Driftul unei mașini automate poate fi o provocare, dar este cu siguranță posibil. Vă vom arăta cum, descriind elementele esențiale ale driftului unui vehicul automat.

Dacă sunteți la fel ca noi, gândul de a face drifturi vă face sângele să pompeze. Nu este nimic mai incitant decât să stai la volan și să simți cum partea din spate a mașinii se balansează în mod controlat. Dacă vă gândiți să vă apucați de treabă, poate vă întrebați – se poate face drift cu o mașină automată?

Aceasta este o întrebare valabilă la care răspundem în acest ghid. În plus, analizăm ce este driftul și vă arătăm cum să îl faceți cu o mașină automată. Oferim, de asemenea, câteva sfaturi și răspundem la cele mai dificile întrebări.

Poți să faci drifturi cu o mașină automată?

Da, driftul cu o mașină automată se poate face, dar necesită ceva mai multă finețe. Nu va fi la fel de ușor pentru că nu ai ambreiaj. Va trebui să exersezi mult și să ai vehiculul potrivit pentru drift. Nu va fi la fel ca la driftul cu o transmisie manuală.

Chiar dacă ai o mașină perfectă și exersezi, s-ar putea să ai probleme cu driftul. Viteza corectă trebuie menținută pentru ca driftul să funcționeze corect și aceasta este o abilitate dificil de învățat.

Ce este driftul?

Driftul este o tehnică folosită pentru a supravira intenționat, pierzând astfel tracțiunea la roțile din spate sau la cele patru roți, păstrând în același timp controlul. Mașina driftă atunci când unghiul de alunecare din spate devine mai mare decât cel din față.

Roțile din față se vor roti în direcția opusă celei în care se deplasează mașina. De exemplu, dacă deplasați mașina spre dreapta, roțile se vor îndrepta spre stânga.

Driftul a luat amploare mai întâi cu vehiculele japoneze, dar poate fi realizat în aproape orice mașină. În prezent, este considerat un sport cu motor, cu competiții profesionale de drift organizate în întreaga lume.

Deocamdată, sunt populare trei tipuri de drift.

  • Alunecarea cu putere: Șoferul supravirează în mod intenționat pentru a pierde tracțiune la roțile din spate, păstrând în același timp controlul.
  • Alunecarea cu frâna: Conducătorul auto utilizează frânele pentru a pierde tracțiune pe roțile din spate.
  • Lovirea ambreiajului: Șoferul dezactivează și reia ambreiajul pentru a pierde tracțiune pe roțile din spate.
CITEȘTE ȘI:
Mașina tremură când accelerează? (Iată cum să o reparați)

Fiecare dintre aceste tipuri de drifturi necesită o cantitate variabilă de îndemânare și practică.

Cum se face driftul unei mașini automate

La o mașină manuală, puteți apăsa pedala de accelerație în timp ce controlați ambreiajul pentru a pune vehiculul în mișcare. La o mașină automată, acest lucru nu este posibil. În schimb, trebuie să știi cum să controlezi accelerația, care poate fi imprevizibilă.

Pentru ca mașina să nu se blocheze sau să nu se învârtă, trebuie să ușurați accelerația. Odată ce vă dați seama cât de mult accelerație este peste bord, puteți începe să ajustați presiunea pe care o puneți pe pedala de accelerație.

În plus, trebuie să fiți atenți la modul în care folosiți frânele într-o mașină automată. Odată ce începeți să ieșiți din viraj, rămâneți pe accelerație pentru a nu lăsa vehiculul să derapeze. În acest timp, nu faceți nicio corecție bruscă a direcției.

În plus, ai putea folosi frâna de mână într-o mașină automată. Frâna de urgență oferă o modalitate ușoară de a iniția derapajul. De asemenea, vă poate ajuta să rămâneți în derivă mai mult timp. Doar nu folosiți frâna în exces sau s-ar putea să vă treziți făcând galoane în schimb.

Este o mașină manuală sau automată mai bună pentru drifturi?

O mașină cu transmisie manuală este mai potrivită pentru drifturi, dar poți învăța să faci asta cu o mașină automată. Pentru a face drifturi în mod corespunzător, trebuie să controlați puterea care trece prin transmisie. Un vehicul cu transmisie manuală oferă o modalitate de a controla mai bine acea putere.

Cu o transmisie automată, nu poți valorifica la fel de bine puterea, deoarece atunci când apeși pedala de accelerație, totul este calibrat. Atunci când apăsați la podea pe accelerație într-o transmisie automată, transmisia ar putea încerca să retrogradeze. În același sens, atunci când lăsați accelerația, este posibil ca aceasta să schimbe în sus.

Sfaturi de drift pentru cei care fac drifturi pentru prima dată

Dacă doriți să învățați cum să deveniți un mare drifter, trebuie să faceți primii pași. Nimeni nu atinge succesul fără să încerce mai întâi. Din acest motiv, am adunat câteva dintre trucurile noastre de top pentru drifterii începători.

