Alegerea între plăcuțele de frână organice sau ceramice poate fi dificilă dacă nu cunoașteți diferențele exacte dintre ele. Iată cum se compară între ele și care este mai bună

Când vine timpul să vă opriți vehiculul, aveți nevoie de un set de plăcuțe de frână de înaltă calitate care să facă treaba. Cu toate acestea, există numeroase tipuri de plăcuțe de frână din care poți alege, așa că trebuie să știi ce tip să cumperi. Cea mai mare decizie pe care o veți lua va fi alegerea între plăcuțele de frână ceramice și cele organice.

În acest articol, vom examina plăcuțele de frână organice și ceramice, analizând avantajele și dezavantajele ambelor. La final, vom discuta care plăcuțe de frână sunt potrivite pentru vehiculul și stilul tău de condus. Așadar, să începem cu o privire rapidă asupra diferenței dintre plăcuțele de frână ceramice vs. organice:

Plăcuțele de frână ceramice durează mai mult decât plăcuțele de frână organice, dar plăcuțele de frână organice sunt adesea mai ieftine. Niciuna dintre ele nu este făcută pentru tractare grea sau pentru performanțe înalte. În această situație, ați dori în schimb plăcuțe de frână metalice.

În timp ce acestea sunt doar diferențele de bază, există mult mai multe în acest sens. Să analizăm mai în profunzime diferențele dintre plăcuțele de frână organice și cele ceramice:

Ce sunt plăcuțele de frână organice?

Nu cu mult timp în urmă, plăcuțele de frână erau fabricate din azbest. Acest material care absoarbe căldura funcționa bine pentru stresul pe care îl suportau plăcuțele de frână. Cu toate acestea, s-a constatat, de asemenea, că era un agent cancerigen extrem de periculos, care ducea la apariția cancerului atunci când avea loc o expunere prelungită. În timp, plăcuțele de frână se uzează și eliberează această substanță periculoasă pe anvelope, unde poate ajunge în aer. Pentru a rezolva această problemă, producătorii au început să creeze un compus mai sigur pentru a fi utilizat la plăcuțele de frână.

CITEȘTE ȘI:
Eroare ESP - Semnificație, funcție, cauze și cum se repară

Rezultatul acestei schimbări a fost reprezentat de plăcuțele de frână organice, cunoscute și sub numele de plăcuțe de frână organice fără azbest (NAO). În prezent, plăcuțele organice se găsesc pe majoritatea vehiculelor din Statele Unite.

Plăcuțele de frână organice conțin o varietate de produse amestecate împreună, cum ar fi carbon, cauciuc, Kevlar, fibră de sticlă, sticlă și altele. Aceste produse sunt amestecate împreună cu rășină pentru a crea plăcuțele de frână moderne.

Avantaje

Există multe motive pentru care plăcuțele de frână organice sunt unele dintre cele mai populare de pe piață.

 • Creează mai puțin praf: În comparație cu alte tipuri de frâne, plăcuțele organice vor crea mult mai puțin praf, ceea ce vă menține roțile mai curate.
 • Cost redus: Acestea sunt unele dintre cele mai ieftine plăcuțe de frână pe care le puteți alege.
 • Creează frecare și căldură minime: Deoarece nu sunt frâne performante, se creează mai puțină fricțiune și căldură, ceea ce le face ideale pentru cei care fac naveta zilnic.
 • Silențioase: Nu veți auzi aceeași cantitate de zgomot cu plăcuțele de frână organice ca și cu opțiunile metalice.
 • Nu stresați rotoarele: Având în vedere că rotoarele sunt supuse la mai puține abuzuri, evitați reparațiile costisitoare ale sistemului de frânare pe parcurs.

Dezavantaje

Deși toate acestea sună foarte bine, există câteva dezavantaje în utilizarea plăcuțelor de frână organice. În comparație cu alte stiluri, veți vedea câteva dezavantaje ale plăcuțelor de frână organice.

