soundhouse.ro/

O lumină de verificare a motorului pe tabloul de bord poate fi cu siguranță enervantă. Iată cum o puteți reseta dacă nu dispare de la sine

Mașinile noastre sunt proiectate într-un mod foarte sofisticat. Ele au multe sisteme electronice, iar o parte este sistemul de diagnosticare la bordul mașinii (sistemul OBD).

Unele dintre posibilele defecțiuni ale mașinii dvs. pot fi detectate fie prin diverse sunete nepotrivite, fie prin diverse semne fizice. Dar unele defecțiuni, care nu sunt ușor de detectat, dar care apar în autovehiculul dumneavoastră, sunt reprezentate de lumina de verificare a motorului din mașină.

În acest articol, vom trece în revistă modul în care puteți reseta lumina de verificare a motorului.

Cum se resetează lumina de verificare a motorului

Cel mai simplu mod de a reseta lumina de verificare a motorului este prin utilizarea unui scaner OBD2. Dar dacă nu aveți unul la dispoziție, încercați să deconectați bateria, să porniți contactul, să scoateți o siguranță sau să o lăsați să dispară de la sine.

Iată câțiva pași mai detaliați despre cum să resetați lumina de verificare a motorului:

Timp total: 5 minute

Folosiți un scaner OBD2

Dacă aveți la dispoziție un scaner OBD2, puteți reseta lumina de verificare a motorului în câteva secunde.

  • Când lumina de verificare a motorului este aprinsă, conectați scanerul la conectorul OBD situat sub porțiunea de direcție a majorității modelelor de mașini. Apoi, porniți contactul mașinii pe poziția ON.
  • După ce conexiunea este stabilită între computer și mașină, apăsați butonul „read” al scanerului pentru a căuta toate codurile de defecțiune stocate. După ce scanarea este finalizată, notați toate codurile de eroare diagnosticate de scaner, decodificați aceste probleme folosind manualul de utilizare al mărcii și modelului respectiv.
  • Odată ce codul este decodificat, problema este detectată. Rezolvați acea problemă; dacă acea piesă trebuie schimbată, atunci schimbați-o sau dacă trebuie calibrată, atunci efectuați calibrarea.
  • După ce ați terminat, ștergeți eroarea de pe scaner apăsând butonul „Erase/Clear”.
  • După ce problema este rezolvată, se recomandă să opriți contactul, apoi să îl porniți din nou, să verificați dacă lumina de verificare a motorului nu este aprinsă din nou și să verificați din nou de pe scaner dacă dă din nou aceeași eroare sau nu.

Tehnica de deconectare a bateriei

Cea mai bună metodă de resetare a becului de verificare a motorului fără un instrument de scanare este prin scoaterea terminalului bateriei timp de 30-60 de secunde.  Acest lucru va reseta unitatea de control a motorului la multe modele de mașini.

  • În primul rând, scoateți borna negativă a bateriei auto. Apoi, încercați să goliți orice electricitate disponibilă prezentă în condensatorul mașinii prin apăsarea claxonului timp de aproximativ 20-30 de secunde sau prin aprinderea luminilor.
  • Odată ce electricitatea este deconectată, apoi lăsați mașina timp de 10-15 minute. După această scurtă perioadă de timp, reconectați bornele bateriei, asigurați-vă că sunt bine strânse pentru a evita orice posibilă scânteie și apoi porniți mașina.
  • Dacă mașina dvs. dă aceeași lumină de verificare a motorului după repornire, atunci înseamnă că există o problemă serioasă în mașina dvs. sau mașina dvs. stochează oricum codurile. În acest caz, este foarte recomandat să verificați codurile cu un scaner în schimb, deoarece unele modele de mașini nu vor reseta codurile prin scoaterea curentului.

Pornirea și oprirea contactului

Pornirea și oprirea contactului este, de asemenea, o metodă de resetare dură fără a deconecta bateria.

  • Puneți cheile în contact și porniți și opriți contactul consecutiv, după o secundă în fiecare pas. După ce ați făcut-o, vedeți dacă lumina de verificare a motorului continuă să se aprindă sau nu. Dacă lumina de verificare este stinsă, sunteți gata să plecați, dar dacă încă se aprinde, pregătiți-vă, în schimb, prin citirea codurilor cu un scaner.

