Există mai multe moduri de a verifica corect uleiul de motor, iar întrebarea frecventă este dacă trebuie schimbat când motorul este rece sau cald. Haideți să aflăm!

Dintre toate procedurile de întreținere de bază, pe care ar trebui să știți cum să le faceți, verificarea nivelului de ulei este primordială. Dacă nu aveți multă experiență în verificarea uleiului, s-ar putea să vă întrebați care sunt cele mai bune practici. Dintre acestea, cea mai frecventă întrebare este dacă trebuie verificat uleiul la cald sau la rece.

În acest ghid, vă oferim răspunsul la această întrebare vitală. De asemenea, analizăm diferitele tipuri de ulei și dacă acestea contează. Dincolo de asta, vă oferim pașii pentru a verifica nivelul uleiului de motor, astfel încât să știți dacă este timpul să faceți plinul. Veți vedea cât de simplu este să efectuați această sarcină de întreținere acasă, fără unelte speciale. Înainte de a pleca, asigurați-vă că ați verificat răspunsurile la cele mai frecvente întrebări.

Ar trebui să verificați nivelul uleiului de motor la cald sau la rece?

Pentru majoritatea utilizatorilor, cel mai bine este să verificați nivelul uleiului de motor când acesta este rece. Dacă preferați să îl verificați când este cald, doriți să așteptați minimum 15 minute după ce motorul a fost pornit ultima dată. Acesta este aproximativ timpul necesar pentru ca uleiul să coboare complet în tigaie.

Pentru o siguranță optimă, doriți să așteptați până când temperaturile uleiului au revenit la normal. Asta pentru că temperatura uleiului poate atinge cu ușurință 250 de grade Fahrenheit.

Acestea fiind spuse, mașinile noi care au controlere electronice ale nivelului de ulei permit o măsurare corectă doar atunci când uleiul este cald. De asemenea, mașina trebuie să fie parcată pe o suprafață plană și nivelată. Din acest motiv, producătorii de astăzi recomandă din ce în ce mai mult ca șoferii să verifice uleiul de motor atunci când acesta este cald. Se pare că oferă un rezultat mai precis. Doar că nu citiți direct uleiul de motor atunci când este cald.

După părerea noastră, partea importantă nu este indiferent unde este uleiul cald sau rece atunci când verificați uleiul, ci trebuie să lăsați uleiul să se scurgă înapoi în carterul de ulei pentru a obține o citire precisă.

Contează tipul de ulei?

Aveți o decizie importantă de luat atunci când efectuați un schimb de ulei. Știți că uleiul convențional este mai ieftin, dar, de asemenea, nu rezistă la fel de bine în timp. Uleiul sintetic, pe de altă parte, va oferi cea mai bună cantitate de lubrifiere, dar cu un cost. Așadar, ce legătură au aceste tipuri de ulei cu momentul în care ar trebui să verificați nivelurile?

CITEȘTE ȘI:
Ulei de motor Castrol Edge sau Mobil 1: Diferențe și care este mai bun?

Tipurile de ulei au rate de expansiune și contracție diferite în funcție de temperatură. De exemplu, uleiul sintetic are cea mai mare rată de expansiune și contracție în funcție de fluctuațiile de temperatură. La rece, uleiul sintetic se va contracta mai mult, în timp ce se dilată semnificativ când este cald.

În cazul uleiului convențional obișnuit, expansiunea și contracția tind să rămână la fel în toate situațiile de temperatură. În cea mai mare parte, ar trebui să vedeți aceeași citire, indiferent dacă este cald sau rece.

Indiferent de tipul de ulei pe care îl alegeți, este important ca nivelul să se situeze între liniile recomandate pe jojă. Dacă trebuie să completați motorul, folosiți același tip de ulei care se află deja în sistem. Nu amestecați diferite tipuri de uleiuri, cum ar fi cele sintetice și convenționale, decât dacă este absolut necesar.

Cum să verificați cu exactitate uleiul de motor

Dacă sunteți gata să vă verificați nivelul uleiului de motor, nu trebuie să aveți o mare expertiză. Vă sugerăm să citiți mai întâi manualul proprietarului mașinii dumneavoastră pentru a vedea dacă există specificații ale producătorului care trebuie respectate. Dincolo de asta, aceste orientări generale ar trebui să vă ajute.

Conduceți mașina timp de 10 minute

Dacă aveți un vehicul mai nou, ar trebui să luați mașina pentru o scurtă plimbare cu mașina. Nu trebuie să o aduci la viteze de autostradă sau să faci ceva substanțial. De fapt, o scurtă plimbare de zece minute ar trebui să fie mai mult decât suficientă. Vreți doar să faceți ca uleiul să circule în sistem.

Dacă preferați să greșiți pe partea de siguranță și conduceți un vehicul mai vechi, nu există niciun motiv pentru a lua mașina la o plimbare. Puteți prelua instrucțiunile de la pasul 3 și verificați uleiul în timp ce este rece.

Lasă mașina să stea în repaus timp de 15 minute

Nu vrei să verifici uleiul imediat ce te oprești din condus. În schimb, este important să lăsați timpul necesar pentru ca uleiul să se răcească ușor până când este abia cald.

Acest proces nu ar trebui să dureze mai mult de 15 minute, dacă faci doar un drum scurt cu mașina. Setați un cronometru, astfel încât să nu uitați să îl verificați la momentul potrivit. În plus, doriți să lăsați motorul oprit în timp ce verificați uleiul.

Parchează pe o suprafață plană

Pentru a obține un nivel precis al uleiului, aveți nevoie ca mașina să fie cât mai plană posibil. Găsește un loc nivelat pe aleea ta și parchează aici.

