Deconectarea bateriei unei mașini poate părea o sarcină simplă. Din nefericire, puteți deteriora de fapt aparatura electronică a mașinii dumneavoastră dacă o faceți în mod greșit. Iată cum să procedați corect

Bateria auto poate fi una dintre cele mai importante componente ale mașinii, deoarece orice problemă cu bateria vă poate lăsa blocat pe drum.

Bateria auto are două funcții principale; ajută la pornirea mașinii atunci când porniți contactul, iar cealaltă funcție este furnizarea de energie pentru sistemele electrice din mașină, cum ar fi sistemul stereo, luminile, radioul etc.

Deoarece nu puteți porni mașina cu o baterie defectă, este extrem de important să o mențineți întreținută corespunzător.

Bornele bateriei auto se corodează în timp din cauza hidrogenului gazos care este eliberat de acidul din baterie. Într-un astfel de caz, va fi necesar să scoateți bateria și să o curățați temeinic.

Există multe alte motive pentru care vi se va cere să deconectați bateria auto, fie pentru întreținere, fie pentru service. În orice caz, este recomandat să cunoașteți procedura corectă. În acest ghid, vom discuta despre modul în care puteți deconecta corect și în siguranță bateria auto.

Sfaturi de siguranță înainte de deconectarea bateriei

Iată câteva sfaturi de siguranță importante pe care trebuie să le aveți în vedere înainte de a deconecta bateria mașinii.

Bateriile stochează încărcătura electrică și ar putea să vă producă un mic șoc dacă nu sunt manipulate corespunzător. Înainte de a deconecta bateria, asigurați-vă că nu purtați bijuterii, cum ar fi un inel, un ceas sau o brățară. Dacă bateria intră în contact cu orice piesă metalică, aceasta poate provoca un șoc electric.

Efectuați întotdeauna procedura de îndepărtare a bateriei într-un spațiu exterior, deoarece bateriile conțin acizi care eliberează gaze nocive. Lucrând într-un mediu deschis, veți reduce la minimum expunerea la orice gaz periculos.

Asigurați-vă că zona în care lucrați este complet uscată și acoperită. Nu lucrați niciodată într-un mediu care este umed sau în care se află apă în apropiere.

CITEȘTE ȘI:
5 Simptome ale unui releu de aprindere defect (și costul de înlocuire)

Prin îndepărtarea terminalelor bateriei, este posibil ca setările ceasului sau ale radioului să fie resetate și, de asemenea, să trebuiască să introduceți codul radio. Dacă nu aveți codul radio, este posibil să trebuiască să mergeți la un dealer pentru ca acesta să deblocheze codul. Puteți adăuga o cantitate mică de energie la sistem în timp ce înlocuiți bateria, dar este recomandat doar dacă sunteți un mecanic priceput, deoarece lucrul cu instalația electrică conectată poate fi periculos și puteți deteriora componentele electronice.

Cum se deconectează o baterie de mașină

Există câțiva pași simpli pe care ar trebui să îi urmați pentru a deconecta bateria auto de la mașină.

Iată 7 pași pentru a deconecta bateria mașinii într-un mod sigur:

Timp total: 5 minute

1. Opriți contactul și folosiți echipamentul de siguranță

Înainte de a începe să deconectați bateria, asigurați-vă că contactul este oprit și scoateți cheia. De asemenea, lăsați ușa șoferului deschisă, deoarece se poate întâmpla ca mașina să se blocheze în timp ce înlocuiți bateria. Dacă aveți o mașină automată, verificați dacă mașina este în poziția „Park” sau ar trebui să fie în prima treaptă de viteză în cazul în care mașina are o transmisie manuală. Deoarece bateria mașinii deține o încărcătură electrică și este capabilă să degajeze și gaze inflamabile, este foarte recomandat să vă puneți niște mănuși și ochelari de protecție.

2. Deschideți capota

Odată ce contactul a fost oprit, deschideți capota trăgând de maneta capotei sau apăsând butonul care se află de obicei undeva sub și lângă volan. Consultați manualul de utilizare al mașinii dumneavoastră dacă nu găsiți maneta capotei.

Unele mașini au bateria amplasată în portbagaj și, în acest caz, deschideți portbagajul. Puteți găsi informații despre acest lucru în manualul de utilizare.

3. Localizați bateria

Dacă bateria autoturismului dumneavoastră este amplasată sub capotă, mergeți spre partea din față a mașinii și deschideți capota. Folosiți tija pentru a menține capota în picioare la locul ei și apoi căutați borna negativă a bateriei. Terminalul poate avea un capac negru deasupra și va avea un semn negativ (-) care indică faptul că este borna negativă.

