Doriți să vă păstrați mașina în stare bună de funcționare ani de zile? Consultați aceste sfaturi de întreținere care îi vor prelungi durata de viață și vă vor economisi bani pe termen lung.
Este firesc să vrei ca mașina ta să dureze cât mai mult timp, mai ales dacă vrei să obții mai mulți bani pentru ea când vine momentul vânzării. Cu câteva sfaturi simple de întreținere a mașinii, puteți prelungi durata de viață a acesteia și o puteți păstra într-o formă mai bună.
În acest ghid, acoperim cele mai importante sfaturi pe care oricine le poate face. De la curățarea vehiculului la respectarea programului de întreținere, puteți obține mai multă viață de la mașina dumneavoastră.
Top 15 sfaturi de întreținere a mașinii
Pentru ca mașina dumneavoastră să funcționeze cât mai bine, curățați-o și mențineți nivelul lichidelor. Înlocuiți ștergătoarele de parbriz, rotiți anvelopele, mențineți presiunea pneurilor și efectuați inspecții regulate. Asigurați-vă că mențineți bornele bateriei curate, schimbați uleiul, înlocuiți plăcuțele de frână și rămâneți la curent cu întreținerea periodică.
Citiți mai departe pentru a determina cum să implementați fiecare dintre acești pași.
Spălați-vă vehiculul în mod regulat
Poate că nu pare că curățarea mașinii o va menține în stare bună, dar este imperativ pentru durata de viață a vehiculului. Curățând sarea de pe șosea, resturile și contaminanții, preveniți apariția ruginii și a coroziunii.
Rugina se formează din cauza unei reacții chimice atunci când moleculele de fier ale mașinii interacționează cu oxigenul. Dacă încercați să vindeți o mașină ruginită, nu veți obține întreaga valoare de revânzare, iar rugina este foarte costisitoare de reparat. Cel mai bun pariu este prevenirea.
Verificați și mențineți nivelul lichidelor
Fiecare fluid utilizat în vehiculul dvs. are un scop important, dar pentru a funcționa corect, trebuie să fie umplut. De exemplu, trebuie să existe suficient ulei de motor pentru ca motorul să primească lubrifierea de care are nevoie. Același lucru este valabil și pentru lichidul de transmisie.
Din acest motiv, doriți să verificați periodic toate fluidele, chiar și lichidul de spălare a parbrizului. Dacă vreunul dintre ele este scăzut, completați sistemul. Dacă lichidul continuă să pară scăzut, ar putea exista o scurgere care trebuie reparată.
Înlocuiți ștergătoarele de parbriz
Este posibil să nu vă gândiți la ștergătoarele de parbriz până când acestea încep să lase dungi în urmă. Pentru a vă păstra cea mai bună vizibilitate, vă recomandăm să schimbați ștergătoarele în fiecare an, cu excepția situațiilor extreme care necesită o înlocuire mai frecventă.
Ștergătoarele de parbriz ar trebui să alunece întotdeauna fără probleme pe geamul auto. Nu ar trebui să rămână reziduuri sau dungi în urmă. Orice imperfecțiune poate duce la reducerea vizibilității, ceea ce ar putea cauza un accident, așa că nu așteptați.
Rotiți anvelopele
Prin rotirea anvelopelor la fiecare 8.000-10.000 km, ajutați banda de rulare să se uzeze uniform. Cu toate acestea, rotirea anvelopelor nu este întotdeauna o sarcină simplă.
Trebuie să acordați o atenție deosebită modelelor de rotație a anvelopelor, deoarece fiecare mașină necesită ceva diferit. În unele cazuri, este în regulă să rotești anvelopele din față în spate sau dintr-o parte în alta. Alte mașini necesită în schimb rotația încrucișată înainte, în X sau încrucișată înapoi.
Verificați și mențineți presiunea din anvelope
Anvelopele sunt singura parte a vehiculului dumneavoastră care atinge drumul. Din acest motiv, este imperativ să existe o presiune adecvată în interiorul lor, asigurându-vă o călătorie sigură. Puteți găsi presiunea psi recomandată pe eticheta din interiorul portierei din partea șoferului.
Vă recomandăm să verificați presiunea din anvelope o dată pe lună și să completați aerul dacă este necesar. De asemenea, doriți să le verificați atunci când temperaturile se schimbă semnificativ. Dacă găsiți o scurgere la oricare dintre anvelope, trebuie să o reparați sau să o înlocuiți imediat.
