Nu este nimic mai rău decât să conduci o mașină care miroase a mucegai. Dar, acest articol vă va arăta cum să eliminați mirosul de mucegai din interiorul vehiculului dumneavoastră.
Dacă te urci în mașină și miroase a șosete de sport murdare, există mai multe lucruri care s-ar putea întâmpla. Fie copiii tăi și-au lăsat hainele vechi în mașină, fie ai mucegai care crește în habitaclu.
Pentru sănătatea ta și pentru binele pasagerilor care călătoresc cu tine, este esențial să afli cum să elimini complet mucegaiul din interiorul mașinii tale.
În acest articol, analizăm pericolul apariției mucegaiului în mașină. Discutăm, de asemenea, despre modalitățile de a o îndepărta și despre măsurile pe care ar trebui să le luați pentru a preveni apariția ei din nou.
Este periculos mucegaiul într-o mașină?
Mucegaiul este o formă de ciupercă care crește în timp. Apare din cauza unei creșteri a umidității și a temperaturii. Mucegaiul poate fi extrem de periculos pentru anumite persoane. Dacă aveți vreo boală pulmonară, afecțiuni ale pielii, suferiți de alergii sau aveți un sistem imunitar compromis, poate fi dăunător pentru sănătatea dumneavoastră să vă aflați în preajma mucegaiului.
Chiar dacă nu aveți probleme de sănătate, mucegaiul vă poate provoca o reacție. Cele mai frecvente simptome de la prezența mucegaiului în preajma mucegaiului includ congestie nazală, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, febră, iritații oculare sau erupții cutanate.
Cum să îndepărtați mucegaiul din interiorul mașinii dvs.
Puteți folosi mai multe remedii la domiciliu pentru a îndepărta mucegaiul din interiorul mașinii dvs. Luați în considerare folosirea unui amestec de sare sau aplicarea de oțet alb pe zonele afectate. De asemenea, puteți folosi ulei de cuișoare dacă nu doriți să investiți în produse de specialitate, deși există mai multe opțiuni bune de calitate comercială disponibile.
Iată câteva metode mai detaliate despre cum să îndepărtezi mucegaiul din interiorul mașinii tale:
1. Sare
Adunați sare neiodată și o sticlă cu pulverizator. Veți avea nevoie, de asemenea, de apă și de un aspirator pentru a curăța mucegaiul. Sarea asigură o curățare eficientă deoarece deshidratează și înfometează mucegaiul, făcându-l mai ușor de îndepărtat.
Aspirați zona afectată de mucegai. Încercați să ridicați toată mucegaiul de la suprafață fără să-l macinați mai mult în material. Faceți un amestec de sare amestecând puțină într-o găleată cu apă. Adăugați acest amestec de apă într-o sticlă cu pulverizator sau puteți înmuia un burete în găleată. Frecați ușor zona mucegăită. Înconjurați și zona, în cazul în care mucegaiul a crescut fără să vă dați seama. Lăsați amestecul de sare să se usuce pe suprafață. Puteți pune mașina în lumina directă a soarelui pentru a accelera procesul. Aspirați amestecul de sare de pe suprafață. Dacă observați în continuare mucegai, repetați din nou procesul.
Folosirea unui amestec de sare este cea mai bună dacă suprafața nu este prea mare. Dacă aveți de-a face cu o creștere masivă, ați putea alege în schimb una dintre celelalte opțiuni.
2. Oțetul alb
Pentru această metodă, veți avea nevoie de oțet alb distilat și de o sticlă cu pulverizator. De asemenea, aveți nevoie de un aspirator și de o găleată cu apă.
Aspiră mai întâi zona afectată. Adăugați oțet alb distilat în găleata cu apă. Cel mai bun amestec este de două părți de apă la opt părți de oțet. De asemenea, puteți folosi oțet simplu dacă zona este foarte afectată. Aplicați amestecul dumneavoastră cu ajutorul unei sticle cu pulverizator sau puteți înmuia un burete în găleată. Frecați-l în zonă timp de 15-20 de secunde. Lăsați zona afectată să se usuce la soare timp de 15 minute. Țineți geamurile coborâte pentru a vă asigura că mirosul de oțet se disipează. Aspirați zona afectată. Dacă încă există un miros puternic de oțet, puteți aplica o cantitate mică de bicarbonat de sodiu. După ce se lasă să acționeze câteva minute, aspirați din nou zona.
