Ce poate fi mai enervant decât o baterie de mașină descărcată în fiecare dimineață? Nu prea multe! Iată care sunt cele mai frecvente motive pentru care bateria mașinii tale se golește de energie.

Este cel mai mare coșmar al tuturor – pleci dimineața la serviciu, iar mașina nu pornește. Vă confruntați cu o baterie descărcată, dar ce a cauzat acest lucru și cum ar fi putut fi prevenit?

Ne uităm la 8 lucruri care pot descărca bateria mașinii, dintre care unele te-ar putea lua prin surprindere. Echipa noastră analizează, de asemenea, modalitățile de diagnosticare a descărcării și cum să prevenim ca aceasta să nu se mai întâmple. Să începem cu cele mai frecvente motive:

8 cauze ale unei baterii auto descărcate

Cel mai frecvent motiv pentru care o baterie auto se golește este scurgerea parazită cauzată de un consumator electric defect, cum ar fi un întrerupător de blocare a ușilor sau un întrerupător de blocare a portbagajului defectuos. De asemenea, poate fi cauzată de un alternator stricat sau de erori umane, cum ar fi uitarea consumatorilor electrici porniți.

Oricare dintre aceste probleme poate provoca descărcarea bateriei mașinii, lăsându-vă fără drum. Iată o listă mai detaliată a posibilelor lucruri care ar putea să vă golească bateria mașinii:

1. Eroare umană

Cu toții am trecut prin asta. Intrați pe alee la sfârșitul unei zile lungi și vă îndreptați spre casă fără să opriți farurile. De asemenea, este posibil să fi uitat să închideți o ușă sau portbagajul până la capăt.

În timp ce aceste lumini funcționează peste noapte, bateria mașinii dumneavoastră se descarcă fără ca nimic să o reîncarce. De aceea, mașina nu va porni dimineața.

Unele mașini mai noi au sisteme de alertă care vă reamintesc când luminile sunt aprinse sau când o ușă este deschisă. Dacă nu aveți unul dintre acestea, este important să rămâneți vigilent împotriva acestor erori comune.

CITEȘTE ȘI:
Câți volți are o baterie de mașină (intervalul ideal)

2. Încărcarea slabă

Atunci când sistemul de încărcare nu funcționează, bateria se golește, chiar și în timp ce conduceți. Atunci când totul funcționează așa cum trebuie, bateria se reîncarcă în timpul călătoriei.

Cu toate acestea, orice curea slăbită la alternator sau întinzător uzat poate face ca sistemul să nu se mai încarce, iar tu nici măcar nu ai ști că se întâmplă.

3. Scurgerea parazită

O scurgere parazită apare atunci când ceva din vehicul continuă să funcționeze chiar dacă ați oprit mașina. Există unele componente care utilizează în permanență energia bateriei, cum ar fi memoria pentru ceas sau presetările radioului.

Cu toate acestea, atunci când apare o problemă electrică, scurgerea parazitară poate depăși ceea ce este normal. Aceste consumuri apar din cauza unor siguranțe defecte sau a unor cabluri defecte. Iată o listă a cauzelor comune ale unei baterii auto descărcate prin scurgere parazită:

Întrerupător defectuos pentru luminile portierelor Actuator defectuos pentru încuietoarea portierei (întrerupător integrat pentru lumini) Întrerupător pentru încuietoarea portbagajului Casetofon auto defect sau cablajul la acesta. Orice piesă electrică aftermarket a fost instalată incorect.

Ar putea exista multe alte motive mai dificile pentru acest lucru. Dar acestea sunt cele mai frecvente cauze și, în principal, din cauza unui întrerupător de lumini de ușă defect, care va permite ca luminile din mașină să rămână aprinse și să consume bateria.

4. Temperaturi extreme

Bateria mașinii tale nu suportă bine temperaturile extreme. Dacă temperatura coboară sub -10 grade Celsius sau depășește 38 de grade Celsius, bateria poate avea de suferit.

Cristalele de sulfat de plumb încep să se acumuleze, ceea ce duce la o epuizare pe termen lung. În plus, această acumulare face mai dificilă încărcarea completă a bateriei.

5. Alternator stricat

Alternatorul este responsabil pentru încărcarea bateriei. De asemenea, acesta ajută la alimentarea sistemelor electrice din mașină.

