Ți-a apărut pe tabloul de bord lumina airbagului și acum vrei să știi cum să o resetezi?

Lumina motorului și cea a airbagului sunt unele dintre luminile de pe tabloul de bord cărora trebuie să le acordați o atenție sporită dacă apar, în special cea a airbagului datorită importanței sale pentru siguranță.

Airbagurile sunt proiectate să se umfle în caz de accident sau de coliziune, dar atunci când lumina airbagului este aprinsă, acest lucru nu se va întâmpla. Dar cum resetați o lumină de airbag și puteți face acest lucru fără un scanner? Haideți să aflăm!

Cum funcționează airbagurile?

Deci, înainte de a vedea cum se resetează becul airbagului, trebuie să știți cum funcționează întregul sistem.

Airbagurile sunt salvatoare atunci când mergeți cu viteză și loviți frontal o altă mașină sau loviți un obiect staționar. Dacă nu aveți un airbag, ați putea să vă loviți puternic cu capul de volan sau de tabloul de bord. Atunci când loviți ceva la viteză mare, mașina dumneavoastră va decelera, iar acest lucru va activa un accelerometru care declanșează circuitul airbagului.

Circuitul airbagului are un element de încălzire activat printr-un curent electric. Acest element de încălzire favorizează o explozie în interiorul airbagului care generează rapid un gaz inofensiv. Cele mai multe airbag-uri folosesc azidă de sodiu ca element exploziv, iar gazul produs poate fi fie argon, fie azot. Acest gaz inundă airbagul și îl face să se extindă; prin urmare, îl protejează pe șofer de răni prin ocuparea volanului și a părții laterale. Airbagul acționează ca o pernă.

Cum se resetează lumina airbagului cu ajutorul unui scaner

Pasul 1: Verificați comutatorul airbagului pasagerului Unele mașini au un „buton de pornire/oprire a airbagului pentru scaunul pasagerului”. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l verificați atunci când doriți să eliminați lumina airbagului. Poate că cineva dinaintea ta l-a pus din greșeală pe „Off” – acest lucru va face ca lumina airbag-ului să rămână aprinsă în majoritatea mașinilor.

CITEȘTE ȘI:
Cât costă înlocuirea unui airbag?

Acest buton se află de obicei pe tabloul de bord, pe partea pasagerului, și este posibil să îl vedeți dacă deschideți ușa pasagerului sau torpedoul.

Pasul 2: Citiți codurile de defecțiune cu un scaner OBD2 Lucrul cu sistemul de airbag este crucial. Ar trebui să citiți întotdeauna codurile de defecțiune cu un scaner OBD2 pentru a vă face o idee de unde să începeți depanarea. Nu ștergeți niciodată codurile de defecțiune înainte de a remedia problema cauzată de lumina airbagului. Citiți codurile și obțineți informații despre ceea ce poate cauza problema și continuați diagnosticarea.

Pasul 3: Reparați defecțiunea Nu ar trebui niciodată să resetați pur și simplu lumina airbagului fără a repara problema. Acest lucru poate declanșa airbagurile sau le poate împiedica să funcționeze dacă are loc un accident. Lăsați un profesionist să înlocuiască piesele airbagului dacă nu sunteți sigur cum să o faceți. Nu uitați să scoateți întotdeauna conexiunea bateriei atunci când lucrați cu airbagurile. Lumina airbagului va dispărea adesea de la sine după repararea problemei, dar nu la toate modelele de mașini.

Pasul 4: Ștergeți codurile de defecțiune După ce ați instalat piesele noi și sunteți 100% sigur că acestea sunt instalate corect, este timpul să resetați lumina motorului. Pentru a face acest lucru, trebuie să folosiți un scaner OBD2. Nu există nicio altă modalitate de resetare. Resetați lumina airbagului și asigurați-vă că a dispărut de pe tabloul de bord. Dacă este încă acolo, recitiți codurile și verificați dacă există coduri de defecțiune.

