Vă urcați în mașină pentru următoarea călătorie și sunteți gata să porniți la drum. Ce faceți atunci când luminile interioare ale mașinii nu se sting și nu puteți porni încă la drum? În unele cazuri, remedierea este ușoară, în timp ce, alteori, s-ar putea să fie nevoie de câteva minute în plus pentru a rezolva problema. Oricum ar fi, lăsarea luminii aprinse poate deveni o distragere a atenției și poate cauza un pericol atunci când încercați să vedeți ce aveți în față pe timp de noapte.

În acest ghid, analizez cele mai probabile cauze ale unei defecțiuni la luminile interioare. De asemenea, vă prezint cele mai bune remedieri, ajutându-vă să vă întoarceți rapid pe drum.

Cauzele pentru care luminile interioare ale mașinii nu se sting

De cele mai multe ori, luminile interioare ale mașinii tale nu se sting pentru că există o ușă care este crăpată. De asemenea, ar putea exista o defecțiune electrică la un întrerupător. Cu toate acestea, nu vreți să treceți cu vederea posibilitatea ca întrerupătorul să fie în locul greșit din cauza unei erori de utilizare.

Iată o listă mai detaliată a motivelor pentru care luminile interioare ale mașinii tale nu se sting:

Ușa nu este închisă

Luminile interioare ale mașinii sunt toate conectate la uși. La unele modele, luminile sunt, de asemenea, conectate la portbagaj. Atunci când ușile sau portbagajul sunt deschise, luminile se aprind. Când totul este închis, luminile ar trebui să fie stinse.

Din acest motiv, cel mai frecvent motiv pentru care luminile sunt aprinse are legătură cu o ușă sau un portbagaj deschis. Din fericire, nu este dificil să vă dați seama ce ușă este deschisă, mai ales la mașinile mai noi care vă vor spune care dintre ele trebuie să o închideți.

CITEȘTE ȘI:
Cum să curățați contactele electrice la domiciliu

Dacă sunteți ghinionist, poate fi vorba și de un întrerupător de ușă defect care face ca mașina să creadă că o ușă este deschisă, chiar dacă este închisă.

Întrerupător defect

Lumina domoală din mașina ta are un comutator manual pe ea. Atunci când este setat pe automat, se va stinge atunci când ușile sunt închise și va rămâne aprinsă atunci când acestea sunt deschise.

Cu toate acestea, există și o setare manuală. Dacă rotiți lumina interioara pe setarea oprit, aceasta nu se va aprinde indiferent de ce fac ușile. Pe de altă parte, lumina interioara poate fi setată pe setarea pornit, lăsând luminile aprinse în orice situație.

Există, de asemenea, posibilitatea ca un întrerupător intern al luminii să fie deteriorat. Cu cabluri care merg până la comutator, există întotdeauna posibilitatea unei defecțiuni.

Setare greșită pe comutator

Există, de asemenea, o modalitate de a controla luminile de la comutatorul farurilor la unele modele de mașini. În mod obișnuit, există o setare în partea stângă a volanului care vă permite să porniți manual luminile interioare. Dacă setarea a fost modificată, este posibil ca luminile interioare să fie aprinse atunci când nu doriți să fie aprinse.

Din nou, aceasta este o soluție simplă. Este doar o chestiune de a schimba setarea înapoi unde ar trebui să fie.

Repară lumina interioară a mașinii care nu se stinge

Reglați întrerupătorul de lumină

Primul pas este să te uiți la comutatorul luminii. Fiecare model conține un fel de întrerupător al luminii domoale. Dacă comutatorul este situat pe lumina însăși, trebuie să vă asigurați că este în poziția corectă.

Începeți prin a opri lumina pentru a vedea dacă funcționează. Apoi, setați-o din nou pe automat pentru a restrânge ceea ce ar putea cauza problema. Dacă este lăsată pe poziția pornit, nu se va stinge indiferent ce faceți.

CITEȘTE ȘI:
Alternatorul nu încarcă? Iată cum să îl reparați

Verificați comutatorul farurilor

Dacă puteți acționa lumina interioara de la comutatorul farurilor, trebuie să verificați și aceste setări. Urmați aceiași pași ca și în cazul în care comutatorul ar fi fost amplasat direct pe lumina de plafon.

Opriți lumina pentru a vă asigura că poate funcționa. Apoi, reglați-o înapoi la setarea manuală pentru a vă putea da seama unde se află problema. Dacă ajustarea butonului nu schimbă deloc afișajul de iluminare, acolo se află problema dumneavoastră.

Verificați ușile

O ușă deschisă va face ca lumina să rămână aprinsă atunci când nu ar trebui. Această importantă caracteristică de siguranță vă asigură că nu plecați cu o ușă care nu este asigurată. Pentru a remedia această problemă, trebuie să verificați fizic fiecare ușă. Plimbați-vă în jurul mașinii pentru a vă asigura că fiecare ușă este închisă corect.

Dacă în portbagaj funcționează și lumina interioară, aruncați o privire și la aceasta. Puteți deschide și închide portbagajul pentru a vedea dacă se rezolvă situația.

Unele mașini mai noi vă vor arăta ce ușă este deschisă. Această funcție de diagnosticare reduce timpul necesar pentru a depista problema.

Dacă toate ușile și portbagajul sunt închise, puteți merge mai departe. Deschideți ușa și apăsați manual pe comutatorul ușii, păcălind sistemul să creadă că ușa este închisă. Dacă lumina se dezactivează, este posibil ca ușa să nu facă contactul corect. Dacă există un joc excesiv în comutator sau dacă nu auziți un clic, această piesă ar putea fi defectă.

Unele vehicule vor lăsa lumina interioară aprinsă timp de un minut după închiderea ușilor. Pentru a exclude această funcționare normală, porniți motorul mașinii pentru a forța stingerea luminilor.

CITEȘTE ȘI:
Cum să deconectați o baterie de mașină (7 pași simpli)

Inspectați cablajul

Dacă nu există nimic evident care să cauzeze problema, trebuie să vă uitați mai atent la cablaj. Dacă aveți un manual de service, este posibil să puteți face acest lucru singur.

Trebuie să urmăriți cablajul de la fiecare ușă până la cadrul vehiculului. Fiecare ar trebui să se termine la cablajul care se găsește în spatele tabloului de bord. Va exista un punct de joncțiune unde acestea devin o singură secțiune de cabluri pentru a acționa luminile.

Dacă observați deteriorări fizice la oricare dintre cablurile electrice, acestea trebuie să fie înlocuite. În plus, ar trebui să vă uitați mai atent la cablajul de cabluri pentru a vă asigura că nu există nicio deteriorare. În funcție de cât de mult cablaj trebuie înlocuit, această reparație poate deveni puțin costisitoare.

Cereți ajutorul unui profesionist

Dacă aveți probleme în a vă da seama singur de cablaj sau dacă nu aveți un manual de service cu care vă simțiți confortabil, ar trebui să căutați mai degrabă ajutorul unui mecanic profesionist. Aceștia au mai multă experiență în tratarea acestor probleme electrice, așa că puteți sta liniștit știind că va fi reparată corect.

Până când ajungeți la mecanic, luați în considerare scoaterea becului de la lumina interioara. Dacă permiteți ca lumina să funcționeze tot timpul, vă asigurați că bateria este golită de toată energia sa. Unii oameni preferă să scoată siguranța de la lumină, dar aceasta nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Această siguranță ar putea controla mai multe sisteme interioare, așa că ar putea duce la alte probleme.