Este foarte important să umflați anvelopele cu presiunea corectă. Dacă conduceți cu o presiune greșită, veți provoca o uzură excesivă a anvelopelor dvs.

Vă gândiți să umflați anvelopele mașinii dumneavoastră, dar nu aveți idee ce presiune este corectă pentru mașina dumneavoastră?

A avea o presiune corectă a anvelopelor în mașină este foarte important, mai ales în zilele noastre, când mașinile moderne au sisteme de monitorizare a presiunii în anvelope. Dacă rulați cu o presiune greșită a anvelopelor, veți vedea o lumină de avertizare TPMS pe tabloul de bord.

În acest articol, vom trece în revistă modul în care puteți găsi presiunea corectă a anvelopelor și alte câteva sfaturi despre presiunea anvelopelor.

Cum să găsiți presiunea corectă a anvelopelor pentru mașina dumneavoastră

Cel mai rapid și mai simplu mod de a găsi presiunea pneurilor mașinii tale este să verifici eticheta pe care o găsești lângă încuietoarea ușii atunci când deschizi portiera șoferului.

Urmați acești pași pentru a găsi presiunea corectă a anvelopelor pentru mașina dumneavoastră:

Verificați eticheta din spatele ușii șoferului

La aproape toate modelele de mașini, veți găsi o etichetă atunci când deschideți ușa șoferului. Aici este adesea indicată presiunea din anvelope pentru dimensiunile originale ale anvelopelor și cât de mult ar trebui să umflați anvelopa în funcție de greutatea de încărcare a vehiculului dumneavoastră.

Unele mașini nu au această etichetă și, în acest caz, trebuie să încercați oricare dintre celelalte alternative ale noastre.

Verificați manualul de service

Aproape întotdeauna când veți cumpăra o mașină, veți primi un manual de service al funcțiilor de bază ale mașinii. Acest manual se află deseori în torpedo, împreună cu celelalte documente. În acest manual, puteți găsi adesea cu ce lichide trebuie să vă umpleți mașina și presiunea recomandată pentru anvelope.

Dacă nu găsiți acest manual de service, este timpul să treceți la pasul următor.

Decodificatorul VIN

Există o mulțime de decodificatoare VIN gratuite pe internet. Dezavantajul este că trebuie să găsiți mai întâi VIN-ul mașinii dumneavoastră. Adesea, puteți găsi VIN-ul mașinii dumneavoastră sub parbrizul din față, în portbagaj sau sub capotă.

Pe unele site-uri de piese auto, puteți, de asemenea, să introduceți numărul de înmatriculare pentru a obține VIN-ul și să-l folosiți pentru a găsi presiunea corectă a anvelopelor pentru mașina dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
Cât de des ar trebui să vă rotiți anvelopele?

Sunați la dealerul dumneavoastră autorizat

Dacă nu sunteți sigur de găsirea presiunii corecte a anvelopelor prin utilizarea metodelor de mai sus, puteți apela întotdeauna la dealerul autorizat pentru marca modelului dvs. de mașină.

Aceștia pot obține adesea presiunea corectă a anvelopelor într-o clipită și nu va trebui să faceți niciun alt efort pentru a o găsi.

Ce înseamnă presiunea de umflare a anvelopelor la rece?

Pe etichetele de presiune a anvelopelor, veți găsi adesea ceva numit „presiunea de umflare a anvelopelor la rece”. Ce înseamnă de fapt acest lucru și va face cu adevărat o diferență?

Trebuie să știți că presiunea din anvelope diferă foarte mult în funcție de temperatura aerului din anvelope. Atunci când conduceți pe distanțe lungi, mai ales pe vreme caldă, frecarea va crea multă căldură în anvelope, ceea ce va adăuga, de asemenea, multă presiune.

Așadar, ce se întâmplă dacă umflați anvelopele la 36 psi / 2,5 bar direct după aceasta? Probabil că se va coborî la 32 psi / 2,2 bar atunci când anvelopele se vor răci, iar acest lucru vă va face să conduceți cu o presiune prea mică atunci când acestea sunt reci.

Acesta este motivul pentru care este listată ca fiind presiunea de umflare a anvelopelor la rece și, de asemenea, motivul pentru care ar trebui să umflați întotdeauna anvelopele când sunt reci.

Este mai bine să aveți o presiune a anvelopelor ușor mai mică sau mai mare decât cea recomandată?

Vă recomand adesea să umflați anvelopele cu 1 – 2 PSI sau cu 0,07 – 0,14 peste presiunea recomandată pentru anvelope. Acest lucru se datorează faptului că multe mașini moderne au un sistem de monitorizare a presiunii în anvelope, iar acești senzori sunt sensibili.

De exemplu, unele sisteme TPMS au o diferență fragilă între cea mai mică presiune atunci când se activează presiunea anvelopelor și presiunea recomandată.

După cum probabil știți, presiunea în anvelope poate diferi în funcție de temperatură și, pentru a vă asigura că lumina de presiune a anvelopelor nu se va aprinde imediat după ce ați umflat anvelopa, ar trebui să aveți o presiune ușor peste cea recomandată.

