O scurgere de vid poate avea ca rezultat multe simptome diferite la motorul mașinii dumneavoastră. Iată cum puteți testa și vă puteți asigura că nu există scurgeri de vid în motorul mașinii dvs.

O scurgere de vid poate cauza multe probleme diferite la motorul mașinii dvs. și chiar mai multe dacă nu o remediați cât mai curând posibil.

Dar cum poți localiza scurgerea de vid și există metode pe care le poți folosi fără să cumperi toate instrumentele sofisticate?

Există de fapt mai multe metode pe care le puteți folosi pentru a găsi o scurgere de vid. Unele mai fiabile decât altele, așa că haideți să începem!

Cum să găsiți o scurgere de vid

Cel mai simplu mod de a găsi o scurgere de vid acasă, fără a folosi niciun instrument, este să pulverizați cu atenție un lichid inflamabil în jurul zonelor de unde bănuiți că ar putea proveni scurgerea atunci când motorul este la ralanti. Dacă turația motorului crește, înseamnă că acolo este o scurgere de vid. Această metodă poate fi periculoasă dacă nu sunteți atent, deoarece puteți provoca un incendiu la mașină!

Vă recomandăm întotdeauna să folosiți instrumentele potrivite pentru a găsi scurgeri de vid! Fă-o pe propriul risc și fă-o întotdeauna în aer liber. Păstrați un extinctor în apropiere. (Notă: Nu pulverizați niciodată în apropierea pieselor fierbinți sau a pieselor de aprindere.)

Acești pași ar trebui să fie făcuți doar de profesioniști! Mergeți mai jos în articol pentru a găsi mai multe metode sigure.

Timp total: 5 minute

1. Inspectați vizual furtunurile de aspirare

Primul pas pe care ar trebui să îl faceți înainte de a merge mai departe în acest ghid este să verificați toate furtunurile de aspirare pentru a vedea dacă sunt fisuri sau furtunuri complet rupte. Furtunurile de aspirație sunt fabricate din material de cauciuc, care va deveni dur și va începe să se crape după câțiva ani în căldura motorului. Înlocuiți toate furtunurile de vid defecte pe care le găsiți.

2. Porniți motorul

Dacă nu ați putut găsi în compartimentul motor furtunuri de vid fisurate sau cu scurgeri sau alte piese, este momentul să porniți motorul. Acționați frâna de parcare, puneți cutia de viteze în punctul mort sau în parcare și porniți motorul. Aveți grijă să nu atingeți nicio piesă în mișcare sau fierbinte în timpul acestui ghid!

CITEȘTE ȘI:
6 Simptome ale unei bobine de aprindere defecte (și costul înlocuirii)

3. Pregătiți un spray inflamabil

Pentru a continua acest ghid, aveți nevoie de un lichid inflamabil sub formă de spray sau gaz. Puteți folosi spray de pornire, detergent pentru frâne, detergent pentru carburator sau gaz propan de la o torță cu propan, de exemplu. Vă recomandăm insistent să folosiți un detergent pentru carburator sau o torță cu propan pentru acești pași.

4. Pulverizați cu atenție în jurul garniturii colectorului de admisie

Luați spray-ul și încercați să localizați locul unde colectorul de admisie este conectat la capul cilindrului și pulverizați cu atenție în jurul conexiunii aici, pe fiecare cilindru. Dacă turația mașinii se schimbă sau începe să sune ciudat, cel mai probabil mașina dumneavoastră are o garnitură a colectorului de admisie defectă. De asemenea, puteți încerca să pulverizați în jurul altor zone suspecte de pe colectorul de admisie, dacă acesta este împărțit în mai multe părți.

5. Pulverizați cu atenție în jurul furtunurilor de aspirație

Localizați unde sunt conectate toate furtunurile de aspirație de pe colectorul de admisie și pulverizați în jurul conexiunilor acestora. Chiar dacă arată bine, pot exista mici fisuri în ele care prezintă scurgeri. De asemenea, puteți urmări furtunurile și pulveriza la celălalt capăt al acestora. Dacă turația motorului devine mai mare sau mai mică, ați găsit cu siguranță o scurgere de vid.

6. Pulverizați cu atenție în jurul furtunului de servofrână

Servofrâna creează un vacuum cu o supapă unidirecțională pentru a vă asigura că nu trebuie să apăsați foarte tare pe pedala de frână pentru a frâna. Pulverizați în jurul conexiunii la acesta și în alte zone din jurul servofrânei pentru a încerca să localizați eventualele scurgeri. Trebuie să fii foarte atent să asculți turația motorului aici, totuși, pentru că t este foarte departe de motor, așa că nu este sigur că va fi sesizabilă.

