Umplerea excesivă a uleiului de motor este o greșeală foarte frecventă, deoarece este dificil să știi exact cât de mult ulei trebuie să adaugi pentru un nivel perfect. Iată ce trebuie să faceți dacă faceți această greșeală

Luminița de ulei de motor apare pe tabloul de bord atunci când sunteți în drum spre o întâlnire importantă.

Cumpărați 2 litri de ulei de motor și turnați totul în motor. Verificați joja și vă dați seama că ați umplut prea mult uleiul peste semnul MAX de pe jojă.

Ce trebuie să faceți acum? Se va deteriora motorul meu din cauza excesului de ulei în motor?

În acest articol, veți afla ce se va întâmpla dacă umpleți prea mult uleiul de motor și veți afla ce trebuie să faceți în acest sens.

Ce se întâmplă dacă uleiul de motor este prea mult?

Dacă puneți prea mult ulei în motorul mașinii dumneavoastră, nivelul din carterul de ulei devine prea mare, ceea ce poate duce la deteriorarea motorului. Din fericire, nu este nevoie să acționați dacă nivelul uleiului este puțin peste. Dar dacă l-ați umplut cu 0,4 cm sau mai mult peste semnul MAX, este posibil să fie nevoie să goliți o parte din ulei.

Rezerva de ulei de motor deține o parte din uleiul suplimentar pentru a compensa expansiunea fluidului datorată condițiilor de căldură. Adăugarea unei jumătăți de litru în plus nu vă va deteriora motorul. Cu toate acestea, orice cantitate mai mare de atât ar putea fi dăunătoare pentru motor.

Atunci când adăugați prea mult ulei, excesul de ulei se va îndrepta spre arborele cotit, iar pe măsură ce arborele cotit se rotește la o viteză mare, uleiul se amestecă cu aerul și se „aerisește” sau devine spumos. Această textură spumoasă a uleiului acționează ca un lubrifiant prost, iar uleiul nu este pompat eficient. În timp, motorul va fi lipsit de lubrifierea corespunzătoare și, din cauza pompei de ulei slabe, se poate bloca.

CITEȘTE ȘI:
De ce scade nivelul de ulei din motor?

Efectele excesului de ulei auto

Dacă umpli prea mult uleiul de motor al mașinii tale, există o serie de situații potențial dăunătoare:

  • Ulei de motor cu spumă – Dacă nivelul uleiului din rezervorul de ulei devine prea mare, arborele cotit se va roti în ulei, ceea ce va face ca uleiul să facă spumă. Uleiul de motor cu spumă este dăunător pentru motorul dvs. deoarece împinge bulele de aer prin motor.
  • Ulei ars – Dacă uleiul este prea plin, va cauza o presiune mai mare în carterul motor, ceea ce va duce la împingerea uleiului în camerele de combustie, ceea ce va duce la apariția fumului albastru din eșapament.
  • Murdărirea bujiilor – Când uleiul ajunge în camera de combustie, va provoca un strat subțire de ulei pe bujiile de aprindere. Acest lucru va cauza murdărirea bujiilor, ceea ce va duce la o defecțiune a motorului.
  • Defectarea garniturilor și a garniturilor de etanșare – Uleiul de motor prea plin va provoca o presiune mai mare în carterul motorului, așa cum am discutat mai devreme. O presiune mai mare în carterul motor poate duce la defectarea garniturilor sau a etanșărilor, așa că, dacă observați mai multe scurgeri de ulei decât de obicei, ar putea fi din cauza uleiului prea plin.

Cauze ale supraumplerii uleiului de motor

Dacă ați observat că uleiul de motor este peste semnul de maxim de pe jojă, chiar dacă sunteți sigur că nu ați supraumplut uleiul de motor, există un motiv important pentru acest lucru.

Dacă parcurgeți doar distanțe scurte, combustibilul din camera de combustie va umple încet cu combustibil în rezervorul de ulei de motor și, prin urmare, va crește nivelul uleiului.