CITEȘTE ȘI:
De ce nu se sting luminile de interior ale mașinii dvs.

Localizați bateria mașinii cu ajutorul manualului de utilizare. Uneori, aceasta se află în portbagaj sau sub un scaun.

4. Deconectați borna negativă a bateriei

Întotdeauna trebuie să scoateți mai întâi borna negativă a bateriei, pentru a reduce riscul apariției de scântei care pot face ca bateria auto să explodeze.

După ce ați localizat borna negativă, folosiți cheia pentru a slăbi piulița care ține borna. Odată ce aceasta a fost slăbită, puteți folosi mâna pentru a îndepărta piulița, dar asigurați-vă că aveți mănușile de siguranță pe voi.

S-ar putea să întâmpinați unele dificultăți în găsirea cheii de mărime potrivită, dar odată ce o găsiți, rotiți ușor șurubul în sens invers acelor de ceasornic până când acesta se slăbește. Asigurați-vă că păstrați piulița într-un loc sigur.

5. Deconectați borna pozitivă a bateriei

După ce ați îndepărtat borna negativă, urmați aceiași pași pentru borna pozitivă. Nu lăsați terminalul pozitiv să intre în contact cu nicio piesă metalică de pe mașină, deoarece în sistem a mai rămas o anumită încărcătură și, în caz de contact, circuitul electric al mașinii poate fi perturbat.

6. Localizați și îndepărtați suportul sau cureaua bateriei

De obicei, bateriile auto sunt ținute la locul lor de un suport metalic sau ceva similar. Pentru a scoate bateria, de multe ori trebuie să îndepărtați acest suport sau această curea. Dacă mașina dvs. este echipată cu un suport, îl veți găsi adesea ținând bateria în partea de jos a bateriei auto.

7. Scoateți și instalați noua baterie în același mod în care ați scos-o

Odată ce bateria a fost deconectată complet, ridicați-o ușor de pe tavă și transportați-o cu cea mai mare grijă. Acum ați deconectat și ați îndepărtat complet bateria auto. De obicei, bateriile sunt grele, mai ales dacă conduceți un camion sau un SUV care are o baterie care cântărește aproape 40 de kilograme.

Pentru a instala noua baterie puteți folosi același ghid, dar invers. Puneți bateria la locul ei și montați suportul sau cureaua. Începeți cu instalarea terminalului pozitiv și după aceea a terminalului negativ. Nu uitați că de multe ori trebuie să resetați setările ceasului și ale radioului din mașină după ce ați înlocuit bateria.

CITEȘTE ȘI:
Cum să curățați contactele electrice la domiciliu

Curățarea terminalelor bateriei

Dacă v-ați deconectat bateria mașinii după o perioadă lungă de timp, este posibil să fi observat că bornele au coroziune pe ele. Vestea bună este că nu aveți nevoie de niciun detergent scump pentru a curăța coroziunea, deoarece o puteți face cu ușurință cu lucruri de acasă. Lucrurile de care ai avea nevoie sunt:

  • – Mănuși
  • – Vaselină
  • – Bicarbonat de sodiu
  • – Apă
  • – Periuță de dinți
  • – Pânză de curățare

Prepararea detergentului este simplă; trebuie doar să amestecați o lingură de bicarbonat de sodiu într-o cană de apă și să amestecați bine. Apoi, înmuiați periuța de dinți în detergent și începeți să curățați terminalele. S-ar putea să fie nevoie să aplicați puțină forță, deoarece praful și murdăria pot fi dificil de îndepărtat.

Frecați bine terminalele până când nu mai este vizibil nici un praf sau murdărie. Odată ce coroziunea a fost îndepărtată, pulverizați apă pe terminale și ștergeți-le ușor cu o cârpă sau o cârpă curată. După ce terminalele au fost curățate și uscate, aplicați vaselină pe ele, care va asigura o anumită lubrifiere și va preveni orice altă coroziune.

Notă: Înainte de a începe să curățați bornele, inspectați bateria mașinii pentru a vedea dacă aceasta prezintă scurgeri, este umflată sau are vreo deteriorare vizibilă. Dacă bateria este deteriorată, atunci curățarea terminalelor nu va fi bună și va trebui să achiziționați în continuare o baterie nouă.

Concluzie

Bateria auto este o componentă esențială care ajută la pornirea motorului și la alimentarea tuturor modulelor electrice din mașină. Curățarea și întreținerea bornelor bateriei auto este foarte recomandată, iar acum că știi cum să deconectezi ușor bateria auto, nu vei avea nicio dificultate în a curăța bornele bateriei auto.