Pasul 5: Reporniți mașina și faceți un test-drive. Dacă lumina airbagului pare să fi dispărut de pe tabloul de bord, reporniți contactul și mergeți la un test drive. Dacă lumina airbagului a dispărut după un test drive, există o mare probabilitate ca problema să fi fost rezolvată. Dacă problema revine, recitiți codurile și continuați procedura.

CITEȘTE ȘI:
Cum se resetează martorul Airbag? (5 pași) Cu sau fără scanner

Cum se resetează lumina airbagului fără un scaner

Este imposibil, la majoritatea modelelor de mașini, să resetați lumina airbagului fără un scanner. Acest lucru se întâmplă din motive de siguranță, deoarece ar trebui să reparați întotdeauna defecțiunea după ce s-a aprins lumina airbagului. Din fericire, la multe modele de autoturisme, lumina airbagului va dispărea și singură dacă ați reparat problema.

Totuși, la unele mașini mai vechi, este posibil să resetați lumina airbagului fără un scaner prin îndepărtarea bornelor bateriei mașinii.

Verificați sistemul de cabluri de sub scaunul șoferului sau al pasagerului pentru a vedea dacă există fire slăbite sau coroziune în fișa de conectare. Pulverizați fișele de conectare cu un detergent electronic și reporniți mașina.

Dacă nu găsiți nicio problemă acolo, ar trebui neapărat să vă procurați un scaner OBD2 sau să lăsați un atelier să citească codurile; altfel, veți da o lovitură de cuțit în întuneric atunci când veți încerca să ghiciți problema.

Ce se întâmplă dacă trageți siguranța airbagului?

Dacă trageți siguranța de la modulul de control al airbagului, aceasta va dezactiva funcția airbagului din mașina dumneavoastră după 1-2 minute. Cu toate acestea, nu va elimina lumina airbagului, așa cum v-ați putea aștepta. Dacă tabloul de bord nu primește un semnal de la modulul airbag, se va aprinde lumina de avertizare a airbagului.

Cum pot să ocolesc lumina airbagului?

Puteți ocoli lumina de airbag sau piesele airbagului prin conectarea acestora cu rezistențe. Cu toate acestea, vă recomandăm cu tărie să remediați problemele în schimb, deoarece, dacă aveți un accident grav, probabil că vă veți dori ca funcția airbag să fi funcționat.

CITEȘTE ȘI:
Este sigur să conduceți cu lumina airbagului aprinsă?

Cât costă resetarea luminii airbagului?

Resetarea luminii airbag poate costa între 0 și 1000 de euro. Totul depinde de ceea ce cauzează lumina airbagului. Dacă problema a fost doar temporară, ar putea fi suficient să resetați pur și simplu codurile, ceea ce se poate face gratuit. De asemenea, poate fi cauzată de o piesă defectă costisitoare, cum ar fi senzorul unghiului de direcție, care vă poate costa peste 1000 de euro.

Deconectarea bateriei dezactivează airbagul?

Da și nu. Sistemele de airbag au condensatori mari care vor stoca energie în sistem pentru o vreme, chiar dacă scoateți cablul bateriei. Cu toate acestea, această energie este adesea epuizată în câteva minute.

Pentru a reseta un airbag sau o lumină SRS, trebuie să folosiți un scaner de diagnosticare pentru a șterge codurile după ce ați reparat problema. La majoritatea mașinilor moderne, nu există nicio modalitate de a reseta lumina airbagului fără un scanner.

Dacă ștergeți codurile, dar lumina airbagului continuă să se aprindă, există o problemă care trebuie rezolvată mai întâi. Nu ar trebui să încercați niciodată să resetați lumina airbagului fără să remediați mai întâi problema, deoarece acest lucru ar putea cauza declanșarea airbagurilor.

Acum știți cum să vă ocupați de lumina airbagului. Este posibil să înțelegeți importanța siguranței atunci când lucrați la airbaguri sau la sistemele SRS dintr-o mașină. Dacă simțiți că nu aveți cunoștințele necesare pentru a lucra la sistemele airbag, duceți-o la un mecanic și cereți-i să efectueze un test de diagnosticare.