soundhouse.ro/

Vi s-a aprins o lumină de airbag pe tabloul de bord care trebuie reparată? Iată cât te va costa înlocuirea diferitelor componente ale airbagului.

Conform IIHS, peste 50.000 de vieți au fost salvate de airbagurile frontale. Cu toate acestea, odată ce aceste airbaguri se deschid, ele trebuie înlocuite. Aceasta nu este o sarcină simplă, iar costul înlocuirii unui airbag îi surprinde adesea pe șoferi.

În acest ghid, vă prezentăm costul mediu la înlocuirea unui airbag. De asemenea, analizăm toate piesele airbagului și costurile lor respective. În cele din urmă, defalcăm factorii care influențează costul și răspundem la câteva dintre cele mai importante întrebări ale dumneavoastră.

Cât costă înlocuirea unui airbag?

În medie, este posibil să cheltuiți între 1.000 și 2.000 de euro pentru a înlocui un airbag după un accident. Acest cost include atât piesele, cât și forța de muncă pentru această lucrare. Cu toate acestea, costul variază în funcție de tipul de vehicul pe care îl conduceți, de costurile forței de muncă din zona dumneavoastră și de piesele care trebuie înlocuite.

Nu întotdeauna trebuie înlocuite doar airbagurile. Este posibil să fie nevoie să înlocuiți și alte părți ale acestui sistem, plus că trebuie să luați în calcul și celelalte daune provocate de accident, fie că este nevoie de o nouă bară de protecție, reparații mecanice etc.

În plus, dacă ați fost implicat într-un accident, este posibil ca mai multe airbaguri să fi fost activate. În acest caz, costul va fi mult mai mare.

Părți ale sistemului airbag și costuri

Costul pe care trebuie să îl plătiți pentru reparații depinde foarte mult de piesele care trebuie înlocuite. Să analizăm mai îndeaproape fiecare piesă care compune sistemul airbag și costul aproximativ pentru fiecare.

Airbag-urile

Airbagurile auto au fost impuse prin lege în 1998 și 1999. Acestea au fost concepute pentru a fi plasate pe părțile laterale ale șoferului și pasagerului pentru a proteja împotriva rănilor grave în timpul unui accident. Airbagul din partea șoferului este montat în interiorul volanului, în timp ce airbagul din partea pasagerului se află în planșa de bord. Există și alte tipuri de airbaguri în unele cabinete de mașină, cum ar fi airbagurile pentru genunchi sau cele laterale de tip cortină.

Costul de înlocuire a acestor airbaguri depinde de care dintre ele aveți nevoie. În funcție de locație și de tipul de vehicul, doar airbagul poate costa între 500 și 750 de euro.

Senzorii de impact

Vehiculele de astăzi conțin un senzor de coliziune, montat de obicei lângă partea din față sau din spate, deși unele modele au mai mult de unul. Când are loc un impact, senzorul de coliziune trimite o alertă către modulul de eliberare a airbagurilor.

CITEȘTE ȘI:
Este sigur să conduceți cu lumina airbagului aprinsă?

Dacă senzorul trebuie înlocuit după un accident, este posibil să cheltuiți între 70 și 350 de euro pentru fiecare, doar pentru piesă. După ce se adaugă 50-150 de euro pentru manoperă, costul total ar putea fi de 120-500 de euro pentru fiecare senzor.

Arcul de ceas

Atunci când rotiți volanul, airbagul nu pierde legătura cu unitatea SRS. Acest lucru se datorează unui arc de ceas care este instalat în volan. Acest cablu de cablare de tip panglică împiedică firul să se agațe, astfel încât nu există nicio pierdere de comunicare.

Atunci când airbagul se activează, arcul de ceas poate fi deteriorat. În acest caz, este posibil să cheltuiți între 200 și 400 de euro pentru resortul ceasului și pentru manopera corespunzătoare pentru instalarea acestuia.

