Știți că este important să schimbați anvelopele atunci când banda de rulare devine prea mică, dar știați că puteți cumpăra anvelope uzate? Cumpărarea de anvelope uzate poate fi o opțiune bună dacă nu dispuneți de bani, dar există mai multe motive pentru care s-ar putea să nu doriți să o faceți.

Pentru a vă ajuta să stabiliți dacă să cumpărați anvelope uzate, analizăm cât de sigure sunt acestea. De asemenea, examinăm cât de mult puteți economisi, precum și vă prezentăm argumentele pro și contra. Dacă vă decideți să cumpărați anvelope uzate, veți aprecia ghidul nostru de cumpărare care vă conduce în direcția corectă. În cele din urmă, răspundem la câteva dintre întrebările dvs. de top.

Este sigur să cumpărați anvelope uzate?

Poate fi sigur să cumpărați anvelope uzate, dar depinde. Unele anvelope uzate au o calitate mai bună a benzii de rulare și a cauciucului decât altele. Dacă adâncimea benzii de rulare este de cel puțin 4/32″ și nu există deteriorări sau fisuri, anvelopele sunt probabil perfect sigure. În caz contrar, nu vreți să vă asumați riscul de a cumpăra anvelope uzate.

Odată ce anvelopele ajung la o adâncime a benzii de rulare de 3/32″ sau mai puțin, trebuie să le înlocuiți. Conducerea la această adâncime este periculoasă, în special la viteze de autostradă sau pe suprafețe alunecoase.

Avantajele cumpărării de anvelope uzate

Principalul motiv pentru care oamenii cumpără anvelope uzate este acela de a economisi bani. Cât de mult se poate economisi depinde de cât de multă viață a mai rămas în anvelope și de starea cauciucului. În plus, anvelopele uzate sunt prietenoase cu mediul înconjurător, ajutând la menținerea cauciucului vechi în afara depozitelor de deșeuri.

Să examinăm în profunzime aceste două avantaje.

Prietenoase cu mediul înconjurător

În fiecare an, aproape patruzeci de milioane de anvelope uzate devin disponibile. Dacă aceste anvelope nu sunt vândute sau folosite în alte scopuri, ele vor contribui la o poluare suplimentară a mediului. Deși există o cerere mare de cauciuc reciclat, procesul costă bani.

În timp ce cauciucul poate fi transformat în asfalt pentru drumuri sau piste de alergare, este mult mai ușor să le pui pe o altă mașină. Comercianții de anvelope uzate le pot lua de pe o mașină și le pot folosi din nou, reducând astfel poluarea și evitând orice altă producție.

Costuri mai mici

Veți cheltui mai puțin pentru a pune anvelope uzate pe mașina dumneavoastră decât pentru un set nou. De exemplu, puteți achiziționa o anvelopă uzată cu 50 de euro, în timp ce una nouă ar costa aproximativ 200 de euro.

Deși acest lucru reprezintă mai puțini bani la început, s-ar putea să nu producă cea mai bună valoare. Pornind de la același exemplu de mai sus, gândiți-vă la durata de viață a acestuia. O anvelopă nou-nouță ar trebui să dureze între trei și patru ani. Dacă plătiți jumătate de preț, v-ați aștepta ca acea anvelopă să dureze între 1,5 și doi ani, dar probabil că nu este cazul.

CITEȘTE ȘI:
Diferențele cheie dintre anvelopele All-Terrain și All-Season

Probabil că veți plăti mai mult, pe termen lung, pentru a continua să puneți anvelope uzate pe mașină din cauza frecvenței. Cu toate acestea, dacă vă aflați acum într-o criză de bani, anvelopele uzate vor fi o opțiune mai bună.

Dezavantajele cumpărării de anvelope uzate

Cel mai mare dezavantaj al alegerii anvelopelor uzate este factorul de risc. Există, de asemenea, atât de multe alte aspecte necunoscute încât s-ar putea să nu știi exact ce primești. Să vedem ce înseamnă acest lucru pentru consumatorul mediu.