Fiți atenți la banda de rulare a anvelopelor
În timp ce faceți presiunea la cauciucuri, efectuați o inspecție rapidă a benzii de rulare. Dacă observați o uzură neuniformă a anvelopelor, s-ar putea să scăpați cu o rotație, dar ar trebui să vă dați seama ce cauzează problema și să remediați și asta.
Dacă există deteriorări ale peretelui lateral sau bucăți din banda de rulare, aveți probleme mai mari. Înlocuiți imediat anvelopa înainte de a avea o explozie pe autostradă.
Verificați farurile, semnalizatoarele, luminile de frână și de parcare
Deși verificarea luminilor mașinii dvs. nu va face ca aceasta să funcționeze mai bine, poate preveni un accident. Aveți o mulțime de lumini exterioare care trebuie să funcționeze corect pentru a vă proteja. De exemplu, aveți nevoie de faruri atunci când conduceți în situații de iluminare slabă, altfel s-ar putea să nu puteți vedea suficient de departe.
Din când în când, luați un prieten și verificați împreună toate luminile. Treceți în revistă farurile, semnalizatoarele de direcție, luminile de frână și luminile de parcare. Nu uitați să aruncați și mașina în marșarier, asigurându-vă că acele indicatoare se aprind.
Păstrați terminalele bateriei curate
Pentru ca autovehiculul dumneavoastră să pornească, aveți nevoie de o baterie funcțională care să asigure o tensiune suficientă. Dacă vreuna dintre conexiuni se deteriorează, tensiunea nu va putea circula liber și s-ar putea să rămâneți blocat într-un loc neplăcut.
Fă-ți timp pentru a inspecta vizual bateria auto din când în când pentru a vedea dacă există semne de uzură. Căutați umflături sau umflături ale carcasei. Dacă observați acestea, bateria trebuie înlocuită. Dacă vedeți coroziune pe borne, o puteți curăța cu un amestec de bicarbonat de sodiu și apă pentru a restabili conexiunea.
Schimbați uleiul de motor
Schimbarea uleiului este una dintre cele mai importante modalități de a vă menține mașina în stare de funcționare optimă. În funcție de tipul de ulei pe care îl folosiți, este posibil să fie nevoie să îl schimbați la fiecare 10.000 până la 20.000 km.
În același timp, ar trebui să înlocuiți filtrul de ulei de motor pentru a menține fluidul să circule liber. Între schimburi, verificați nivelul uleiului și monitorizați sistemul pentru a vedea dacă există scurgeri.
Înlocuiți plăcuțele de frână
Nu există un interval stabilit cu privire la momentul în care trebuie înlocuite plăcuțele de frână. Este posibil ca acestea să fie înlocuite încă de la 25.000 km dacă petreceți mult timp în trafic cu opriri și plecări. În caz contrar, acestea ar putea dura până la 100.000 km.
Cheia este să vă asigurați că sunt înlocuite la primul semn de uzură. De îndată ce auziți zgomote de scârțâit sau observați probleme la oprire, este timpul să puneți plăcuțe noi. De asemenea, este util să începeți să urmăriți plăcuțele după 25.000 de km. Dacă nu le schimbi, te-ai putea confrunta cu deteriorarea rotoarelor sau a altor componente vitale ale frânelor.
Înlocuiți filtrul de aer din habitaclu, filtrul de combustibil și filtrul de aer
Mașina dumneavoastră are mai multe filtre instalate pentru a o menține în condiții optime de funcționare. Fiecare filtru are propriul interval de înlocuire recomandat, care trebuie respectat întotdeauna. Dacă nu este respectat, ar putea apărea deteriorări ale motorului sau ale altor componente vitale.
De exemplu, filtrul de aer din habitaclu trebuie înlocuit de obicei la fiecare 15.000 de km, în timp ce filtrul de combustibil are în mod normal o recomandare la fiecare 20.000-30.000 de km. Este posibil să fie necesar să înlocuiți filtrul de aer al motorului la fiecare 12.000 – 15.000 de km. Găsiți intervalele recomandate pentru mașina dumneavoastră în programul de întreținere al producătorului.
Inspectați curelele și furtunurile
Deși nu sunteți obligat să schimbați curelele și furtunurile în mod regulat, doriți să le verificați des. Dacă există una cu defecțiuni, rupturi sau fisuri, vreți să știți cât mai repede.
Fie că aveți de-a face cu un furtun de aspirație sau cu cureaua serpentină, o inspecție rapidă poate preveni o mulțime de probleme. Este posibil să doriți să includeți aceste verificări în întreținerea anuală.
