Introducerea benzinei într-un motor diesel poate duce la daune grave. Înțelegeți consecințele implicate atunci când alimentați din greșeală o mașină diesel cu benzină.

Când vă apropiați de pompa de benzină, vedeți mai multe mânere diferite care dezvăluie tipul de combustibil. La majoritatea pompelor este vorba de combustibil fără plumb, evaluat la diferite octanii, toate cu mânere de culori diferite. Există, de asemenea, un mâner pentru motorină care este de obicei verde. Dar ce se întâmplă dacă puneți benzină într-un motor diesel pentru că ați încurcat pompele?

Ne uităm la diferențele dintre benzină și motorină pentru a determina dacă pot fi schimbate una cu alta. De asemenea, vă arătăm ce se întâmplă dacă se pune benzină într-un motor diesel și vă arătăm ce trebuie să faceți dacă ați făcut această greșeală. Până la sfârșitul articolului, veți avea răspuns la principalele dumneavoastră întrebări.

Diferențe între motorul diesel și cel pe benzină

Combustibilul diesel are molecule mai mari decât benzina, ceea ce îl face mai greu. Variația vâscozității și a densității face ca atomizarea să aibă loc în mod diferit. În plus, punctul de inflamabilitate și temperaturile de autoaprindere sunt mai mari decât cele ale benzinei. De asemenea, motorina are proprietăți lubrifiante, în timp ce benzina nu are.

Știind acest lucru, se poate spune contrariul despre benzină. Este mai ușoară, cu molecule mai mici. Temperatura punctului de aprindere este mai mică decât cea a motorinei. În plus, benzina se evaporă, în timp ce motorina nu o face. Benzina nu oferă proprietăți lubrifiante, ci acționează mai mult ca un solvent.

Se poate pune benzină într-un motor diesel?

Nu, motorul diesel nu este echipat pentru a gestiona benzina. Motoarele diesel nu au bujii, ci se bazează pe compresie pentru a aprinde combustibilul. Prin urmare, combustia nu se va produce în mod corespunzător.

În afară de asta, se pot produce daune grave odată ce benzina circulă prin sistemul diesel. Sistemul de combustibil diesel are nevoie de o lubrifiere adecvată, pe care benzina nu o poate oferi. Întregul sistem trebuie să fie purjat și curățat de benzină înainte de a conduce din nou.

Ce se întâmplă dacă puneți benzină într-un motor diesel?

Dacă în motorul dumneavoastră diesel se află benzină, aceasta va duce la detonări incontrolabile și la lipsa de lubrifiere. De asemenea, poate provoca blocarea motorului și poate deteriora pompa diesel. În cele din urmă, injectoarele de combustibil pot ceda și pot apărea daune grave la motor, ceea ce duce la facturi costisitoare de reparații.

Să analizăm aceste posibilități puțin mai îndeaproape.

Detonare incontrolabilă

Amestecul aer-combustibil din camera de combustie se aprinde diferit între motorul pe benzină și cel diesel. Deoarece are loc o ardere incompletă a combustibilului din rezervorul diesel, este posibil să vedeți cantități mari de fum negru la țeava de eșapament.

CITEȘTE ȘI:
Honda sau Toyota - Care este mai fiabilă?

Problema duce, de asemenea, la detonare, care este o explozie a combustibilului în interiorul cilindrului. Acest zgomot de ciocnire sau de ping este cel mai frecvent în timpul accelerării.

Lipsa de lubrifiere

Motorina este necesară pentru a menține componentele sistemului lubrifiate corespunzător. În comparație, benzina nu oferă nicio proprietate de lubrifiere.

În lipsa lubrifierii, componentele metalice pot începe să se frece între ele și să creeze frecare. Această problemă duce la o uzură anormală a pieselor sistemului de combustibil.

Motorul se blochează

Având în vedere că arderea are loc la momentul nepotrivit și că amestecul aer-combustibil nu este utilizat, calculatorul începe să compenseze prin efectuarea de reglaje. Rezultatul este o lipsă de putere și o scădere a performanțelor.