Factor de risc mai mare

Primul lucru pe care trebuie să-l luați în considerare trebuie să fie întotdeauna siguranța, dar anvelopele uzate nu sunt întotdeauna sigure. Anvelopele mai vechi, uzate, vor avea o adâncime a benzii de rulare mai mică decât o anvelopă nouă. Dacă adâncimea benzii de rulare ajunge să fie de 3/32″ sau mai mică, anvelopele ar putea contribui la producerea unui accident.

În plus, trebuie să vă uitați la bunăstarea benzii de rulare și la calitatea cauciucului. Dacă există bucăți din ea sau orice deteriorare, nu contează cât de multă bandă de rulare a rămas, anvelopele ar putea fi periculoase.

Aspecte necunoscute

O inspecție rapidă vă poate spune multe despre anvelopă, dar s-ar putea să nu dezvăluie totul. În primul rând, este posibil să nu vă puteți da seama imediat cât de vechi sunt anvelopele. Dacă anvelopele sunt mai vechi de șase ani, este posibil să existe deteriorări ale talonului sau putregai uscat pe care nu le puteți vedea.

De asemenea, nu există orientări privind cumpărarea de anvelope uzate. Guvernul federal are standarde stricte pentru anvelopele noi, dar acest lucru nu este valabil dacă acestea au fost deja folosite. Nu știți cum au fost folosite anvelopele, dacă au fost conduse sub presiune sau dacă proprietarii le-au abuzat în alt mod. Toate aceste necunoscute pot duce la o aventură mai riscantă.

Anvelope folosite vs. noi

Atunci când cumpărați anvelope noi, primiți o garanție. De obicei, anvelopele sunt garantate pentru construcție, asigurându-se că nu există defecte de fabricație și pentru durata de viață a benzii de rulare. Știți la ce să vă așteptați când vine vorba de modul în care anvelopele se manevrează și de confortul direcției.

Opusul este valabil în cazul anvelopelor uzate. Nu veți primi o garanție și nu este clar cum se vor comporta. Desigur, dacă sunteți strâmtorat cu banii, anvelopele folosite pot fi o opțiune mai bună. În plus, dacă aveți un autovehicul în leasing pe care vă pregătiți să îl returnați în curând, este posibil să nu doriți să cheltuiți 600 de dolari pe un set de anvelope. În schimb, căutați o pereche decentă de anvelope second-hand și economisiți niște bani.

CITEȘTE ȘI:
Anvelope Run Flat - Pro, Contra și Cum funcționează

Lucruri pe care trebuie să le verificați înainte de a cumpăra anvelope uzate

Dacă decideți că doriți anvelope uzate, iată câteva lucruri pe care trebuie să le luați în considerare mai întâi.

Vechimea

Vechimea anvelopei poate fi găsită pe peretele lateral. Este vorba de ultimele cifre care urmează după DOT. Primele două numere indică în ce săptămână a anului a fost produsă. Ultimele două numere indică anul.

De exemplu, dacă aveți un 3720, înseamnă că anvelopa a fost produsă în cea de-a 37-a săptămână din 2020. Având în vedere că anvelopele au o durată de viață de numai aproximativ șase ani, nu ar trebui să achiziționați nimic care este prea vechi.

Codul UTQG

Codul UTQG (Uniform Tire Quality Grade Standards) vă spune cât de repede se uzează anvelopa. Dacă acest număr este mai mic, se va uza mai repede.

Prin urmare, dacă găsiți anvelope uzate cu un cod UTQG de 100, aceste anvelope nu vor rezista mult timp. Pe de altă parte, anvelopele cu un rating UTQG de 450 până la 600 sunt proiectate să dureze mult mai mult.

Uzura anvelopelor

Inspectați banda de rulare pentru uzură neuniformă. Dacă modelul de uzură al anvelopelor pare ciudat, este posibil ca anvelopele să fi fost supra sau subgonflate, ceea ce ar putea duce la daune suplimentare.