Pretensionatorul centurii de siguranță

Pretensionatorul centurii de siguranță nu este considerat cu adevărat parte a airbagului, dar și acesta tinde să cedeze în timpul unui accident. Este componenta care strânge și blochează centura de siguranță atunci când are loc un accident pentru a ajuta la prevenirea rănilor. Cu toate acestea, odată ce se blochează, este imposibil de desfăcut.

Pentru a înlocui un pretensionator al centurii de siguranță, este posibil să cheltuiți între 150 și 250 de euro. Cu toate acestea, la unele vehicule, puteți pur și simplu reseta pretensionatorul, ceea ce costă mult mai puțin.

Cablarea

Pentru ca sistemul airbag să funcționeze corect, există o serie de cabluri care merg către toate componentele. Aceste semnale electrice trebuie să fie puternice pentru ca airbagul să știe când este timpul să se desfășoare. Un fascicul de cabluri leagă senzorii de modulele de control și de unitatea de diagnosticare. Prin urmare, dacă accidentul a provocat deteriorarea cablajului, aceasta ar fi o reparație suplimentară.

Este dificil de determinat costul unei noi cablaje sau al unor conectori noi fără a ști unde se află defecțiunea. În medie, ați putea cheltui între 50 și 500 de euro, în special dacă există o problemă greu de depistat, cum ar fi o defecțiune intermitentă.

Unitatea de diagnosticare a airbagului (SRS)

SRS reprezintă sistemul suplimentar de reținere. Sistemul de diagnosticare a airbagurilor trece prin autoverificări la fiecare pornire pentru a se asigura că totul este în stare bună de funcționare. Dacă există o defecțiune din cauza unei defecțiuni electrice sau a unui alt defect, se va aprinde becul airbag al mașinii. Aceste coduri pot fi citite cu un scaner compatibil și pot fi consultate prin intermediul bibliotecii noastre DTC.

Singura modalitate de a dezactiva codul este de a repara problema, ceea ce implică, de obicei, una dintre înlocuirile menționate mai sus. Cu toate acestea, dacă este ceva în neregulă cu sistemul de diagnosticare în sine, costurile de reparație ar putea depăși cu ușurință 1.000 de euro.

CITEȘTE ȘI:
Cum se resetează martorul Airbag? (5 pași) Cu sau fără scanner

Factori care afectează costul înlocuirii airbagului

Este dificil de estimat costul înlocuirii airbagului din cauza mai multor factori. În primul rând, depinde de piesele care trebuie înlocuite, așa cum am abordat mai sus. De asemenea, contează și care sunt costurile forței de muncă, tipul de vehicul pe care îl conduceți și de unde procurați piesele.

Piesele înlocuite

Gravitatea accidentului va ajuta la determinarea costurilor de reparație. Dacă trebuie să înlocuiți doar un singur airbag, fără o mulțime de piese suplimentare, costurile pot fi mai mici decât se așteaptă. Cu toate acestea, dacă mai multe airbag-uri sunt activate și câteva piese au fost deteriorate, s-ar putea să vă confruntați cu o factură de reparații costisitoare.

Nu uitați că mașinile de astăzi vin adesea cu mai mult decât airbagurile pentru șofer și pasager. Puteți obține, de asemenea, airbaguri pentru genunchi, airbaguri laterale tip cortină și airbaguri pentru centurile de siguranță.

În plus față de cheltuielile pentru airbag-uri, trebuie să luați în considerare și restul accidentului. Ar putea fi nevoie de lucrări de caroserie sau s-ar putea să aveți nevoie de o înlocuire a parbrizului, toate acestea însumând mai mulți bani.

Costurile cu forța de muncă

Tarifele medii ale forței de muncă din zona dvs. schimbă ceea ce vă puteți aștepta să plătiți pentru reparații. Un șofer dintr-o zonă rurală ar putea plăti doar 85 de euro pe oră, în timp ce altcineva ar putea fi taxat cu 175 de euro pe oră în oraș.

Dacă nu vă deranjează să conduceți puțin, ar putea avea sens să căutați un preț bun pentru manoperă. Doar asigurați-vă că alegeți totuși un mecanic de încredere cu care să lucrați.

