Este adevărat că dacă se pune zahăr în rezervorul de benzină al unei mașini se poate strica motorul? Citiți mai departe pentru a afla dacă acest mit este realitate sau ficțiune și la ce să vă așteptați.

Este posibil să fi auzit că a pune zahăr în rezervorul de benzină al unei mașini este o modalitate sigură de a distruge motorul. Deși nu ne putem gândi la un motiv bun pentru care cineva ar vrea să pună zahăr într-o mașină, este important să risipim miturile care au fost create. Așadar, zahărul din rezervorul de benzină va distruge un motor?

În acest ghid, răspundem la această întrebare o dată pentru totdeauna. De asemenea, vă explicăm ce se întâmplă când zahărul ajunge în rezervorul de benzină și vă spunem un pic de istorie despre acest mit. Până la final, vei ști și ce trebuie să faci dacă intră zahăr în rezervor și îți răspundem la cele mai multe întrebări pe care ni le-ai pus.

Zahărul din rezervorul de benzină va strica un motor?

Nu, zahărul nu se dizolvă în benzină la fel ca în apă. Atunci când zahărul este adăugat într-un rezervor de combustibil, se va scufunda pe fundul rezervorului și se va transforma într-un sediment. Chiar dacă o parte din zahăr ar ajunge mai sus în rezervor, ar rămâne prins în filtre sau în pompă.

Cristalele de zahăr au aproximativ 400 de microni fiecare. Filtrul de combustibil al mașinii este conceput pentru a prinde particule mult mai mici în natură, astfel încât cristalele nu vor trece prin filtru.

Acestea fiind spuse, nu este niciodată înțelept să puneți altceva decât benzină în rezervorul de combustibil. În plus, în motor nu ar trebui să se pună niciodată altceva decât ulei de motor.

Ce se întâmplă dacă puneți zahăr în rezervorul de benzină?

Există ramificații dacă puneți zahăr într-un rezervor de combustibil, chiar dacă nu dăunează motorului. Tot trebuie să vă gândiți la ce se întâmplă cu filtrul de combustibil, cu filtrul pompei de combustibil, cu injectoarele de combustibil și cu partea de jos a rezervorului.

Să analizăm ce s-ar putea întâmpla, chiar dacă este puțin probabil ca unele dintre acestea să apară.

Filtrul de combustibil înfundat

Filtrul de combustibil este responsabil pentru a împiedica contaminanții să iasă din rezervorul de combustibil și să ajungă în motor. Acesta filtrează impuritățile și resturile din benzină care sunt mult mai mici decât cristalele de zahăr.

Atunci când zahărul ajunge în rezervor, orice cristale care ajung dincolo de fundul acestuia ar fi prinse în filtrul de combustibil. În timp, acest filtru ar putea fi înfundat și ar putea fi nevoie să îl schimbați.

CITEȘTE ȘI:
Cum să deschideți un portbagaj fără cheie (6 metode)

Filtrul pompei de combustibil înfundat

Filtrul pompei de combustibil nu se mișcă și despre el se vorbește foarte rar. Este un filtru cu ochiuri fine care acoperă tubul de captare folosit de pompa de combustibil. Acest tub este responsabil pentru colectarea combustibilului din rezervor și trimiterea acestuia în pompă. Din cauza acestei filtre, doar combustibilul curat și fără reziduuri va intra în pompă.

Cu toate acestea, dacă cristale de zahăr ar ajunge în filtru, ar putea provoca daune. Dacă ar trece de plasă și ar bloca tubul, mașina ar putea să nu mai funcționeze, deoarece pompa nu ar mai funcționa.

Injectoarele de combustibil

Cu toate măsurile de protecție instituite, este puțin probabil ca zahărul să ajungă la injectoarele de combustibil, dar există întotdeauna șansa ca o parte să treacă. Dacă ar reuși, injectoarele de combustibil s-ar înfundă, deoarece cristalele de zahăr sunt prea mari pentru a trece prin ele.