CITEȘTE ȘI:
8 simptome ale unei pompe de combustibil defecte (și costul înlocuirii)

7. Pulverizați cu atenție în jurul solenoizilor și actuatoarelor

Uitați-vă în jurul colectorului de admisie și urmăriți furtunurile de vid pentru a găsi solenoizii și actuatoarele conectate la sistemul de vid. Aceste solenoizi și actuatoare sunt adesea fabricate din plastic, care se poate crăpa în timp. Pulverizați în jurul acestora, mai ales dacă au axe atașate la colectorul de admisie, ca în imaginea de mai sus. Înlocuiți actuatoarele sau solenoizii defecte dacă găsiți unul care prezintă scurgeri.

8. Pulverizați cu atenție în jurul corpului de accelerație

Acum mai avem un ultim pas de verificat, și este vorba de garnitura dintre corpul de accelerație și colectorul de admisie. Corpul de accelerație este înșurubat cu 3 sau 4 șuruburi în colectorul de admisie, sau există adesea o garnitură de cauciuc sau de hârtie între aceste două părți. Se întâmplă ca această garnitură să se strice și să înceapă să curgă. Pulverizați și în alte zone din jurul corpului de accelerație pentru a verifica dacă există scurgeri.

Alte metode pentru a găsi scurgeri de vid

Așadar, dacă vi se pare că ghidul de mai sus este un pic prea riscant cu fluide inflamabile, puteți folosi și alte metode. Iată trei modalități diferite pe care le puteți folosi pentru a găsi scurgeri de vid!

1. Verificări vizuale și auditive

În unele cazuri, este simplu să localizați scurgerile de vid doar uitându-vă la componentele din compartimentul motor. Verificați dacă există furtunuri de vid crăpate sau rupte sau alte semne că există o scurgere. Adesea, în jurul unei scurgeri, poate fi și un pic de ulei, așa că căutați semne de uleiuri în jurul admisiunii.

Scurgerile de vid cauzează adesea un sunet înalt la ralanti, de asemenea, și puteți localiza de obicei scurgerea doar ascultând cu urechile. Totuși, aveți grijă să nu atingeți nicio piesă în mișcare sau fierbinte în timp ce ascultați.

2. Apă și săpun

Puteți folosi, de asemenea, apă și săpun pentru a găsi scurgeri în jurul admisiunii. Cu toate acestea, această metodă este mai eficientă atunci când aerul este împins afară – și nu aspirat ca o scurgere de vid. Cu ajutorul săpunului, ar trebui să puteți vedea de unde provine scurgerea. Ca să fiu sincer, nu am încercat foarte mult această metodă și depinde de tine dacă vrei să o faci.

CITEȘTE ȘI:
Relanti neregulat - Cauze și cum să o reparați

3. Folosiți o mașină de fum EVAP

Aceasta este metoda pentru profesioniștii care vor să găsească scurgeri de vacuum super rapid și într-un mod foarte sigur. Dezavantajul este că ai nevoie de o mașină de fum EVAP, care poate costa adesea peste 1000 euro, și probabil că nu este ceva ce ai în garaj.

Cu toate acestea, dacă aveți norocul să împrumutați una de la un atelier de reparații, ar trebui să o faceți neapărat. Dacă dețineți un atelier și nu dispuneți de o mașină de fum, aceasta este foarte recomandată. Veți economisi foarte mult timp în rezolvarea problemelor.

Întrebări frecvente

Ce pot pulveriza pentru a verifica dacă există scurgeri de vid?

Puteți pulveriza orice lichid inflamabil, dar aveți grijă cu orice material care poate deteriora motorul. Vă recomandăm să folosiți doar detergent pentru carburatoare, detergent pentru frâne, gaz propan sau spray de pornire.

Pot folosi curățătorul de carburatoare pentru a găsi o scurgere de vid?

Da, curățătorul de carburator funcționează foarte bine pentru această treabă și este chiar unul dintre lichidele pe care le recomandăm să le folosiți pentru a găsi scurgeri de vid.

Pot folosi lichid de pornire pentru a găsi o scurgere de vid?

Da, puteți folosi lichid de pornire pentru a găsi o scurgere de vid. Cu toate acestea, în opinia noastră, este un pic prea inflamabil pentru această treabă și este puțin periculos. Detergentul de frână sau detergentul pentru carburatori funcționează mai bine.

Pot folosi detergentul de frână pentru a găsi o scurgere de vid?

Da, utilizarea unui detergent pentru frâne funcționează foarte bine pentru a găsi o scurgere de vid. Depinde puțin de diferitele mărci de detergent de frână, dar asigurați-vă că detergentul de frână nu este prea mult sau prea puțin inflamabil.