Deoarece oțetul este acid, va arde mucegaiul și îl va ucide. Puteți folosi oțetul pe majoritatea suprafețelor, inclusiv pe vinil, pânză sau piele. Este, de asemenea, la îndemână dacă aveți de-a face cu suprafețe mai mari.
3. Ulei de cuișoare
Pentru această metodă, veți avea nevoie în continuare de un aspirator, o sticlă cu pulverizator și apă. Cu toate acestea, în loc de sare sau oțet, vei folosi o cantitate mică de ulei de cuișoare. Acest ulei a fost folosit pentru a trata diverse afecțiuni de sănătate timp de secole, datorită proprietăților sale antiseptice. Cu toate acestea, este, de asemenea, eficient pentru a scăpa de mucegai și pentru a preveni orice creștere viitoare.
Aspiră zona afectată. Aplicați o ¼ linguriță de ulei de cuișoare într-o sticlă de apă. Pulverizați o cantitate mică pe zona respectivă. Cu o cârpă, tamponați zona și frecați-o ușor. Lăsați-o să se usuce complet timp de cel puțin 15 minute. Aspirați din nou locul.
Dacă mucegaiul este sever, puteți folosi câteva picături de ulei de cuișoare amestecate cu bicarbonat de sodiu până când devine o pastă. Frecați bine zona cu o periuță de dinți și lăsați-o să se usuce înainte de a o aspira. Puteți folosi aceste produse și pe o varietate de suprafețe, cum ar fi scaunele din vinil sau piele.
4. Produse de curățare speciale
Dacă nu căutați să găsiți un remediu natural pentru situația dvs. cu mucegai, puteți opta în schimb să achiziționați un produs de curățare interior special. În cazul majorității produselor, trebuie doar să le pulverizați pe mucegai și să le ștergeți după câteva minute.
Majoritatea produselor vor avea un anumit nivel de toxicitate, așa că aveți grijă când le folosiți. De asemenea, este important să le folosiți doar pe suprafețe adecvate. Asigură-te că este destinat suprafețelor de vinil, țesătură sau piele înainte de a-l aplica. De asemenea, urmați cu atenție fiecare instrucțiune stabilită de producător.
Preveniți creșterea mucegaiului în mașini
1. Evitați umezeala
Umiditatea și umezeala sunt principalii vinovați pentru creșterea mucegaiului. Luând măsuri pentru a preveni umezeala, vă puteți asigura că nu crește mucegaiul.
Cel mai bun mod de a evita umiditatea este să aveți grijă unde parcați. În loc să fie în aer liber, încercați să o parcați într-un garaj sau, cel puțin, puneți o copertă impermeabilă peste ea.
2. Țineți ferestrele și ușile închise
Dacă lăsați ușile sau ferestrele deschise, murdăria, resturile și praful se pot infiltra în cabină. Împreună cu acestea, pot pătrunde și sporii de mucegai.
Păstrați ferestrele rulate. În plus, verificați dacă ușile se închid bine pentru a evita orice contaminare a cabinei.
3. Nu mâncați în vehicul
Mașina dvs. nu este un restaurant și nu ar trebui tratată ca atare. Evitați să mâncați sau să beți în drum spre serviciu.
Cu orice vărsare sau firimitură de mâncare, invitați mici creaturi în habitaclu. În plus, scurgerile și resturile de mâncare duc la mai multă umiditate, ceea ce încurajează dezvoltarea mucegaiului și a mucegaiului.
4. Păstrați mașina curată
În calitate de proprietar de mașină, ar trebui să aveți mereu grijă de vehiculul dumneavoastră, atât în interior, cât și în exterior. Nu este nevoie de multă muncă pentru a păstra habitaclul în stare impecabilă, este nevoie doar de un angajament. Încercați să curățați mașina în fiecare săptămână.
În plus, ar trebui să vă concentrați pe dezinfectarea suprafețelor. Folosiți un dezinfectant care conține un agent antimicrobian pentru a ucide orice creștere de mucegai sau spori. Acordați o atenție sporită mânerelor ușilor, butoanelor de la geamuri, butoanelor de blocare, butonului de pornire, schimbătorului de viteze, volanului, ecranului de infotainment, butoanelor centurilor de siguranță, torpedoului, consolei centrale, cotierelor și altor suprafețe care sunt atinse în mod regulat.