Aflați cum să îndepărtați zgârieturile de pe un parbriz. Indiferent dacă aveți zgârieturi adânci sau superficiale, aceste metode vă pot ajuta să îmbunătățiți claritatea parbrizului.

Păstrarea parbrizului curat este o prioritate absolută pentru a vedea clar pe șosea. Chiar dacă vă luați toate măsurile de precauție posibile, tot puteți ajunge să aveți zgârieturi și imperfecțiuni la geamul auto. Din acest motiv, este important să înveți cum să îndepărtezi zgârieturile de pe un parbriz fără cheltui mult.

În acest ghid, acoperim toate metodele de îndepărtare a zgârieturilor de pe geamurile auto. De asemenea, analizăm motivele pentru care geamul se zgârie și vă prezentăm modalități de a preveni apariția acestor zgârieturi.

7 moduri de a îndepărta zgârieturile de pe un parbriz

Există mai multe modalități de a scăpa de zgârieturile de pe parbriz, inclusiv prin utilizarea unui kit de reparare a geamurilor sau a lacului de unghii transparent. De asemenea, este posibil să folosiți pastă de dinți, un compus de frecat sticla sau un dispozitiv de îndepărtare a zgârieturilor acrilice. În caz contrar, ar putea fi necesară o mașină de lustruit sau poate doriți să angajați un profesionist.

Iată pașii în detaliu pentru îndepărtarea zgârieturilor de pe un parbriz:

Kit de reparare a geamurilor

Puteți achiziționa un kit de reparare a geamului cu preț redus de la magazinul local de piese auto. Este o opțiune pentru cei care caută o soluție ușoară. Pentru a folosi kitul, începeți cu compusul de frecare care este inclus. De obicei, acest compus conține oxid de ceriu, menit să reacționeze chimic cu sticla pentru a o sigila.

Lăsați compusul să se usuce. Acest proces poate dura treizeci de minute. După ce s-a uscat, curățați zona cu o cârpă din microfibră pentru a vedea cum arată zgârieturile.

Lac de unghii transparent

Nu este greu să găsești o ojă acrilică decentă și nu trebuie să cheltuiești mult pentru a o obține. Cu toate acestea, această opțiune funcționează doar pentru zgârieturi extrem de mici.

Începeți prin a curăța bine zona. Apoi, aplicați oja în strat subțire peste zgârietură. Curăță excesul înainte de a se usca. După ce s-a uscat, ar trebui să vedeți o diferență în ceea ce privește adâncimea zgârieturii.

Pasta de dinți

O altă opțiune pentru zgârieturile minore este o pastă de dinți non-gel. Pasta este capabilă să îndepărteze ușor sticla din jurul zgârieturii pentru a face o suprafață plană și curată.

CITEȘTE ȘI:
Când ar trebui copilul dumneavoastră să treacă la un scaun auto orientat spre față?

Uscați bine sticla cu o cârpă care nu lasă scame înainte de a începe. Aplicați o cantitate mică din această pastă de dinți pe cârpa curată. Frecați-o peste zgârietură timp de aproximativ treizeci de secunde. Ștergeți-o cu o cârpă umedă și uscați complet sticla pentru a vedea rezultatele.

Soluție de frecat sticla

Puteți achiziționa un compus destinat frecării sticlei. Acesta nu va ajuta doar cu zgârieturile, ci poate îndepărta și murdăria încăpățânată. Compusul funcționează în mod similar cu pasta de dinți.

Aplicați o cantitate mică de compus pe cârpa dumneavoastră curată. Frecați cârpa peste zgârietură într-un model rotativ. La fiecare câteva rotații, doriți să pulverizați puțină apă distilată pe zgârietură. Este important ca sticla să nu se usuce în timpul procesului. Repetați acest proces zilnic până când zgârietura dispare.

Mașină de lustruit

Dacă vrei să încerci ceva mai avansat și nu vrei să lustruiești manual, încearcă mașina de lustruit. Puteți folosi mașina de lustruit împreună cu apă distilată, pastă de dinți sau chiar un compus de frecat sticla. Cu toate acestea, nu vrei să încerci să nivelezi o zgârietură majoră și vrei să fii foarte atent să nu deteriorezi parbrizul, deoarece această practică ar putea deveni periculoasă.

Înainte de a începe, asigurați-vă că acoperiți caroseria mașinii cu folii de plastic pentru o protecție maximă. De asemenea, puteți crea un baraj cu bandă adezivă în jurul parbrizului pentru a vă asigura că apa nu intră în mașină. Pompează apă sau compus pe zgârietură și lustruiește-o ușor. Asigurați-vă că parbrizul nu se usucă în timp ce lustruiți. Nu puneți niciodată prea multă presiune pe parbriz sau puteți crea mai multe daune. Curățați orice reziduu rămas pentru a vedea cum arată zgârieturile.

Soluție de îndepărtare a zgârieturilor acrilice

Similar cu opțiunea lacului de unghii, puteți găsi, de asemenea, dizolvant de zgârieturi acrilice la magazinul de piese auto. Cu acest produs, puteți umple zgârieturile minore pentru un aspect mai bun.

Aplicați o parte din dizolvant pe o cârpă curată. Frecați-o peste zgârietură timp de aproximativ un minut. Lăsați-o să stea timp de treizeci de minute până când se usucă. Curățați geamul cu o cârpă și lustruiți orice deteriorare rămasă.

