Airbag-ul vă poate salva cu siguranță viața într-o zi, dacă se produce un accident. Dacă ați reparat sistemul de airbag, este momentul să resetați martorul airbagului. Iată cum puteți face acest lucru

Ți-a apărut pe tabloul de bord lumina martorului airbagului și acum vrei să știi cum să o resetezi?

Martorul motorului și cel al airbagului sunt unele dintre luminile de pe tabloul de bord la care trebuie să acordați o atenție sporită dacă se aprind, în special cea a airbagului datorită importanței sale pentru siguranță.

Airbagurile sunt proiectate astfel încât să se umfle ori de câte ori are loc o coliziune, iar atunci când lumina este aprinsă, acest lucru nu se va întâmpla.

Cum funcționează airbagurile?

Așadar, înainte de a vedea cum se resetează martorul airbagului, trebuie să știți cum funcționează întreaga funcție.

Airbagurile sunt salvatoare atunci când mergeți cu viteză și loviți frontal o altă mașină sau loviți un obiect staționar. Dacă nu aveți un airbag, ați putea să vă loviți puternic cu capul de volan sau de tabloul de bord. Atunci când loviți ceva cu viteză mare, mașina dumneavoastră va decelera, iar acest lucru va activa un accelerometru care declanșează circuitul airbagului.

Circuitul airbagului are un element de încălzire activat printr-un curent electric. Acest element de încălzire favorizează o explozie în interiorul airbagului care generează rapid un gaz inofensiv. Cele mai multe airbag-uri folosesc azidă de sodiu ca element exploziv, iar gazul produs poate fi fie argon, fie azot. Acest gaz inundă airbag-ul și îl face să se extindă; prin urmare, îl protejează pe șofer de răni prin ocuparea volanului și a părții laterale. Airbagul acționează ca o pernă.

CITEȘTE ȘI:
Cum să resetați airbag-ul acasă

Cum se resetează martorul airbagului cu ajutorul unui scaner

Acum că știm cum funcționează airbagurile, este timpul să învățăm cum se resetează martorul airbagului.

Toate lucrările efectuate la sistemul airbag trebuie făcute de profesioniști dacă nu sunteți 100% sigur de ceea ce faceți! Urmați acești pași pentru a reseta lumina airbagului:

Timp total: 1 oră

Pasul 1: Verificați comutatorul airbagului pasagerului

Unele mașini au un „buton de pornire/oprire a airbagului pentru scaunul pasagerului”. Acesta este primul lucru pe care ar trebui să îl verificați atunci când doriți să eliminați martorul airbagului. Poate că cineva dinaintea ta l-a pus din greșeală pe Off, ceea ce va face ca lumina airbag-ului să rămână aprinsă în majoritatea mașinilor.

Acest buton se află de obicei pe tabloul de bord, pe partea pasagerului, și îl puteți vedea dacă deschideți ușa pasagerului sau torpedoul.

Pasul 2: Citiți codurile de defecțiune cu un scaner OBD2

Lucrul cu sistemul de airbag este crucial și, prin urmare, citiți întotdeauna codurile de defecțiune cu un scaner OBD2 pentru a vă face o idee de unde să începeți depanarea. Nu ștergeți niciodată codurile de defecțiune înainte de a remedia problema cauzată de martorul airbagului. Citiți codurile și obțineți informații despre ceea ce poate cauza problema și, prin urmare, continuați diagnosticarea.

Pasul 3: Reparați defecțiunea

Nu ar trebui niciodată să resetați pur și simplu martorul airbagului fără a repara problema. Acest lucru poate desfășura airbagurile sau nefuncționarea acestora dacă are loc un accident. Lăsați un profesionist să înlocuiască piesele airbag-ului dacă nu sunteți sigur cum să o faceți. Nu uitați să scoateți întotdeauna conexiunea bateriei atunci când lucrați cu airbagurile. Martorul airbagului va dispărea adesea de la sine după repararea problemei, dar nu la toate modelele de mașini.

CITEȘTE ȘI:
Este sigur să conduceți cu lumina airbagului aprinsă?

Pasul 4: Ștergeți codurile de defecțiune

După ce ați instalat piesele noi și sunteți 100% sigur că acestea sunt instalate corect, este timpul să resetați martorul motorului. Pentru a face acest lucru – trebuie să folosiți un scanner OBD2 și nu este posibil în alt mod. Resetați martorul airbagului și asigurați-vă că a dispărut de pe tabloul de bord. Dacă este încă acolo – recitiți codurile și verificați dacă există coduri de defecțiune.

Pasul 5: Reporniți mașina și faceți un test-drive

Dacă martorul airbagului pare să fi dispărut de pe tabloul de bord – reporniți contactul și mergeți la un test drive. Dacă martorul airbagului a dispărut după un test drive, există o mare șansă ca problema să fie rezolvată. Dacă problema revine, recitiți codurile și continuați procedura.

Cum se resetează martorul airbagului fără un scanner

Este imposibil, în cazul majorității modelelor de mașini, să resetați martorul airbag fără un scanner. Acest lucru este pentru precauții de siguranță, deoarece ar trebui să reparați întotdeauna defecțiunea după ce a apărut lumina airbag. Din fericire, la multe modele de mașini, martorul airbag-ului va dispărea și singură dacă ați reparat problema.

Totuși, la unele mașini mai vechi, este posibil să resetați martorul airbagului fără un scaner prin îndepărtarea bornelor bateriei auto.

Verificați sistemul de cabluri de sub scaunul șoferului sau pasagerului pentru a vedea dacă există fire slăbite sau coroziune în fișa de conectare. Pulverizați fișele de conectare cu un detergent electronic și reporniți mașina.

Dacă nu găsiți nicio problemă acolo, ar trebui neapărat să vă procurați un scaner OBD2 sau să lăsați un atelier să citească codurile; altfel, veți ghici problema doar din senin.

CITEȘTE ȘI:
Cât costă înlocuirea unui airbag?

Întrebări frecvente despre airbag

Ce se întâmplă dacă scoateți siguranța airbagului?

Dacă scoateți siguranța la modulul de control al airbagului, aceasta va dezactiva funcția airbagului din mașină după 1-2 minute. Cu toate acestea, nu va elimina martorul airbagului, așa cum v-ați putea aștepta. Dacă tabloul de bord nu primește un semnal de la modulul airbagului, se va aprinde lumina de avertizare a airbagului.

Cum pot să ocolesc martorul airbagului?

Puteți ocoli martorul de airbag sau piesele airbagului prin conectarea acestora cu rezistențe. Cu toate acestea, vă recomandăm cu tărie să remediați problemele în schimb, deoarece, dacă aveți un accident grav, probabil că vă veți dori ca funcția airbag să fi funcționat.

Cât costă resetarea martorului airbagului?

Resetarea becului airbag poate costa între 0 și 1000 de euro, totul depinde de ceea ce cauzează becul airbag. Dacă problema a fost doar temporară, ar putea fi suficient să resetați pur și simplu codurile, ceea ce se poate face gratuit. De asemenea, poate fi cauzată de o piesă defectuoasă și scumpă, cum ar fi senzorul unghiului de direcție, care vă poate costa peste 1000 de euro.

Deconectarea bateriei dezactivează airbagul?

Da și nu. Sistemele de airbag au condensatori mari care vor stoca energie în sistem pentru o vreme, chiar dacă scoateți cablul bateriei. Cu toate acestea, această energie este adesea epuizată în câteva minute.