Atunci când un injector este înfundat, performanța motorului are de suferit. Este posibil să observați o accelerare întârziată, un ralanti dur sau o economie de combustibil redusă. În cazuri grave, este posibil ca motorul să nu mai funcționeze până când nu deblocați injectorul.

Zahărul de pe fundul rezervorului de benzină

Mai multe studii efectuate de-a lungul anilor au dovedit că cea mai mare parte a zahărului va sta pe fundul rezervorului de combustibil. Deoarece zahărul nu se dizolvă în benzină, se va scufunda pe fund.

Combustibilul nu este capabil să încorporeze zahărul în compoziția sa, lăsând nămolul de zahăr nedizolvat pe fundul rezervorului. În timp ce aceasta este o veste bună pentru motor, nimeni nu dorește să aibă nămol în rezervorul de combustibil.

De unde a apărut mitul zahărului în rezervorul de benzină?

Acest mit a devenit cel mai popular în anii 1950, doar că atunci era puțin mai dăunător. Pompele de combustibil obișnuiau să fie mecanice și erau înșurubate la motor. Chiar și cu o grămadă mare de zahăr în rezervor, rezultatele ar fi fost aceleași, indiferent de ceea ce vă spun miturile online.

În timp ce zahărul nu ajungea în motor datorită filtrului de combustibil, nici benzina nu ajungea în motor odată ce se producea o înfundare. Prin urmare, motorul nu ar putea funcționa. Chiar dacă nu a creat daune mașinii, proprietarul nu ar fi putut merge nicăieri, așa că tot și-a îndeplinit o parte din scopurile sale.

Astăzi, pompele de combustibil sunt electronice. Deși există măsuri de protecție pentru a preveni deteriorarea pompei de combustibil, există întotdeauna șansa ca ceva să se întâmple.

Indiferent dacă zahărul a fost pus în rezervor în anii 1950 sau astăzi, soluția rămâne aceeași. Pentru a elimina tot zahărul, rezervorul trebuie curățat.

CITEȘTE ȘI:
Cum să îndepărtezi zgârieturile de pe un parbriz (7 metode)

Ce să faci dacă cineva îți pune zahăr în rezervorul de benzină?

În primul rând, dacă cineva a aruncat zahăr în rezervorul tău de combustibil, ar fi bine să verifici cine sunt prietenii tăi. Deși poate părea o glumă amuzantă, aceasta poate ajunge să vă coste o mulțime de bani și să vă creeze câteva dureri de cap.

Dacă zahărul a fost în rezervor pentru o perioadă de timp, veți dori să înlocuiți filtrele de combustibil. Acestea ar putea ajunge să fie înfundate de resturile de zahăr, ceea ce ar putea duce la o lipsă de presiune care trece prin sistem. Veți dori, de asemenea, să verificați pompa de combustibil pentru a vă asigura că este în stare bună de funcționare.

Dincolo de aceste probleme, nu uitați că moleculele cristalelor de zahăr sunt grele. Ele se vor scufunda pe fundul rezervorului de benzină. Pentru a scăpa de tot zahărul din sistem, trebuie să goliți rezervorul. Acesta trebuie să fie curățat corespunzător pentru a vă asigura că nu rămân cristale în urmă.

Dacă nu știți cum să efectuați aceste sarcini, cel mai bine este să cereți ajutorul unui profesionist. Întrebați-vă prietenii și membrii familiei în ce mecanic au încredere și consultați câteva recenzii online pentru a găsi pe cineva la nivel local. Nu vreți să creați o problemă mai mare decât cea cu care ați început dacă nu vă simțiți confortabil să lucrați la vehicul.

Este ilegal să pui zahăr în rezervorul de benzină?

Este ilegal să pui zahăr în rezervorul de benzină. Este considerat vandalism auto. În funcție de locul în care locuiți și de circumstanțe, ar putea fi considerată, de asemenea, o infracțiune penală. Atunci când se stabilește dacă se clasifică drept contravenție sau infracțiune, poate intra în joc costul reparațiilor.