De asemenea, doriți să examinați pereții laterali și taloanele. Nu ar trebui să existe fisuri, tăieturi sau umflături în nicio parte a anvelopei.

De unde să cumpărați anvelope folosite?

Cel mai evident loc pentru a cumpăra anvelope uzate este un dealer local de anvelope. Dacă aveți deja o relație cu un dealer, cu siguranță veți obține cele mai bune oferte în acest mod. În plus, majoritatea atelierelor de reparații vă vor permite să verificați starea anvelopei înainte de a o cumpăra, ceea ce vă oferă o oarecare siguranță.

De asemenea, vă puteți găsi anvelopele folosite online prin OLX sau Facebook Marketplace. Cu toate acestea, este posibil ca starea anvelopelor să nu fie cunoscută imediat și vă bazați pe vânzător, pentru a fi sincer.

Cele mai multe magazine mari nu vor vinde anvelope folosite. În schimb, aceste locații expediază anvelopele pentru a fi reciclate. Același lucru este valabil și pentru EMAG. Puteți achiziționa anvelope noi de la acest gigant online, dar nu și anvelope uzate.

CITEȘTE ȘI:
6 simptome ale anvelopelor dezechilibrate

Este mai bine să cumpărați anvelope folosite sau anvelope noi?

Este mai sigur să cumpărați anvelope noi în majoritatea cazurilor. Dacă nu puteți inspecta fizic anvelopele uzate și să vedeți că sunt în stare bună, riscați să aveți un accident. Cu toate acestea, anvelopele uzate sunt mult mai ieftine, ceea ce poate fi o opțiune bună dacă aveți nevoie să economisiți niște bani.

Cum știți dacă o anvelopă folosită este bună?

Efectuați un test al bănuților pentru a vedea dacă mai există încă multă bandă de rulare pe anvelopă. De asemenea, doriți să citiți codul de dată de pe lateral pentru a vă asigura că anvelopa are mai puțin de șase ani. În plus, trebuie să inspectați anvelopa pentru a vedea dacă este deteriorată, uzura neuniformă sau alte semne de abuz.

Pentru cât timp sunt bune anvelopele uzate?

Cele mai multe anvelope încep să se deterioreze după șase ani, chiar dacă nu au fost folosite intens. Din acest motiv, doriți să verificați codul de dată de pe anvelopele uzate pentru a vă asigura că sunt mai noi decât atât. O inspecție a anvelopei este, de asemenea, necesară pentru a vă asigura că aceasta nu se uzează prematur.

Cât de multă bandă de rulare este bună pe o anvelopă folosită?

Puteți continua să conduceți cu 4/32″ de bandă de rulare rămasă pe o anvelopă. Orice lucru mai mic de atât trebuie înlocuit. În mod ideal, ar fi ideal să achiziționați un set de anvelope uzate cu multă bandă de rulare rămasă. Cu cât măsurile benzii de rulare sunt mai mari, cu atât mai multă viață vă puteți aștepta să obțineți de la anvelope.

Este mai bine să cumpărați anvelope ieftine sau folosite?

Există riscuri în cazul ambelor opțiuni. Anvelopele ieftine nu vor dura la fel de mult ca un set bun, dar vor veni totuși cu o garanție împotriva defectelor. Puteți cumpăra un set mai bun de anvelope uzate, dar nu există garanție și nu veți fi pe deplin sigur de viața sa anterioară. Trebuie să cântăriți avantajele și dezavantajele ambelor.

În calitate de profesioniști, am prefera ca șoferii să cheltuiască puțin mai mult pentru a obține anvelope noi doar pentru că este mai sigur în general. Cu toate acestea, înțelegem, de asemenea, cât de strâmtorați pot fi banii, forțându-vă să cumpărați în schimb anvelope uzate.

Dacă trebuie să achiziționați anvelope uzate, vă rugăm să vă documentați mai întâi. Făcându-vă timp pentru a examina anvelopele, vă puteți salva de la pericol.