele UV pot fi dăunătoare pentru pielea neprotejată.

Aplicați un strat de protecție

Ați muncit din greu pentru a curăța scaunele din piele din mașina dvs. Acum este timpul să protejezi tot efortul depus pentru detaliere.

Achiziționați un balsam pentru piele de înaltă calitate. Aplicați produsul conform instrucțiunilor pentru a împiedica murdăria să se infiltreze din nou pe scaune.

Curățarea altor părți ale interiorului mașinii

Covorașele de podea

După ce te ocupi de murdăria scaunelor mașinii, poate vrei să iei în considerare curățarea covorașelor. O mare parte din ceea ce tocmai ați curățat de pe scaune ar putea ajunge pe podea.

Scoateți covorașele și scuturați-le. Puteți să le aspirați și să folosiți o perie rigidă cu un detergent pentru a îndepărta petele. Scoateți pentru a usca complet covorașele înainte de a le pune la loc.

Covorul

La fel ca în cazul covorașelor, probabil că ați observat ceva murdărie pe covor. Aspirați covorul și nu uitați să folosiți uneltele pentru a intra în spațiile înguste.

Dacă există pete, puteți folosi un detergent special pentru covoare pentru a le îndepărta. Din nou, uscați complet covoarele înainte de a închide din nou mașina.

Tabloul de bord, panourile și consola

Suprafețele dure ale mașinii dvs. vor trebui, de asemenea, curățate. Puteți șterge suprafețele cu o cârpă din microfibră și un detergent specializat.

De asemenea, puteți folosi aer comprimat pentru a scoate murdăria lipită de spații înguste. Finalizați curățarea cu câteva șervețele dezinfectante și un parfum de odorizant de aer pentru a vă bucura mai bine de călătorie.