CITEȘTE ȘI:
Ulei de motor Castrol Edge sau Mobil 1: Diferențe și care este mai bun?

Atunci când conduceți pe distanțe lungi și motorul se încălzește, acest combustibil se va evapora din uleiul de motor. Acest lucru poate fi rezolvat dacă scoateți mașina la o plimbare lungă.

În cazul în care este foarte mult peste semnul maxim, vă recomand în schimb o schimbare de ulei.

Simptomele excesului de ulei de motor

Uneori nu știți dacă dumneavoastră sau mecanicul ați umplut prea mult uleiul de motor. Dar dacă aveți unele dintre aceste simptome, ar putea exista riscul ca uleiul de motor să fie prea plin.

  • Scurgeri de ulei
  • Un miros de arsură a uleiului de motor
  • Semne de fum din compartimentul motor
  • Semne de fum din zona de evacuare
  • Motorul face prea mult zgomot
  • Lumina de presiune a uleiului de motor pe tabloul de bord

Cum se elimină excesul de ulei de motor

Acum că știți că motorul este umplut cu ulei în plus, este timpul să scurgeți excesul de ulei. Există două moduri de a face acest lucru: prima metodă este ușoară și mai puțin murdară. Ea necesită o pompă de aspirare a uleiului prin care trageți uleiul fie din punctul de acces al capacului, fie din tubul jojă. Această metodă nu necesită să ridicați mașina, dar veți avea nevoie de o sursă de aer pentru aspirare. Puteți folosi atât o pompă de vid manuală, cât și una automată.

A doua metodă este tradițională și poate fi murdară. Uneltele necesare sunt o cheie cu cheie și o tigaie de ulei din plastic. Ridicați mașina la o anumită înălțime, apoi târâți-vă pe dedesubt și localizați bușonul. Puneți tigaia de plastic sub bușonul de ulei și slăbiți bușonul până când uleiul se scurge. Nu slăbiți prea mult bușonul și scoateți doar o anumită cantitate. Verificați din nou cu ajutorul jojei pentru a vă asigura de cantitatea corectă de ulei.

CITEȘTE ȘI:
Mașina pierde ulei? Cauze comune și cum să o reparați

Notă: Unele vehicule au un capac sub mașină care trebuie îndepărtat înainte de a ajunge la bușonul de ulei.

Întrebări frecvente

Cât de mult ulei de motor ar trebui să completez în mașina mea?

Cele mai multe motoare necesită între 3 și 8 litri de ulei, dar variază în funcție de mărimea motorului. De exemplu, o unitate cu 4 cilindri va avea nevoie de 3 litri de ulei, în timp ce un motor mai mare cu 6 cilindri poate avea nevoie de aproximativ 6 litri de ulei. De asemenea, puteți găsi mai multe informații despre capacitatea de ulei a motorului dumneavoastră în manualul de utilizare. Aveți întotdeauna grijă să completați cantitatea corectă.

Uleiul de motor prea plin poate arunca în aer garnitura de cap?

Uleiul de motor supraumplut nu ar trebui să provoace suflarea garniturii de cap. Cu toate acestea, uleiul de motor prea plin poate cauza scurgeri de ulei care provoacă fum din compartimentul motor sau din eșapament, ceea ce este destul de asemănător cu simptomele unei garnituri de cap defecte.

Uleiul în exces se va arde?

Motoarele ard întotdeauna un pic de ulei de motor. Cu toate acestea, acest proces este foarte lent și, dacă ați umplut mult uleiul de motor, cel mai probabil se va deteriora motorul înainte ca uleiul să se ardă. Prin urmare, cu siguranță nu este recomandat să așteptați ca uleiul să se ardă.

Cât de multă supraumplere de ulei este în regulă?

Dacă ați supraumplut uleiul cu jumătate de litru sau mai puțin, nu există niciun motiv de îngrijorare. Dar dacă nivelul uleiului de motor este cu 0,4 cm sau mai mult peste marcajul maxim de pe jojă sau dacă vedeți spumă pe jojă, este timpul să goliți puțin ulei.