Alegeți mașina potrivită

Cele mai bune vehicule pentru drifturi sunt mașinile sport japoneze. Acestea sunt adesea cu tracțiune spate, au un centru de greutate scăzut și au o distribuție superioară a greutății. De asemenea, puteți efectua unele modificări pentru a face vehiculul mai bun pentru drift.

CITEȘTE ȘI:
De ce tremură volanul la viteze mici și mari?

Rețineți că vehiculul nu este singurul aspect important al driftului. Deși vă poate oferi o bază bună, puteți da greș dacă nu învățați elementele de bază. Pe de altă parte, poți avea și o mașină care poate nu este considerată cea mai bună opțiune și să înveți cu succes să faci drift, doar că va fi mai greu.

Învață în spații deschise

Ori de câte ori faci ceva nou într-un vehicul, cel mai bine este să exersezi acolo unde nu mai este nimeni în jur. Pentru drifturi, doriți un spațiu deschis, mare și frumos, unde nu va fi nimeni altcineva.

Puteți exersa într-o parcare abandonată sau puteți alege una în care magazinele sunt închise. În orice caz, fiți conștienți că ați putea avea probleme dacă folosiți parcarea cuiva pentru a practica driftul. Este posibil să doriți să verificați legile locale privind drifturile pentru a vedea ce este permis în zona dumneavoastră.

Cel mai rău scenariu este că va trebui să închiriezi o pistă pentru practică. Acest lucru poate deveni scump, așa că este posibil să trebuiască să economisiți.

Exersează mai întâi cu o mașină ieftină

Chiar dacă s-ar putea să aveți mașina de drift de vis care stă în garaj, ar fi mai bine să așteptați să o scoateți la plimbare. Pentru că sunteți nou-nouț în materie de drift, veți supune vehiculul la o uzură excepțională în timp ce încercați tehnica.

Căutați online o mașină ieftină care să fie bună la drifturi pe măsură ce vă obișnuiți cu tehnicile. Odată ce ați stăpânit elementele de bază, puteți trece în schimb la vehiculul dvs. preferat.

Utilizarea frânei de mână

Frâna de urgență este cunoscută și sub numele de frână de parcare sau frână de mână. Aceasta poate fi un instrument util pentru drifturi dacă știți cum să o utilizați. Cu toate acestea, va afecta transmisia mașinii tale și sistemul de frânare, așa că este un lucru de care trebuie să ții cont.

Pe măsură ce accelerați vehiculul și rotiți volanul în direcția derapajului, trageți frâna de urgență. Odată ce driftul s-a terminat, puteți pune frâna de urgență înapoi și puteți conduce vehiculul afară.

Întrebări frecvente

Se poate face drift la o mașină automată cu tracțiune integrală?
CITEȘTE ȘI:
Volanul nu este drept? (Cauze comune)

Puteți face drift cu un vehicul cu tracțiune față, dar nu la fel ca unul cu tracțiune spate. În schimb, va trebui să mențineți viteze ridicate, să supravirați excesiv și să folosiți frâna de mână. Cel mai bine este să învățați modul corect de a face drift înainte de a încerca această metodă.

Poți să faci drift cu un AWD automat?

Ar fi foarte dificil să faci drift la o mașină cu tracțiune integrală. Nu spunem că este imposibil, dar este puțin probabil pentru majoritatea oamenilor. Cu tracțiune integrală, roțile au tendința de a subvira. Pentru ca driftul să aibă loc, este nevoie ca roțile să se desprindă, ceea ce este foarte greu de forțat într-o mașină care este proiectată să mențină tracțiunea.

Cum se face burnout în regim automat?

Pentru a efectua un burnout, apăsați și țineți apăsate pedalele de accelerație și de frână în același timp. Ar trebui să le împingi pe ambele destul de tare. În timp ce turați motorul, doriți să dezactivați încet frâna pentru a face anvelopele să se învârtă. În orice moment, vă puteți opri prin eliberarea pedalei de accelerație.

Este mai ușor să faci drifturi cu tracțiune față sau cu tracțiune față?

Este foarte dificil să faci drifturi cu un vehicul FWD dacă nu înveți metoda corectă. Roțile din spate trebuie să piardă tracțiune pentru ca driftul să se producă. Prin urmare, este mult mai ușor să faceți drift cu un vehicul cu tracțiune spate.

Este mai ușor să faci drift cu un vehicul cu tracțiune integrală?

Dacă nu aveți multă experiență, nu veți putea face drifturi cu un vehicul cu tracțiune integrală. Aceste mașini sunt concepute pentru a menține tracțiunea pe toate cele patru roți. Ceea ce ai nevoie este ca roțile să se desprindă, așa că nu alege un model cu tracțiune integrală dacă vrei să exersezi.

Concluzie

Dacă ai o mașină automată și speranța de a deveni drifter, nu trebuie să renunți la visele tale. Este posibil să faci drift cu o mașină automată, atâta timp cât exersezi tehnica.

Dacă vrei să devii foarte bun la drift, îți recomandăm să conduci în schimb un model cu tracțiune spate. Cumpără unul ieftin pentru a începe și eliberează drifterul din tine.