CITEȘTE ȘI:
Anvelopele pierd aer dacă lipsește capacul de supapă pentru anvelope?

A avea o presiune prea mare este întotdeauna mai bine decât o presiune prea mică a anvelopelor.

Cum să găsesc presiunea în anvelope cu jante aftermarket sau dimensiunea anvelopelor de pe mașina mea?

Pentru a afla presiunea în cazul în care aveți jante sau anvelope aftermarket, puteți fie să întrebați la locul care a vândut anvelopele pentru cea mai exactă presiune, fie să consultați această listă de mai jos pentru un tabel foarte general de presiune a anvelopelor. Aceasta este doar o listă pe care ar trebui să o folosiți ca regulă empirică și nu ca o presiune recomandată pentru anvelope.

  • Mașină mică; dimensiuni normale ale anvelopelor: (aproximativ 185/55 – 15) ~ 2,1 bar (30 psi)
  • Mașină medie: (aproximativ 185/55 – 15) ~ 2,1 bar (30 psi)
  • Mașină medie; dimensiuni normale ale anvelopelor: (aproximativ 195/55 – 16) ~ 2,5 bar (36 psi)
  • Mașină mare; dimensiune normală a anvelopelor: (în jur de 245/55 – 18) 2,9 bar (42 psi)

În general, dacă aveți jante mai mari, cu un profil de anvelopă mai mic, ar trebui să folosiți o presiune mai mare pentru anvelope.

Întrebări frecvente

Care este presiunea corectă a anvelopelor pentru mașina mea?

Nu există o întrebare unică despre presiunea corectă a anvelopelor, deoarece aceasta variază în funcție de mașină. De exemplu, camionetele și SUV-urile de dimensiuni mari au anvelopele umflate la o presiune mult mai mare decât cele de pe hatchback-urile mici. În plus, este necesară o presiune mai mare a anvelopelor atunci când aveți bagaje și alte încărcături în interiorul portbagajului sau pe acoperișul vehiculului. Puteți găsi valorile exacte și precise ale presiunii în pneuri pentru mașina dumneavoastră pe o etichetă din interiorul portierei șoferului. Alternativ, puteți căuta aceste informații în manualul de utilizare sau pe internet.

Este bună o presiune a anvelopelor de 40 psi (2.75 bar)?

40 PSI (2.75 bar) este probabil să fie presiunea corectă a anvelopelor pentru un SUV mare sau o mașină cu anvelope cu profil redus. În plus, este posibil ca anvelopele spate să trebuiască să fie umflate la această presiune atunci când conduceți cu un portbagaj complet încărcat. Totuși, acestea nu sunt valori universale, deoarece presiunile recomandate pentru anvelope diferă în funcție de marcă și model. Umflarea anvelopelor la presiunea recomandată este vitală pentru siguranța și performanța mașinii.

CITEȘTE ȘI:
Uzura pe interior a anvelopelor: Ce este și cum să o reparați
Este 36 psi (2.48 bar) prea mare pentru anvelope?

Dacă conduceți un vehicul de dimensiuni medii, 36 PSI (2.48 bar) este cel mai probabil să fie presiunea corectă pentru anvelope. Acest lucru este valabil mai ales dacă mașina merge pe roți de 16 inci și anvelope 205/55 R16. Cu toate acestea, această presiune ar fi prea mare pentru majoritatea mașinilor compacte, deoarece acestea sunt de obicei echipate cu anvelope mai mici. Pe de altă parte, anvelopele de pe SUV-uri mari și camionete ar fi ușor dezumflate la această presiune, deoarece acestea funcționează de obicei la 40 PSI (2.75 bar).

Ce presiune pentru anvelope este prea mică?

Strict vorbind, presiunea în anvelope este considerată prea mică atunci când valoarea sa este sub nivelul recomandat de producătorul auto. Informațiile despre presiunea exactă a anvelopelor pot fi găsite de obicei pe un autocolant în interiorul portierei laterale a șoferului sau în manualul de utilizare. În plus, majoritatea mașinilor moderne au un sistem de monitorizare a presiunii în pneuri, sau TPMS, care monitorizează în permanență presiunea din toate cele patru anvelope. Dacă vreunul dintre ele devine dezumflat, TMPS îl va avertiza pe șofer cu un mesaj corespunzător.

Concluzie: Presiunea anvelopelor

Faptul că anvelopele sunt umflate la nivelul corect este vital pentru performanța, siguranța și consumul de combustibil al mașinii. În timp ce anvelopele sub-gonflate vor duce la o economie de combustibil scăzută și la o manevrabilitate mai puțin precisă, o presiune prea mare a anvelopelor va reduce aderența și va crește riscul unei explozii.

Cu toate acestea, presiunea la care trebuie umflate anvelopele diferă în funcție de marcă și model. Puteți găsi valorile exacte și precise ale presiunii în anvelope pe o etichetă din interiorul portierei șoferului. Alternativ, puteți căuta aceste informații în manualul de utilizare sau pe internet.