 • Unele tipuri se pot uza mai repede: Deoarece sunt fabricate din diverse materiale, acestea se pot uza mai repede. Acest lucru înseamnă că va trebui să efectuați o înlocuire mai frecventă a plăcuțelor de frână.
 • Nu sunt făcute pentru condiții extreme: Plăcuțele de frână organice sunt concepute pentru o gamă mai mică de temperaturi, astfel că nu vor funcționa bine în climatele care sunt fierbinți. În plus, acestea nu funcționează bine în timpul tractării, deoarece se supraîncălzesc.
 • Mai greu de activat: Cu un nivel ridicat de compresibilitate, plăcuțele de frână organice îi forțează pe șoferi să apese mai tare pe pedala de frână pentru activare.
CITEȘTE ȘI:
8 simptome ale unui etrier de frână defect (și costul înlocuirii)

Ce sunt plăcuțele de frână ceramice?

Plăcuțele de frână ceramice sunt construite din același tip de material folosit pentru farfurii și ceramică, dar ceramica este mai durabilă și mai densă. În plăcuțe, există, de asemenea, niște fibre de cupru mai fine care sunt încorporate în material pentru a crește conductivitatea termică și rezistența la frecare.

Plăcuțele de frână ceramice au intrat pentru prima dată pe piață în anii 1980 și au câștigat în mod constant mai multă popularitate.

Avantaje

Nu este greu de înțeles de ce acest material este atât de popular, mai ales dacă ne uităm la avantajele utilizării plăcuțelor de frână ceramice.

 • Chiar mai silențioase : Dacă credeți că plăcuțele de frână organice sunt silențioase, așteptați până când veți auzi varianta ceramică. Acest design super silențios este unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg plăcuțele de frână ceramice.
 • Reziduuri reduse : Plăcuțele de frână ceramice produc puțin sau deloc praf de frână, lăsând vehiculul chiar mai curat decât în cazul plăcuțelor de frână organice.
 • Destinate pe termen lung : Datorită construcției, plăcuțele de frână ceramice se uzează într-un ritm mai lent. Deși veți cheltui mai mult pentru acest design, veți înlocui plăcuțele de frână mai rar.
 • Necesită mai puțin efort: Cu acest design, proprietarii trebuie să apese mai puțin pe pedala de frână pentru a activa puterea de oprire.

Dezavantaje

La fel ca în cazul tuturor lucrurilor, veți găsi și unele dezavantaje în utilizarea plăcuțelor de frână ceramice. Iată câteva dintre motivele pentru care oamenii evită utilizarea plăcuțelor ceramice.

 • Cost mai mare : Fabricarea plăcuțelor de frână ceramice costă mai mult. Acest cost se transferă asupra consumatorului, ceea ce face ca acestea să fie unele dintre cele mai scumpe opțiuni de pe piață.
 • Uzură suplimentară : Cuprul și ceramica nu absorb căldura în același mod în care o fac plăcuțele de frână organice. Din cauza acestui design, căldura generată de sistemul de frânare va trece prin plăcuțe și va afecta alte componente. Utilizatorii resimt adesea nevoia de alte reparații mai frecvent.
 • Nu sunt făcute pentru condiții extreme: Dacă tractați în mod regulat, conduceți în condiții meteorologice extreme sau participați la curse cu vehiculul dumneavoastră, este posibil ca plăcuțele de frână ceramice să nu vă furnizeze puterea de frânare de care aveți nevoie.
CITEȘTE ȘI:
4 semne ale unui senzor ABS defect

Care sunt mai bune – plăcuțe de frână ceramice sau organice?

Nici plăcuțele de frână ceramice, nici cele organice nu sunt concepute pentru tractare grea sau pentru performanțe înalte. În aceste situații, ați dori în schimb plăcuțe de frână metalice. Cu toate acestea, există unii șoferi care se descurcă mai bine alegând una dintre aceste opțiuni.

Dacă conduceți mult în mediul urban și aveți banii necesari pentru a cumpăra cea mai bună opțiune, frânele ceramice sunt o alegere ideală. Nu numai că va trebui să le înlocuiți mai rar, dar sunt mai silențioase și produc mai puțin praf decât plăcuțele de frână organice.

Pe de altă parte, nu este nimic în neregulă cu utilizarea plăcuțelor de frână organice, mai ales dacă sunteți în căutarea unei opțiuni mai puțin costisitoare. Frânele sunt menite să ofere o putere de frânare sigură și nu vor sparge banca.