Toate autovehiculele moderne sunt echipate în prezent cu o funcție Shift Lock Release în scopuri de siguranță. Chiar dacă nu ați auzit acest nume până acum, probabil știți ce este, mai ales dacă conduceți o mașină cu transmisie automată. Ce este această funcție de siguranță și cum ar trebui să o folosiți?

În acest ghid, acoperim elementele de bază ale dispozitivului de deblocare a blocării schimbătorului, inclusiv ce este, ce face și când doriți să îl utilizați. De asemenea, împărtășim câteva sfaturi care arată cum să o utilizați și vă ajută să o depanați atunci când există probleme. La finalul articolului nostru, veți primi răspuns la câteva dintre cele mai importante întrebări pe care le aveți.

La ce folosește o blocare a schimbătorului?

Autoturismele cu transmisie automată sunt echipate cu o blocare și o eliberare a schimbătorului ca măsură de siguranță. Multe mașini moderne au un buton care trebuie apăsat pentru a ieși din parcare. Această caracteristică simplă împiedică mașina să treacă în treaptă fără cheia în contact și fără piciorul pe pedala de frână.

Acest levier de blocare a schimbării este situat pe partea laterală sau superioară a schimbătorului de viteze. Atunci când transmisia este în parcare, butonul este activat automat. Această caracteristică simplă previne furtul mașinii și răsturnarea accidentală, dar poate fi, de asemenea, o pacoste dacă ceva nu funcționează bine. Până când nu eliberați dispozitivul de blocare a schimbătorului, nu puteți transfera butonul în treaptă de viteză decât dacă utilizați dispozitivul manual de eliberare a blocării schimbătorului, conceput pentru situații de urgență.

Ce face deblocarea blocării schimbătorului de viteze?

Dispozitivul de deblocare a blocării schimbătorului de viteze oferă o modalitate manuală de a băga mașina în viteză. Acesta vă permite să comutați din poziția de parcare cu motorul oprit și cu piciorul ridicat de pe pedala de frână. Butonul poate fi găsit lângă schimbătorul de viteze și este apăsat atunci când doriți să mișcați schimbătorul.

Atunci când autovehiculul se află în poziția Park, blocarea schimbătorului este activată automat. Această caracteristică de siguranță asigură faptul că mașina nu pleacă nicăieri până când nu introduceți cheia și porniți-o. Fără apăsarea butonului de pe schimbătorul de viteze, nu ați putea să vă mișcați mașina în majoritatea circumstanțelor.

CITEȘTE ȘI:
Top 10 cele mai frecvente probleme ale cutiei de viteze

Cu toate acestea, există momente în care trebuie să scoateți mașina din viteză fără să treceți prin mișcările normale. Deși sistemul este configurat pentru a împiedica intrarea accidentală în viteză, s-ar putea să vă confruntați cu o situație în care este necesar să treceți peste funcția de siguranță. Aici intervine eliberarea.

Când trebuie să utilizați dispozitivul de deblocare a blocării schimbătorului de viteze?

Atunci când totul funcționează așa cum ar trebui, nu va fi nevoie să treceți manual peste blocarea schimbătorului de viteze. În schimb, veți pune cheia în contact, veți porni mașina și veți apăsa pedala de frână. Odată ce acești pași sunt îndepliniți, puteți apăsa butonul de pe selectorul de viteze și puteți porni.

Cu toate acestea, există momente în care sistemul nu funcționează așa cum ar trebui. Dacă contactul mașinii funcționează defectuos sau bateria mașinii se descarcă, vă puteți trezi fără o modalitate de a scoate mașina din viteză.

În plus, dacă trebuie să tractați autovehiculul, este important să puneți autovehiculul în poziția Neutru fără a porni motorul. Toate acestea sunt cazuri în care ați putea avea nevoie de butonul de suprascriere pentru deblocarea blocării schimbătorului. Fără acesta, autovehiculul ar rămâne blocat în poziția Park, ceea ce l-ar face incapabil să se deplaseze.

Cum se utilizează butonul de declanșare a blocării schimbătorului

Atunci când mașina funcționează conform destinației, nu va trebui să vă gândiți prea mult cum să scoateți vehiculul din parcare. Pur și simplu rotiți cheia în contact, apăsați pedala de frână și apăsați butonul de pe schimbătorul de viteze pentru a-l muta în treapta corespunzătoare.

Acestea fiind spuse, există momente în care trebuie să treceți manual peste schimbătorul de viteze sau aveți probleme. În aceste situații, trebuie să utilizați funcția de eliberare a blocării schimbătorului pentru a vă pune în mișcare.

Iată câțiva pași de care trebuie să țineți cont la majoritatea vehiculelor cu transmisie automată.

Consultați manualul proprietarului

Primul dvs. pas ori de câte ori încercați să faceți ceva nou este să citiți manualul proprietarului. Deși operațiunea va fi aceeași pentru majoritatea mărcilor și tipurilor de vehicule, trebuie să citiți întotdeauna mai întâi recomandările producătorului.