Lăsați-o să se stingă singură

O altă modalitate de a reseta lumina de verificare a motorului este să așteptați și să o lăsați să se stingă singură. Este o metodă simplă; trebuie doar să așteptați și să continuați să conduceți mașina timp de aproximativ trei zile. Calculatoarele mașinilor funcționează într-un ciclu continuu și își reîmprospătează starea actuală. Nu uitați că trebuie să vă asigurați că problema a dispărut înainte de a folosi această tehnică. De exemplu, dacă ECU detectează o problemă la senzorul de oxigen care ar putea apărea din cauza unei mici defecțiuni, atunci s-ar putea rezolva automat, deoarece ECU va actualiza starea senzorului odată ce defecțiunea este eliminată, declanșând lumina de verificare a motorului. Dar dacă lumina de verificare este încă aprinsă chiar și după trei zile, atunci fie aplicați singuri metodele menționate mai sus, fie duceți mașina la un mecanic.

Scoaterea siguranței și repunerea ei la loc

Una dintre modalitățile posibile de a face să se stingă becul de control al motorului este scoaterea siguranței unității de control al motorului și apoi punerea ei la loc. Deși acest lucru nu va rezolva problema la mașinile mai noi, poate rezolva problema la mașinile ceva mai vechi și este ușor de încercat. Verificați manualul de reparații pentru a găsi siguranța unității de control al motorului.

În cazul în care lumina de verificare a motorului revine

Odată ce ați făcut să dispară lumina de control, folosind oricare dintre cele cinci metode menționate mai sus, atunci sunteți gata de plecare. Dar dacă lumina de control se aprinde din nou după câteva zile, înseamnă că există o problemă în mașina dumneavoastră care trebuie reparată.

CITEȘTE ȘI:
Xenon, LED sau faruri cu halogen?

Acum este momentul să vă diagnosticați mașina pe bune cu un scanner. Fie cumpărând unul singur, fie mergând la un atelier care poate citi codurile din mașina ta.

Întrebări frecvente

Poți reseta lumina de verificare a motorului fără a deconecta bateria?

Puteți reseta lumina de verificare a motorului fără a deconecta bateria folosind un scaner OBD2. Dacă conduceți suficient de mult timp după remedierea problemei, lumina de verificare a motorului a majorității modelelor de autoturisme va dispărea de la sine.

Cum resetez lumina de verificare a motorului fără un scaner?

Cel mai bun mod de a reseta lumina de verificare a motorului fără un scaner este să reparați problema și să continuați să conduceți pentru o perioadă îndelungată. La unele modele de autoturisme, puteți, de asemenea, să scoateți bornele bateriei pentru a reseta unitatea de control a motorului.

Cât durează resetarea becului de verificare a motorului?

Dacă sunteți sigur că ați remediat problema, este nevoie de aproximativ 10-30 de cicluri reușite înainte ca lumina de verificare a motorului să dispară. Un proces este o pornire la rece până când motorul este cald.

Lumina de verificare a motorului se va stinge de la sine?

Da, Lumina de verificare a motorului se va reseta de la sine după o anumită perioadă de timp dacă ați remediat problema la majoritatea modelelor de mașini. De obicei, aceasta este de 10-30 de cicluri. Un ciclu este de la pornirea la rece până când motorul este la temperatura de lucru.

Concluzie: Resetarea luminii de verificare a motorului

Cel mai eficient mod de a reseta o lumină de verificare a motorului este prin utilizarea unui scaner de diagnosticare pentru a șterge memoria codului de defecțiune. Există și alte câteva metode pe care le puteți încerca, dar cele mai multe dintre ele nu vor funcționa la modelele moderne de mașini. De asemenea, puteți conduce mult timp după ce ați rezolvat problema, iar lumina de verificare a motorului va dispărea de la sine.

CITEȘTE ȘI:
Cum să deschideți un portbagaj fără cheie (6 metode)

Un truc simplu pe care îl puteți încerca pentru a reseta lumina de verificare a motorului este să scoateți siguranța la modulul de control al motorului sau să deconectați bateria mașinii, dacă aveți o mașină veche. Cu toate acestea, acest lucru nu va funcționa la majoritatea modelelor de mașini mai noi.

Dacă vă confruntați frecvent cu lumini de verificare a motorului sau cu alte lumini de avertizare, merită mult mai mult să investiți într-un scaner de coduri pentru a reseta codurile în câteva secunde, fără a fi nevoie să deconectați bateriile sau să scoateți siguranțele. Dacă aveți un atelier, a avea unul este cu siguranță o necesitate evidentă.

janta.ro%20