Situația poate deveni atât de gravă încât motorul începe să se blocheze. În plus, senzorii pentru computer pot fi contaminați și nu mai funcționează corect.

Pompa de motorină defectă

Contaminarea de la benzină poate provoca deteriorarea pompei de combustibil. Motorina acționează ca un ulei, în timp ce benzina este un solvent.

Fără cantitatea potrivită de lubrifiere, pompa va ceda. Nu doriți să deteriorați această componentă critică, deoarece o nouă pompă de combustibil diesel poate costa între 1.500 și 2.500 de dolari. Chiar dacă ați putea efectua singur reparația, va trebui să cheltuiți banii pentru piese.

Injectoare de combustibil defecte

Din același motiv pentru care pompa cedează, vor ceda și injectoarele. Fără cantitatea potrivită de lubrifiere, injectoarele sunt supuse unei uzuri excesive.

Nu va dura mult timp până când vor apărea daune. Când se întâmplă, rețineți că injectoarele noi de combustibil pot costa între 350 și 850 de euro fiecare.

Avarierea severă a motorului

Fie că este vorba de lipsa de lubrifiere sau de schimbarea temperaturii punctului de aprindere, motorul va suferi daune grave. Chiar și punerea a 1% de benzină într-un rezervor plin de motorină poate scădea punctul de inflamabilitate cu 64 de grade.

Această schimbare de temperatură provoacă o aprindere prematură care va crea daune masive. S-ar putea să vă confruntați cu un motor nou dacă nu curățați sistemul suficient de repede.

Ce trebuie să faceți dacă puneți benzină într-un motor diesel?

Dacă ați pus din greșeală benzină în motorul diesel, trebuie să acționați rapid. Iată câțiva pași de urmat.

  • Nu porniți mașina.
  • Dacă ați pornit-o deja, opriți motorul și parcați într-un loc sigur.
  • Chemați o mașină de tractare.
  • Nu continuați să conduceți mașina.
  • Lăsați un mecanic să repare autovehiculul.
  • Aveți răbdare, deoarece reparația poate dura ceva timp și probabil vă va costa mulți bani.
CITEȘTE ȘI:
Sunt BMW-urile mașini bune? Sunt fiabile?

Chiar și în calitate de mecanici profesioniști, această muncă este una care necesită multă expertiză. Din acest motiv, de obicei nu vă recomandăm să o abordați singur. Ar trebui să scoateți componentele sistemului de alimentare cu combustibil și să scăpați rezervorul pentru a curăța complet toată benzina înainte de a folosi din nou vehiculul.

Ce se întâmplă cu motorina într-un motor pe benzină?

Să examinăm scenariul invers. Dacă ați pus motorina în rezervorul de benzină, vă confruntați și cu alte câteva probleme.

În primul rând, aveți o reducere semnificativă a cifrei octanice, deoarece motorina diluează benzina. Cifra octanică este importantă pentru modul în care are loc aprinderea. Dacă cifra octanică este scăzută, benzina se va aprinde prea repede. Benzina se aprinde, dar pistonul se va mișca în continuare, provocând o coliziune de presiune care duce la ciocniri și la deteriorarea pistonului și a tijei.

Benzina are de obicei o cifră octanică între 87 și 93, în timp ce motorina are o cifră octanică de numai 25 până la 40. Dacă amestecați doar 2% motorină în benzină, ați scăzut deja cu un punct de cifră octanică. Dacă puneți 10% de motorină în rezervor o reduce cu cinci puncte, dar este mai mult decât suficient pentru a cauza probleme serioase.

Totuși, nu este tot ce se poate întâmpla. Motorina este grea și se scufundă pe fundul unui rezervor de benzină. Pentru că se va injecta un amestec de motorină și benzină, se lasă depuneri pe bujii, supape și pistoane. Dacă veți continua să conduceți în ciuda problemelor pe care le prezintă, puteți provoca daune grave motorului.

