Sistemul airbag salvează mii de vieți în fiecare an. Prin urmare, nu ar trebui să faceți niciodată compromisuri în materie de siguranță. Iată ce se întâmplă atunci când se aprinde această lumină

Airbagurile sunt un element de bază comun în vehiculele moderne. Ele sunt concepute pentru a vă menține în siguranță și a vă proteja în timpul unei coliziuni, dar ce înseamnă când se aprinde becul airbagului? Este sigur să conduceți cu lumina airbagului aprinsă?

În acest articol, examinez ce este lumina airbag SRS și care sunt cauzele care determină aprinderea acesteia. De asemenea, vorbesc despre motivul pentru care nu este sigur să conduci cu această lumină de avertizare aprinsă.

Este sigur să conduci cu lumina airbagului aprinsă?

Nu, nu este sigur să conduceți cu lumina airbagului aprinsă. Atunci când lumina airbagului se aprinde, înseamnă că există o problemă cu sistemul. Cel mai probabil, airbagul nu se va activa în cazul unui accident din cauza acestei defecțiuni. Prin urmare, nu este recomandat să conduceți mașina până când sistemul nu este reparat.

Nu ar trebui să ignorați niciodată acest avertisment vital. Deși nu înseamnă că mașina nu este sigură pentru a fi condusă, nu există niciun motiv să vă asumați riscuri cu ea.

Cu toate acestea, lumina indică faptul că componentele SRS nu funcționează așa cum ar trebui. Acest lucru ar putea însemna, de asemenea, că airbagurile nu se vor desfășura în cazul unui accident. Nu vreți să așteptați până când sunteți implicat într-un accident pentru a afla dacă airbagurile vă vor proteja.

Ce este lumina SRS Airbag?

Sistemul suplimentar de retenție (SRS) controlează airbagurile mașinii. Acesta este conceput să lucreze împreună cu centurile de siguranță pentru a oferi un alt nivel de siguranță la bordul autovehiculului. Senzorii SRS monitorizează toate airbagurile din autovehiculul dumneavoastră, care pot fi în total zece sau mai multe la cele mai noi modele.

CITEȘTE ȘI:
Cum se resetează martorul Airbag? (5 pași) Cu sau fără scanner

Sarcina senzorilor este de a detecta momentul în care are loc o coliziune, astfel încât airbagurile să se poată desfășura și să reducă impactul. Cu toate acestea, senzorii determină, de asemenea, dacă există o defecțiune în sistem, ceea ce face ca lumina airbagului să se aprindă pe tabloul de bord.

Este ilegal să conduci cu lumina airbagului aprinsă?

Deși nu este înțelept să conduci cu lumina airbagului aprinsă, nu poți avea probleme penale dacă faci acest lucru. Legile locale și de stat nu au nicio influență asupra faptului dacă aveți voie să conduceți cu luminile de pe bordul mașinii.

Cu toate acestea, s-ar putea să aveți probleme pentru ca mașina să treacă o inspecție de stat cu aceste lumini aprinse. De fapt, multe state vor respinge un vehicul pentru că are lumina SRS, Check Engine Light sau ABS aprinsă.

Se va declanșa airbagul cu lumina SRS aprinsă?

Atunci când lumina de avertizare a airbagului este aprinsă, se poate presupune că airbagurile nu se vor desfășura în caz de accident. Atunci când sistemul detectează o defecțiune, dezactivează airbagurile pentru protecția dumneavoastră.

Din acest motiv, nu va trebui să vă faceți griji că airbagurile se vor desfășura spontan din cauza defecțiunii. Pentru a vă asigura protecția pe șosea, este esențial să verificați imediat becul.

Motive frecvente pentru care lumina airbagului este aprinsă

Baterie de rezervă descărcată

Airbagul funcționează cu ajutorul unei baterii de rezervă. Dacă bateria automobilului dumneavoastră s-a descărcat recent, este posibil ca și alimentarea bateriei de rezervă să fie moartă.

Odată ce încărcați bateria auto, este posibil ca bateria de rezervă să înceapă să funcționeze din nou, determinând stingerea luminii. În caz contrar, trebuie să fie înlocuită și senzorii trebuie resetați.

CITEȘTE ȘI:
Cât costă înlocuirea unui airbag?

Senzor defect

Senzorii sunt necesari pentru a determina dacă are loc un accident, astfel încât airbagurile să se poată activa. Cu toate acestea, acești senzori se pot defecta și din cauza vechimii sau a uzurii.

Atunci când senzorii nu mai funcționează corect, sistemul detectează o defecțiune și se aprinde lumina. Va trebui să faceți verificați senzorii, iar sistemul are nevoie de o resetare pentru a funcționa din nou corect.

Arc de ceas deteriorat

Există un resort de ceas cu airbagul care menține continuitatea airbagului din partea șoferului cu cablajul electric. Arcul de ceas este încorporat în volan și se mișcă odată cu rotațiile.

În timp, acesta se poate uza, ceea ce poate duce la o conexiune proastă și la defectarea airbagului. Pentru a o repara, arcul ceasului trebuie înlocuit, iar SRS trebuie resetat.

Deteriorări cauzate de apă

Dacă autovehiculul dumneavoastră a devenit victima unei avarii provocate de apă, orice element electric ar putea fi deteriorat, inclusiv modulul airbagului. Această piesă valoroasă se află sub scaunele dumneavoastră.

Atunci când se scurtcircuitează sau se corodează, nu va mai funcționa, ceea ce duce la aprinderea luminii. Deși puteți înlocui piesa deteriorată, acest lucru se va întâmpla din nou doar dacă nu împiedicați apa să se infiltreze în vehicul.

Costul de reparare a luminii airbagului

Costul de reparare a luminii airbag depinde de ce defecțiune a apărut. Dacă airbagul din volan trebuie înlocuit dintr-un anumit motiv, ați putea cheltui între 1.100 și 1.500 de euro, în principal pentru manopera implicată. Cu toate acestea, înlocuirea arcului ceasului ar trebui să coste doar 250 până la 350 euro, sau mai puțin dacă îl puteți repara singur.

CITEȘTE ȘI:
Cât costă înlocuirea unui airbag?

Costul mediu de înlocuire a unui senzor de airbag este cuprins între 350 și 450 de euro, iar piesele costă în medie în jur de 300 de euro. Deoarece codurile vor trebui resetate, cel mai bine este să solicitați unui mecanic să efectueze reparația, cu excepția cazului în care aveți un scaner de coduri avansat.