Verificați plăcuțele și rotoarele de frână
Deși este important să schimbați plăcuțele de frână în mod regulat, ar putea fi și mai valoros să le verificați des. Murdăria și resturile pot rămâne blocate în frâne, ceea ce poate duce la probleme mecanice.
Dacă sunteți la curent cu starea frânelor, puteți preveni facturile costisitoare de reparații. De asemenea, veți ști când trebuie schimbate plăcuțele și rotoarele.
Lubrifiați balamalele ușilor
Dacă ai condus vreodată o mașină cu o ușă care scârțâie, știi cât de enervant poate fi. Prin aplicarea regulată a lubrifiantului, puteți ține la distanță aceste zgomote. În plus, dacă balamalele sunt uscate, acestea se pot îndoi sau se pot uza în timp. Este, de asemenea, o zonă obișnuită pentru apariția ruginii, pe care am abordat-o mai devreme.
Există mai multe tipuri de lubrifiant pe care le puteți alege. Unsoarea cu litiu este grea și este excelentă pentru balamalele ușilor. Împiedică degradarea și respinge umezeala. Spray-ul de silicon este mai ușor, dar poate preveni, de asemenea, apariția ruginii. Teflonul sau PTFE respinge apa și funcționează bine la temperaturi extreme. În caz contrar, ați putea încerca un lubrifiant uscat, dar nu va oferi la fel de multă protecție ca o alternativă umedă.
Alinierea roților la fiecare doi ani
Dacă roțile nu sunt aliniate, banda de rulare a anvelopelor se va uza neuniform. De asemenea, poate cauza probleme în menținerea vehiculului pe șosea pe măsură ce vă luptați cu alinierea.
Cel mai bine este să faceți alinierea roților la fiecare doi ani. Dacă schimbați jantele, anvelopele sau dacă efectuați orice altă lucrare la suspensie, este posibil să fie nevoie, de asemenea, de o altă aliniere.
Întrebări frecvente
În fiecare lună, doriți să inspectați anvelopele și să verificați presiunea aerului. Este, de asemenea, un moment bun pentru a verifica toate lichidele și a le completa. În plus, doriți să curățați vehiculul și să verificați farurile pentru a vă asigura că sunt luminoase. În acest timp, puteți verifica și celelalte lumini, cum ar fi semnalizatoarele de direcție și cele de avarie.
Nu este necesar să efectuați o inspecție completă a vehiculului înainte de fiecare drum, dar o trecere rapidă pe jos vă poate ajuta să observați orice problemă majoră. Odată ce vă urcați în mașină, doriți să reglați scaunul pentru confort și oglinzile pentru vizibilitate.
Fiecare parte a programului de întreținere recomandat este importantă, dar schimbarea uleiului este, în mod corespunzător, cea mai vitală. Nu doriți ca uleiul murdar să circule prin motor, altfel ar putea duce la defecțiuni premature. Asigurați-vă că uleiul și filtrul sunt schimbate la intervale regulate pentru a proteja motorul.
Doriți să faceți tot ceea ce este listat în programul de întreținere stabilit de producător. Unele dintre aceste sarcini pot fi efectuate acasă cu câteva unelte de bază, cum ar fi schimbarea uleiului. Alte sarcini pot necesita ajutorul unui profesionist, cum ar fi alinierea roților, deoarece mașina trebuie să fie pusă pe un suport.
Pentru ca mașina dumneavoastră să funcționeze cât mai bine, este imperativ să urmați programul de întreținere recomandat. De asemenea, ar trebui să spălați și să ceruiți des mașina pentru a împiedica contaminanții să distrugă vopseaua. Prin repararea lucrurilor la primul semn de defecțiune, protejați și mai mult mașina de daune inutile.
Concluzie
Majoritatea sfaturilor de întreținere a mașinii nu sunt greu de urmat. Chiar dacă nu sunteți un tehnician profesionist, așa cum suntem noi, puteți face multe dintre acestea pe aleea de acasă. De exemplu, nu este dificil să găsești pe cineva care să te ajute să verifici luminile mașinii tale.
Dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar pentru oricare dintre aceste sarcini, găsiți un atelier de reparații de renume din zona dvs. pe care îl puteți plăti. Este mai bine să stați la zi cu aceste sarcini decât să vă confruntați cu probleme mai mari pe parcurs. De asemenea, păstrați valoarea de revânzare, ceea ce dă roade atunci când vine timpul să vindeți.