Dacă sunteți prins că ați pus zahăr în rezervorul de benzină, trebuie să fiți pregătit să vă luați un avocat. Probabil că vi se va cere să plătiți restituirea și să efectuați o rundă de probațiune sau de muncă în folosul comunității. Dacă ați mai avut probleme înainte, este posibil ca judecătorul să nu vă ia atât de ușor sentința. Nu există niciun motiv suficient de bun pentru a dori să te confrunți cu aceste consecințe doar pentru a afecta mașina altcuiva. Nu vei face decât să sfârșești prin a te răni mai mult pe tine însuți.

Pe de altă parte, dacă vi s-a pus zahăr în rezervor, este posibil să puteți depune plângere împotriva persoanei care a făcut acest lucru. Poate că ați reușit să îl prindeți pe făptaș pe cameră. Dacă aveți dovezi, vorbiți cu agenții de poliție locali. Singura modalitate de a preveni ca acest lucru să se întâmple și altor persoane este să vă ridicați și să ripostați.

CITEȘTE ȘI:
Cât timp trebuie să lăsați mașina să se încălzească iarna?

Întrebări frecvente

Se poate repara o mașină cu zahăr în rezervorul de benzină?

Da, dar va trebui să curățați rezervorul de combustibil. Cristalele de zahăr se scufundă pe fundul rezervorului de combustibil, creând o murdărie asemănătoare unui sediment pe fund. Este puțin probabil ca acest zahăr să ajungă în sistemul de alimentare cu combustibil, dar ar putea bloca pompa, filtrele și injectoarele dacă ar ajunge.

Puteți adăuga Coca-Cola în rezervorul de benzină?

În ciuda unui anunț popular care circulă pe internet, nu este sigur să puneți Coca-Cola în rezervorul de benzină. Nu contează dacă este vorba de Coca-Cola cu zahăr sau de varianta dietetică, ambele ar trebui să rămână departe de mașină, cu excepția cazului în care aceasta este băută. Coca-Cola poate strica mașina atunci când este pusă în rezervorul de combustibil.

Ce se întâmplă când pui zahăr în uleiul de motor?

Dacă vâscozitatea uleiului este modificată în vreun fel, poate duce la daune grave. Motorul are nevoie de o anumită vâscozitate a uleiului de motor pentru a asigura o lubrifiere corespunzătoare și pentru a reduce uzura componentelor interne. Orice modificare a acestei vâscozități poate duce la o potențială defecțiune a motorului, chiar și din cauza unui pic de zahăr.

Ce se întâmplă dacă puneți sare într-un rezervor de benzină?

Sarea s-ar putea dizolva în benzină, schimbând compoziția acesteia. Dacă combustibilul contaminat ar ajunge în motor, ar putea duce la o coroziune inutilă a pieselor interne, în funcție de cât de concentrate au fost nivelurile de sare. Cu toate acestea, trebuie să treacă mai întâi de filtrele de combustibil.

Concluzie

Există atât de multe lucruri de care trebuie să ne facem griji în zilele noastre cu tehnologia modernă din mașini. Ceea ce s-ar putea să nu vă gândiți este ce ați face dacă mașina dumneavoastră ar fi vandalizată. Un mod simplu prin care oamenii încearcă să vandalizeze mașinile este să pună zahăr în rezervorul de benzină, dar am dovedit că s-ar putea să nu fie o problemă atât de mare pe cât se credea odată.

Păstrați-vă vehiculul parcat într-un loc sigur, de preferință într-un garaj, pentru a preveni vandalizarea. De asemenea, este de ajutor dacă aveți un sistem de securitate instalat pentru a-i prinde pe infractori pe bandă. În cel mai rău caz, dacă vehiculul dvs. este vandalizat cu zahăr, nu ar trebui să provoace daune majore, ceea ce este o ușurare.