Mașina este supusă la multe abuzuri, așa că nu este de mirare că, în timp, contactele electrice se murdăresc. Învățând cum să curățați contactele electrice vă puteți asigura că totul păstrează o conexiune bună pentru o performanță optimă.

În acest ghid, analizez motivele pentru care doriți să păstrați conectorii electrici curați. De asemenea, evaluez cele mai bune modalități de a elimina murdăria și coroziunea de pe aceste conexiuni esențiale. La final, trec rapid în revistă câteva probleme auto comune cauzate de contactele electrice murdare.

Motive pentru a curăța contactele electrice

Mașina ta este alcătuită din multe conexiuni electrice care mențin sistemele esențiale să funcționeze așa cum au fost proiectate. Fie că este vorba de bateria mașinii sau de sistemul de sunet, conexiunile electrice fac ca totul să funcționeze. În timp, murdăria se va acumula pe suprafețe, făcând mai dificilă obținerea unei conexiuni solide.

Pe măsură ce conexiunea este blocată, pot apărea defecțiuni aleatorii. De exemplu, un conector murdar ar putea cauza probleme la pornirea motorului, în timp ce un fascicul de cabluri contaminat ar putea să vă împiedice să faceți să funcționeze luminile remorcii. Amploarea problemelor corespunde cu cât de murdari sunt conectorii și ce părți sunt afectate.

Dacă conectorii nu sunt menținuți curați, murdăria poate începe să se taseze. Pe măsură ce trece timpul, contactele pot deveni mai greu de curățat. De aceea, întreținerea regulată este mai importantă. Dacă vă ocupați în permanență de curățare, există mai puține șanse să aveți de-a face cu defecțiuni.

Cum se curăță contactele electrice

Pentru a curăța contactele electrice, puteți elimina coroziunea, oxidarea, murdăria și grăsimea cu un amestec de bicarbonat de sodiu și apă. În plus, aerul comprimat este bun pentru îndepărtarea murdăriei libere. De asemenea, ați putea lua în considerare utilizarea alcoolului de frecare, a șmirghelului sau a unuia dintre produsele de curățare specializate disponibile.

Iată câțiva pași mai detaliați despre cum să curățați contactele electrice:

CITEȘTE ȘI:
Bateria mașinii nu stă încărcată? Cauze și remedieri

Curățători speciali

Există mai multe produse de curățare de specialitate care pot menține contactele curate și fără reziduuri. Ar trebui să alegeți o marcă de încredere și care s-a dovedit a fi sigură. În plus, este esențial să urmați instrucțiunile recomandate pentru a vă asigura că componentele sunt protejate.

O alegere populară este WD-40 Electrical Contact Cleaner. Această substanță curăță zonele care sunt expuse în mod regulat la apă și resturi. Deoarece va pătrunde în coroziunea rezistentă, este excelentă pentru a fi folosită dacă nimic altceva nu pare să funcționeze. În plus, există o duză practică inclusă, asigurându-se că ajunge în cele mai dificile zone.

Cu astfel de produse, puteți contribui la restabilirea conductivității electrice. În plus, reduce șansele unui scurtcircuit. Cu formula neconductivă care se evaporă rapid, nu rămâne nimic în urmă, astfel încât suprafețele din cauciuc, plastic și metal pot fi păstrate întotdeauna intacte.

Bicarbonat de sodiu/apă

Bicarbonatul de sodiu și apa sunt utilizate în mod obișnuit pentru a curăța bornele și contactele bateriei. Este simplu de preparat și nici că se poate mai ușor de folosit. Deși poate fi folosit cu alte contacte electrice, să vedem care este cel mai bun mod de a-l folosi cu bornele și conectorii bateriei.

Slăbiți șuruburile care țin cablurile la borne. Veți avea nevoie de un clește sau de o cheie. Scoateți mai întâi cablul negativ. Acest cablu este negru și este indicat cu un semn -. Îndepărtați apoi cablul pozitiv. Acest cablu este de obicei roșu și este indicat cu un semn +. Puteți amesteca bicarbonatul de sodiu și apa din timp sau îl puteți aplica direct pe terminale. Presărați bicarbonat de sodiu pe stâlpi și pe conectori. Aplicați o cantitate mică de apă peste bicarbonatul de sodiu până când acesta începe să frământe. Cu o perie tare, frecați stâlpii și conectorii. Asigurați-vă că mâinile sunt protejate de mănuși pentru a evita orice iritație. Aplicați mai mult bicarbonat de sodiu și apă, după cum este necesar. Clătiți zona curățată cu apă distilată. Uscați zona cu un prosop curat din microfibră. Cu totul uscat, conectați cablurile electrice la bornele corespunzătoare ale bateriei. Asigurați-vă că lucrați invers, cablul roșu pozitiv fiind atașat primul. Strângeți bine conectorii.