Marca/modelul vehiculului

Tipul de vehicul pe care îl conduceți are o mare legătură cu costurile de reparație. Unele modele sunt mai puțin costisitoare de reparat, mai ales dacă conduceți o mașină mică și compactă, unde totul este ușor de accesat.

Pe de altă parte, poate fi mai dificil să lucrezi la camioane sau la SUV-uri mai mari. În plus, vehiculele de lux tind să aibă piese mai scumpe și de multe ori aveți nevoie de un mecanic cu pregătire specială pentru a lucra la sistemele sofisticate.

Furnizor

Când vine vorba de piese auto, aveți două opțiuni. Puteți opta pentru piese de la producătorul de echipamente originale (OEM) sau puteți alege ceva de la o marcă aftermarket. Veți cheltui mai mulți bani cumpărând OEM, dar știți că aceste piese au fost concepute pentru a funcționa cu vehiculul nostru.

Pe de altă parte, există unele piese aftermarket de înaltă calitate disponibile care v-ar putea economisi ceva bani. Aveți grijă doar ce marcă alegeți și asigurați-vă că va rezista. Economisirea câtorva euro nu merită niciodată siguranța dumneavoastră, mai ales când vine vorba de piese de siguranță, cum ar fi airbagurile.

CITEȘTE ȘI:
Cum să resetați airbag-ul acasă

Întrebări frecvente

Pot să înlocuiesc singur airbagurile?

Nimic nu vă împiedică să înlocuiți singur airbagurile. Cu toate acestea, trebuie să vă gândiți la două lucruri. În primul rând, dacă nu aveți experiență în lucrul cu airbagurile, este posibil să nu cunoașteți unele dintre procedurile adecvate. În al doilea rând, airbagurile sunt concepute pentru siguranța dumneavoastră. Dacă nu le instalați corect, ați putea pune în pericol pe toți cei din mașină.

Pot să conduc o mașină fără airbaguri?

Dacă mașina este mai veche și nu a fost echipată cu airbaguri, o puteți conduce așa cum este. Cu toate acestea, în majoritatea statelor, este ilegal să conduci o mașină cu airbagurile dezactivate sau modificate intenționat. De asemenea, puteți avea probleme dacă nu înlocuiți airbagurile după ce acestea au fost activate în timpul unui accident.

De ce este atât de costisitoare înlocuirea airbagurilor?

Este nevoie de mult timp și bani pentru ca producătorii să proiecteze și să creeze airbaguri. Din acest motiv, piesele de schimb sunt scumpe. Forța de muncă pentru a le instala este, de asemenea, scumpă, deoarece nu este o treabă simplă. Este important ca airbagurile să funcționeze așa cum a fost prevăzut, motiv pentru care doriți să plătiți un expert pentru înlocuire.

Asigurarea acoperă înlocuirea airbagurilor?

Dacă vehiculul dvs. a fost implicat într-un accident și airbagurile au fost activate, este posibil ca asigurarea dvs. auto să plătească pentru înlocuire. Depinde de tipul de acoperire pe care îl aveți și de cine a fost vinovat de accident. Verificați la compania dumneavoastră de asigurări pentru a vedea ce este acoperit. Este posibil să trebuiască să plătiți o mică franșiză pentru reparații.

Concluzie

Dacă ați fost implicat într-un accident, știți cât de înfricoșător poate fi ca airbagurile să se desfășoare. Cu toate acestea, există și un sentiment de recunoștință, deoarece airbagurile și-au făcut treaba și au ajutat la prevenirea unor probleme mai grave. Facturile de reparații sunt cele care îi fac pe mulți oameni să își piardă această atitudine de apreciere, lucru pe care noi, ca mecanici, îl înțelegem pe deplin.

Pentru că este imperativ ca airbagurile să fie înlocuite, trebuie să te descurci și să faci față acestor cheltuieli. În caz contrar, ar putea fi timpul să vindeți vehiculul, dar nu veți obține valoarea de revânzare completă cu situația airbagurilor. Discutați cu mecanicul dumneavoastră local dacă nu sunteți sigur de pașii următori.

janta.ro%20