CITEȘTE ȘI:
Cum să verificați sănătatea bateriei auto la domiciliu (8 pași)

Atunci când alternatorul se strică, bateria nu se poate reîncărca. Alternatorul tipic va dura aproximativ șapte ani sau între 100.000 și 150.000 de kilometri.

6. Conexiuni slăbite sau deteriorate ale bateriei

Chiar dacă alternatorul funcționează corect, poate fi dificil să obțineți o încărcare completă dacă conexiunile bateriei sunt slăbite sau corodate.

Nu strică să faceți o inspecție periodică a cablurilor și a bornelor pentru a vă asigura că totul este curat și conectat.

7. Efectuarea de scurte plimbări cu mașina

Alternatorul are nevoie de timp pentru a încărca bateria. Dacă mergeți cu mașina pe stradă doar pentru a vizita magazinul alimentar local, nu permiteți alternatorului să lucreze.

În mod ideal, doriți să faceți drumuri mai lungi, de preferință pe autostradă, pentru a avea loc o încărcare completă.

8. Bateria veche a mașinii

Uneori, bateria devine pur și simplu prea slabă și veche pentru a mai ține o încărcare. În condiții normale, bateria auto poate dura între trei și cinci ani.

Cu toate acestea, dacă conduceți la temperaturi extreme sau dacă vă împingeți vehiculul la limitele sale, s-ar putea să treceți mai des prin baterii.

Diagnosticarea bateriei auto descărcate

Așadar, ce cauzează descărcarea bateriei și cum o poți remedia? Dacă ați făcut o greșeală și ați lăsat ceva în funcțiune, cauza este destul de evidentă. O inspecție rapidă vă poate indica, de asemenea, dacă aveți conexiuni slăbite sau corodate.

Cu toate acestea, poate fi mult mai dificil să găsiți o scurgere parazită. Urmați acești pași pentru a găsi vinovatul.

Conectați un multimetru

Opriți toate dispozitivele din mașină și asigurați-vă că aveți o baterie complet încărcată, gata de plecare. Setați multimetrul la cea mai mare setare AMP și conectați-l la baterie.

Dacă primiți o citire mai mare de 50 de miliamperi, înseamnă că există o tragere parazită pe baterie. Ceasul și alte echipamente obișnuite care funcționează pe baterie ar trebui să aibă o citire între 20 și 50 de miliamperi.

CITEȘTE ȘI:
Simptome ale unui alternator defect

Verificați siguranțele

Scoateți câte o siguranță pe rând în timp ce monitorizați multimetrul. Este util să începeți cu cel mai mic amperaj și să urcați.

Dacă scoateți o siguranță care face ca citirea să scadă semnificativ, înseamnă că ați găsit vinovatul. Consultați tabelul de siguranțe din manualul de utilizare pentru a determina care este componenta care cauzează problemele.

De aici, probabil că va trebui să faceți mai multe investigații. Să spunem că siguranța alimentează sistemul audio; trebuie să vă dați seama dacă radioul, antena de alimentare sau alt dispozitiv consumă energie.

În această situație, veți scoate din priză fiecare dispozitiv care funcționează pe acea siguranță până când vedeți că se oprește consumul de energie. Aceasta este componenta ta incriminată.

Reparați problema

Odată ce știți ce piesă consumă bateria, este timpul să o înlocuiți. Unele piese vor fi ușor de reparat, iar altele ar putea necesita ajutorul unui mecanic.

După ce înlocuiți piesa defectă, efectuați din nou testul cu multimetrul pentru a vă asigura că a încetat consumul.

Prevenirea descărcării bateriei auto

Întreținerea corectă a bateriei auto asigură faptul că vehiculul dumneavoastră este deja gata de plecare. Puteți preveni golirea bateriei urmând aceste sfaturi simple.

  • Îndepărtați în mod regulat orice resturi sau murdărie. Nu lăsați partea superioară a bateriei să se murdărească sau să se corodeze.
  • Verificați deseori cablurile și bornele bateriei pentru o conexiune sigură.
  • Nu folosiți dispozitive electrice când motorul nu este în funcțiune. Porniți mașina dacă doriți să porniți radioul sau alte accesorii.
  • Asigurați-vă că bateria mașinii este bine fixată. Vibrațiile pot duce la reducerea duratei de viață a bateriei.
  • Parcați într-un garaj, ferit de intemperii.
  • Folosiți o pătură pentru baterie atunci când vremea se răcește.
  • Faceți drumuri mai lungi.

Cu câțiva pași de întreținere, nu va trebui să mai întârziați la serviciu.