CITEȘTE ȘI:
Câți volți are o baterie de mașină (intervalul ideal)

Soluția de bicarbonat de sodiu și apă funcționează foarte bine și în alte zone ale mașinii. Nu numai că poate fi folosită pentru a efectua curățarea și împrospătarea interiorului, dar este utilă și la curățarea depunerilor de carbon de pe diverse componente ale motorului.

Nu uitați să adăugați unsoare dielectrică după ce o curățați!

Aer comprimat

Dacă contactele sunt pline de resturi libere, s-ar putea să considerați că aerul comprimat funcționează cel mai bine. Puteți folosi cutii de aer comprimat sau puteți folosi rezervorul de aer de acasă pentru a sufla murdăria.

Aerul comprimat este, de asemenea, util atunci când încercați mai multe dintre celelalte metode. Pentru orice pas care necesită umezirea zonei, aerul comprimat poate fi folosit pentru a usca suprafața înainte de reconectarea contactelor.

Alcool de frecat

Ați putea folosi o cantitate mică de alcool pe contactele electrice pentru a îndepărta murdăria și resturile. Funcționează în mod similar cu acetona, care poate elimina, de asemenea, contaminarea de pe conectori.

Atât alcoolul, cât și acetona taie cu ușurință reziduurile, carbonul și uleiul. Unii oameni folosesc detergentul pentru frâne în același mod, dar acesta nu ar trebui folosit. Acesta poate fi dăunător pentru conectorii electrici și, de asemenea, fisurează orice componentă din plastic cu care intră în contact.

Șmirghel

Cu o secțiune mică de șmirghel fin, puteți freca pinii conectorilor pentru a scăpa de resturi și imperfecțiuni. Nu aveți nevoie de o bucată mai mare de 1″ x 2″. Unii oameni folosesc, de asemenea, o radieră de creion, care funcționează în același mod. Dacă faceți acest lucru corect, contactul va arăta curat și strălucitor.

CITEȘTE ȘI:
7 Simptome ale unei bobine de inducție defecte și costul de înlocuire

După ce folosiți șmirghelul, trebuie să periați ușor conectorul cu o periuță de dinți sau cu un alt abraziv. Acest pas vă ajută să îndepărtați resturile de șlefuire. De asemenea, puteți folosi un produs de curățare, cum ar fi alcoolul sau oțetul, pentru a termina treaba. Asigurați-vă doar că conectorii sunt uscați înainte de a pune componentele la loc.

Probleme auto cauzate de contactele electrice murdare

Contactele electrice murdare sau corodate pot cauza mai multe probleme decât ați crezut. Mulți mecanici începători vor înlocui piese când o simplă curățare ar fi rezolvat problema. De exemplu, dacă mașina are probleme de pornire, problema ar putea fi coroziunea de pe conectorii bateriei în loc de o baterie auto descărcată sau un alternator defect. Curățarea terminalelor ar fi important de încercat înainte de a face orice înlocuire.

Conexiunile murdare pot împiedica, de asemenea, fluxul de electricitate către sistemele vitale ale mașinii. Cu fiecare instalație electrică, există aspecte precum senzori, relee, siguranțe și întrerupătoare. Dacă orice piesă devine murdară sau contaminată, transmisia ar putea fi întreruptă, ducând la probleme care te fac să crezi că o piesă este stricată.

Chiar și piesele de iluminat exterior pot avea contactele murdare, cauzând probleme de vizibilitate intermitentă. Dacă farurile, luminile de ceață, luminile de frână sau semnalizatoarele de direcție se comportă neregulat, ar putea fi momentul să verificați conectorul pentru semne de murdărie și resturi. Curățarea conectorului ar fi mai ușoară și mai ieftină decât înlocuirea becului sau a ansamblului.

O bună regulă de bază este să vă uitați la orice piesă defectă înainte de a o înlocui. Dacă observați murdărie sau resturi, încercați să le curățați cu o soluție adecvată înainte de a cumpăra una nouă. În cel mai bun caz, nu va trebui să înlocuiți piesa până la urmă.