Reparații profesionale

Dacă nu reușiți să reparați daunele, ar putea fi timpul să apelați la un profesionist. Ar trebui să urmați această cale și dacă nu știți ce faceți. Dacă crăpătura sau zgârietura este adâncă, este posibil să fie nevoie să înlocuiți parbrizul, așa că încercarea de a-l repara nu va fi sigură.

CITEȘTE ȘI:
Cum să programezi singur o cheie auto (8 pași simpli)

Cercetează magazinele locale din zona ta și alege-l pe cel cu cea mai mare experiență. Nu vreți să alegeți un atelier doar pe baza prețului, deoarece ați putea descoperi că calitatea reparației este inferioară, ceea ce vă va face să aveți nevoie oricum de un parbriz nou.

Cauze ale parbrizului zgâriat

Lamele de ștergător proaste

Este important să folosiți întotdeauna lame de ștergător curate pe mașina dumneavoastră. De îndată ce lamelele se deteriorează sau se contaminează, acestea trebuie înlocuite. Dacă nu sunt înlocuite, ați putea provoca zgârieturi pe geamul auto.

Lamele ștergătoarelor devin dure în timp și pot începe să se crape. Ori de câte ori ștergătoarele se întăresc, zgârieturile sunt inevitabile. Dacă există un obiect mic prins sub lama ștergătoarelor, acesta va fi prins și transportat pe parbriz.

Curățarea dură

Produsele de curățare pe care le folosești pot deteriora cu ușurință parbrizul. Dacă folosiți o cârpă aspră sau murdară pentru a curăța geamul, ar putea apărea zgârieturi.

De asemenea, este important să vă uitați la ce produse de curățare sunt folosite. Dacă folosiți ceva care nu este destinat sticlei, ar putea include ingrediente abrazive care să provoace probleme.

Răzuitoare de gheață

Dacă curățați în mod regulat zăpada și gheața de pe parbriz, este posibil să fi zgâriat geamul. Răzuitoarele de gheață pot provoca daune atunci când nu sunt utilizate corespunzător.

La fel ca atunci când lucrați cu lamelele ștergătoarelor, este important să înlocuiți racleta dacă aceasta se uzează sau se rupe. Folosirea unei raclete defecte poate duce la mai multe daune decât merită.

Contaminarea drumurilor

În timp ce conduceți, pietricele, pietre și murdărie ajung în mod constant pe parbriz. În mod normal, le puteți curăța cu ușurință cu ajutorul ștergătoarelor și al lichidului de spălare a parbrizului.

Cu toate acestea, dacă resturile de pe șosea rămân prinse în ștergătoare, le puteți târî pe geam. O singură mișcare greșită poate duce la zgârieturi majore, mai ales dacă urmați un camion de gunoi care transportă pietre.

CITEȘTE ȘI:
Ce se întâmplă dacă puneți benzină într-un motor diesel?

Preveniți un parbriz zgâriat

Curățați parbrizul

Murdăria și resturile nu vor strica singure parbrizul. Cu toate acestea, dacă îl lăsați să stea și ștergătoarele pun mâna pe el, pot apărea zgârieturi. De aceea, este important să curățați parbrizul în mod regulat.

Luați o cârpă curată cu care să curățați. De asemenea, este important să folosiți numai produse destinate curățării geamurilor auto.

Evitați racletele publice

Aceste raclete de la benzinării sunt convenabile. Sunt utile pentru a le folosi dacă sunteți pe drum și aveți o mizerie care nu se îndepărtează cu ajutorul ștergătoarelor de parbriz.

Cu toate acestea, toată murdăria și murdăria de la alți utilizatori se află în interiorul acelei soluții. Atunci când frecați peria de-a lungul parbrizului, puteți zgâria de fapt sticla. În schimb, păstrați în mașină o sticlă de detergent și o cârpă pentru momentele în care trebuie îndepărtată mizeria.

Înlocuiți ștergătoarele uzate

De îndată ce ștergătoarele încep să se uzeze, ar trebui să le înlocuiți. Nu numai că ștergătoarele uzate sunt mai puțin eficiente, dar crăpăturile și deteriorările pot duce la zgârieturi.

Cei mai mulți oameni preferă să schimbe lamelele la fiecare șase luni. Din fericire, nu este o înlocuire dificilă de efectuat pe cont propriu sau puteți obține ca magazinul local de piese auto să o facă gratuit dacă faceți achiziția prin intermediul lor.

Umpleți rezervorul lichidului de parbriz

Atunci când plouă, puteți folosi ștergătoarele de parbriz fără lichid. Cu toate acestea, încercarea de a curăța parbrizul când acesta este uscat este o problemă. De aceea este nevoie de lichid de spălare a parbrizului.

Păstrați rezervorul plin în permanență, astfel încât să nu fiți niciodată nevoit să folosiți ștergătoarele uscate. Cu cât parbrizul este mai bine lubrifiat în timp ce folosiți ștergătoarele, cu atât mai puține șanse aveți să creați zgârieturi.

Efectuați rapid reparațiile

Dacă observați orice defecțiune a parbrizului, doriți să o reparați imediat. Dacă permiteți ca o zgârietură sau o crăpătură mică să nu fie reparată, nu veți face decât să conduce la probleme mai mari, mai ales în timpul schimbărilor meteorologice extreme.

Dacă credeți că puteți aborda singur reparațiile, faceți-o. În caz contrar, investiți într-o programare la un profesionist în repararea geamurilor auto.