Chiar mai rău, dacă cilindrul se umple cu suficientă motorină, acesta ar putea deveni hidroblocat. De aici, vă confruntați cu o garnitură de cap spartă sau cu un cap de cilindru fisurat. Ar putea fi ultimul kilometru parcurs de vehiculul dvs., mai ales dacă nu merită reparat.

În cele din urmă, orice motorină nearsă care reușește să treacă de combustie va ajunge în sistemul de evacuare. Acesta poate provoca aprinderea convertorului catalitic și poate izbucni un incendiu. Niciunul dintre aceste lucruri nu sunt lucruri cu care doriți să vă confruntați, motiv pentru care este important să alegeți cu atenție combustibilul potrivit pentru a pune în vehiculul dumneavoastră.

Întrebări frecvente

Benzina va strica un motor diesel?

Da, Benzina va provoca detonarea, blocarea motorului și defectarea sistemului de alimentare. Dacă continuați să conduceți, poate provoca, de asemenea, deteriorarea permanentă a motorului. Singura modalitate de a remedia problema este de a curăța toată benzina din sistemul de alimentare cu combustibil diesel și din motor înainte de a conduce din nou.

CITEȘTE ȘI:
Cei mai buni și cei mai răi ani ai Honda CR-V
Câtă benzină poate tolera un motor diesel?

Unii producători spun că motorul dumneavoastră diesel poate suporta până la 10% din combustibil înainte de a se produce daune. Cu toate acestea, multe dintre piese vor suporta totuși o uzură prematură, chiar dacă motorul nu se deteriorează. Cel mai bine este să evitați să puneți orice fel de benzină în motorul diesel dacă doriți să evitați facturile de reparații.

Un litru de benzină va deteriora un motor diesel?

Dacă tocmai ați pompat un litru de benzină și v-ați dat seama de greșeală, cel mai bine este să solicitați tractarea vehiculului. Nu încercați să îl conduceți. Deși este posibil ca un litru să nu provoace daune grave, cel mai bine este să întrebați un profesionist înainte de a vă asuma acest risc.

Este dieselul într-un motor pe benzină mai rău decât benzina într-un motor diesel?

Benzina într-un motor diesel este, de obicei, mai rău, însă niciuna dintre opțiuni nu este preferabilă, deoarece cele două sisteme nu sunt menite să funcționeze împreună. Cu benzină în motorină sau cu motorină în benzină, vă confruntați cu defecțiuni mecanice grave care costă o sumă bună de bani pentru a fi reparate. Rămâneți la a pune tipul corect de combustibil în mașina dumneavoastră pentru a evita aceste probleme.

Benzina plutește în motorină?

Motorina este mai densă decât benzina. Dacă este pusă împreună într-un recipient, cum ar fi un rezervor de combustibil, motorina se va scufunda la fund. Acest lucru poate fi dezastruos în motorul dvs. pe benzină dacă combustibilul este luat de pe fundul rezervorului. Dacă ați pus combustibilul greșit în vehiculul dumneavoastră, faceți-l verificați de un mecanic înainte de a conduce.

Concluzie

Există puține lucruri la fel de grave ca folosirea unui combustibil greșit în vehiculul dumneavoastră, indiferent dacă ați pus motorină în rezervorul de benzină sau benzină în rezervorul de motorină. Din acest motiv, este esențial să fiți atenți atunci când alimentați. Evitați distragerile și verificați de două ori ce pompă folosiți. Câteva secunde în plus la pompă vă pot scuti de multe probleme.

Dacă ați pus combustibilul greșit, nu intrați în panică. Următorul pas este să faceți ca vehiculul să fie verificat de un mecanic. Dacă nu ați pornit vehiculul, sunt mult mai puține lucruri de reparat, așa că cheltuielile nu vor fi la fel de mari.