CITEȘTE ȘI:
Mașina pierde ulei? Cauze comune și cum să o reparați

Dacă nu aveți un loc plan, este posibil să fie nevoie să duceți mașina în altă parte pentru a verifica uleiul. În caz contrar, tot uleiul se va muta în partea din spate sau din față a motorului, în funcție de locul unde se află elevația.

Găsiți joja de ulei

Deschideți capota pentru a avea acces la motor. Bara de ulei va fi marcată clar, în mod normal cu un mâner circular portocaliu sau galben.

Veți ști că aveți jojă de ulei corectă dacă aceasta iese ca o bucată metalică lungă. Când alunecă afară din motor, culoarea lichidului ar trebui să fie de la chihlimbar-maroniu la negru mai închis. Dacă jojă arată diferit sau dacă culoarea lichidului este diferită, este posibil să doriți să verificați dacă ați ales-o pe cea corectă. Manualul de utilizare ar trebui să vă ofere mai multe informații.

Scoateți joja de ulei

Acum că știți unde se află jojă de ulei, sunteți gata să o scoateți. Ar trebui să alunece ușor din tub fără prea multă rezistență.

Pregătiți un prosop de atelier pentru că va trebui să o curățați. Ștergeți jojă și puneți-o înapoi în tub.

Reintroduceți joja de ulei

După ce jojă a fost reintrodusă, trebuie să o mai scoateți o dată. Aruncați o privire la jgheabul de ulei pentru a vedea unde se află nivelul de ulei. Dacă uleiul este proaspăt, lichidul va avea o culoare chihlimbarie. În caz contrar, dacă uleiul este vechi, acesta ar putea fi maro închis sau negru. Majoritatea mașinilor au o linie care vă arată când este gol și când este plin. În mod ideal, nivelul uleiului se va afla între aceste linii.

Cu aceste informații în mână, sunteți gata să umpleți uleiul dacă acesta este prea mic. Dacă este timpul pentru un schimb de ulei, poate preferați să nu mai faceți plinul și să continuați în schimb cu întreținerea regulată. Pentru rezultate optime, nu uitați să înlocuiți filtrul de ulei de motor în același timp cu schimbarea lichidului.

Întrebări frecvente

La ce temperatură trebuie să verificați uleiul?

Pe vremuri, toată lumea verifica nivelul uleiului când motorul era rece. S-a stabilit că aceasta era cea mai sigură metodă de verificare a nivelului lichidelor. În zilele noastre, mașinile moderne sunt menite să fie verificate cu uleiul cald, la 5 până la 10 minute după ce motorul a fost pornit ultima dată. Din acest motiv, ar putea fi mai bine să porniți motorul pentru o perioadă scurtă de timp și să îl lăsați să se răcească înainte de a vedea unde se află uleiul pe jojă.

Este în regulă să verificați uleiul când motorul este fierbinte?

Nu există niciodată un motiv pentru a verifica nivelul uleiului atunci când motorul este fierbinte. Uleiul de motor poate fi extrem de fierbinte, așa că verificarea acestuia nu ar face decât să vă expună la riscul unei arsuri. În schimb, puteți face să funcționeze motorul timp de 10 minute și să îl lăsați să se răcească timp de 15 minute înainte de a verifica nivelurile de ulei.

CITEȘTE ȘI:
Expiră uleiul de motor? (și cât durează?)
Nivelul uleiului scade la rece?

Nivelul uleiului nu ar trebui să difere foarte mult de când este cald sau rece. Cu toate acestea, majoritatea mașinilor moderne recomandă verificarea uleiului de motor atunci când este ușor încălzit. Inspecția în acest moment pare să aducă cele mai precise rezultate. Consultați manualul de utilizare al vehiculului dumneavoastră pentru a vedea ce se recomandă.

Cât timp trebuie să stea o mașină înainte de a verifica uleiul?

La vehiculele mai vechi, puteți verifica uleiul atunci când motorul este complet rece. Nu este nevoie să porniți motorul deloc. De fapt, aceasta a fost practica recomandată din motive de siguranță. Mașinile moderne de astăzi au niște orientări diferite, sugerând să porniți mașina timp de zece minute și să o lăsați să stea încă 15 minute înainte de a verifica uleiul. Această procedură permite ca uleiul să fie cald, dar nu prea fierbinte încât să fie periculos.

Nivelul uleiului scade la cald?

Atunci când încălziți motorul, permiteți uleiului să circule prin motor. Pentru ca acesta să se așeze la loc, doriți să lăsați motorul să se răcească, dar numai puțin. Nu doriți ca motorul să fie complet rece, dar poate fi de asemenea periculos să verificați nivelurile în timp ce motorul este fierbinte.

Concluzie: Verificați uleiul la cald sau la rece

Mașinile mai vechi se descurcă mai bine dacă uleiul este verificat când motorul este rece. Acest timp permite uleiului de motor să se scurgă complet în tigaie pentru o citire exactă. Cu toate acestea, cele mai noi orientări sugerează că cele mai recente modele ar trebui să fie ușor conduse și răcite, astfel încât uleiul să poată fi verificat când motorul este cald.

Nu este întotdeauna ușor să discerni cele mai bune practici pentru vehiculul tău, motiv pentru care îți recomandăm întotdeauna să verifici cu producătorul. Cel mai important este să verificați în mod regulat nivelul uleiului și să efectuați toate lucrările de întreținere necesare.

Învățarea modului de verificare a uleiului vă poate salva de la consecințe dezastruoase pe drum și nu aveți nevoie de experiență în mecanică pentru a efectua această procedură ușoară. Urmați pașii descriși mai sus și luați măsuri pentru a vă asigura un transport fiabil pentru mulți ani în viitor.