CITEȘTE ȘI:
6 Simptome ale unei volante defecte și costul de înlocuire

Dacă nu înțelegeți ceea ce citiți în manual, este posibil să doriți să cereți mai mult ajutor. De exemplu, dacă o companie de remorcare oferă asistență rutieră, aceasta ar trebui să vă poată indica cum să utilizați dispozitivul de deblocare a blocării schimbătorului de viteze sau o va face pentru dumneavoastră.

Verificați dacă mașina nu poate fi schimbată

Următorul pas este să verificați că nu puteți schimba mașina în modul obișnuit. Nu există niciun motiv să continuați cu pașii suplimentari dacă puteți mișca selectorul de viteze în mod normal.

Puneți cheia în contact și porniți mașina. Cu piciorul ferm pe pedala de frână, încercați să apăsați butonul de pe selectorul de viteze și să schimbați vitezele. Desigur, dacă nu reușiți să porniți mașina, aveți probleme mai mari de rezolvat mai întâi. Cu toate acestea, dacă bateria mașinii este descărcată, este posibil să reușiți să o porniți și să vă puneți din nou în mișcare.

Localizați dispozitivul de eliberare a blocării schimbătorului

Următorul pas este să găsiți fanta de deblocare a încuietorii. Aceasta va fi situată pe consola schimbătorului de viteze, în mod normal la același nivel cu panoul.

Acesta va fi etichetat, astfel încât să știți ce este. De asemenea, ar putea conține un capac de plastic pe partea de sus, care va trebui îndepărtat înainte de a merge mai departe.

Împingeți butonul

Odată ce găsiți butonul, veți observa cât de mic este. Nu va fi simplu să-l împingi înăuntru, ceea ce este ceea ce a dorit producătorul auto. În caz contrar, ar fi prea simplu să scoți mașina din viteză, făcând-o un pericol pentru siguranță.

Din acest motiv, veți avea nevoie de o unealtă mică pentru a împinge în fantă. Vă recomandăm să vă folosiți cheia, o pilă de unghii sau o șurubelniță compactă. Odată ce ați introdus butonul, trebuie să îl țineți apăsat în timp ce mutați selectorul în poziția dorită. După ce ați schimbat poziția, puteți da drumul la declanșator și puteți pune capacul la loc.

Toate mașinile au un declanșator de blocare a selectorului?

Funcția de deblocare a blocării schimbătorului nu se găsește pe autovehiculele cu transmisie manuală. De asemenea, nu se găsește nici pe vehiculele cu transmisie automată mai vechi. Cu toate acestea, începând din 2010, majoritatea producătorilor de automobile au utilizat o funcție de blocare a schimbării și un buton de eliberare pentru a spori siguranța la volan.

CITEȘTE ȘI:
Mașina nu accelerează, dar turațiile cresc: Cauze și remedieri

Unde se află butonul de declanșare a blocării schimbătorului de viteze?

La majoritatea modelelor de autovehicule, butonul mic pentru deblocarea blocării schimbătorului de viteze poate fi găsit direct pe panoul selectorului de viteze. Acesta este, în general, la același nivel cu panoul și are un capac deasupra sa. Există unele mașini care au o locație mai obscură pentru declanșare, forțându-vă să citiți manualul de utilizare dacă nu îl găsiți.

De ce mașinile cu transmisie manuală nu au o blocare a schimbătorului de viteze?

Mașinile manuale funcționează diferit de transmisia automată. Pentru a schimba vitezele cu o transmisie manuală, trebuie să apăsați ambreiajul în timp ce mișcați schimbătorul de viteze. Cu acest design, puteți pune mașina în viteză chiar și atunci când nu este în funcțiune. La o mașină automată, nu este nevoie să schimbați vitezele, astfel încât blocarea schimbătorului este încorporată pentru a asigura mai multă siguranță.

Cunoașterea scopului declanșării blocării schimbătorului de viteze și a modului de utilizare a acesteia vă poate îmbunătăți dramatic experiența în momentele de urgență. Dacă sunteți obișnuit să conduceți un vehicul cu transmisie automată, este posibil ca această caracteristică să nu fie nouă pentru dvs. Cu toate acestea, ea poate reprezenta o schimbare importantă pentru oricine dorește să treacă de la o transmisie manuală la una automată.

Butonul de deblocare se află de obicei pe partea laterală sau superioară a panoului de selectare a treptelor de viteză și vă ajută să treceți de la parcare la o anumită treaptă de viteză fără să fiți cu contactul pornit.

Atunci când apar probleme, aveți acum instrumentele necesare pentru a le rezolva. Deși nu vreți să vă gândiți la ce s-ar putea întâmpla dacă mașina trebuie remorcată sau dacă bateria moare, este mai bine să fiți pregătiți din timp. Este important să știți cum să utilizați dispozitivul de deblocare a blocării schimbătorului, dar este și mai important să vă dați seama de ce nu puteți schimba selectorul în mod normal și să rezolvați aceste probleme cu promptitudine.