Un volan care tremură poate fi enervant, mai ales în timpul călătoriilor lungi. Iată care sunt cele mai frecvente motive pentru care vă tremură volanul în timp ce conduceți sau frânați

Dacă sunteți la volan și observați brusc că vă tremură volanul, poate fi extrem de enervant. Nu numai că mișcarea este inconfortabilă, dar ar putea fi, de asemenea, un semn al unor probleme serioase cu mașina ta.

Cauzele posibile pentru care un volan tremură depind de locul în care se întâmplă în timpul vitezelor mari sau mici, astfel că există mai multe cauze potențiale pentru această defecțiune.

În această postare pe blog, vom discuta despre posibilele cauze pentru care volanul dvs. ar putea tremura în timp ce conduceți, precum și despre măsurile pe care trebuie să le luați pentru a vă asigura că mașina dvs. rămâne în siguranță pe șosea.

6 cauze ale tremuratului volanului în timpul condusului

Cel mai frecvent motiv pentru care un volan tremură în timpul condusului este reprezentat de roțile față dezechilibrate sau deteriorate. De asemenea, se poate datora rotoarelor de frână defecte, mai ales dacă se întâmplă la frânare. Alte cauze sunt alinierea proastă a roților sau alte piese de suspensie defecte.

Iată o listă mai detaliată a celor mai frecvente cinci cauze ale tremuratului volanului.

Anvelope frontale proaste

Cea mai frecventă cauză a tremuratului volanului în timpul condusului este, fără îndoială, un pneu deteriorat sau dezechilibrat.

După ce instalați o anvelopă pe jantă – o echilibrați cu greutăți pentru a vă asigura că este perfect echilibrată.

Aceste greutăți ar putea să se desprindă după un timp și să provoace un tremur al volanului dacă anvelopele față au pierdut greutățile.

De asemenea, poate fi cauzată și de deteriorarea anvelopei dumneavoastră. Inspectați anvelopele față pentru a vedea dacă există deteriorări și dacă nu găsiți niciuna – lăsați un atelier de anvelope să le echilibreze pentru dumneavoastră.

Aceasta este cea mai frecventă cauză atât pentru viteze mici, cât și pentru viteze mari. Totuși, dacă tremură la viteză mică, este mai probabil să fie vorba de o deteriorare a anvelopei dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
Mașina tremură când accelerează? (Iată cum să o reparați)

Janta sau butucul roții

O altă cauză larg răspândită este o jantă deteriorată, dacă ați avut un mic accident sau conduceți des pe drumuri accidentate.

Deteriorările mici pot fi reparate pe jantă, dar poate va trebui să înlocuiți întreaga jantă dacă este vorba de o deteriorare majoră.

Discuri de frână

Dacă discurile de frână au ruginit și s-au uzat, există o mare probabilitate ca discurile de frână să fie cauza tremuratului volanului, mai ales dacă ați supraîncălzit discurile de frână în orice moment.

Acest lucru poate fi verificat cu ușurință prin apăsarea ușoară a pedalei de frână la viteze mai mari – dacă problema se înrăutățește, este o mare șansă ca discurile de frână să fie problema dumneavoastră.

Alinierea roților

O aliniere defectuoasă a roților poate provoca de fapt ca anvelopele să se orienteze în direcții diferite și, prin urmare, începe să se lovească și să creeze un volan care tremură.

Acest lucru se poate întâmpla mai ales dacă aveți în același timp și alte piese de suspensie uzate.

Bucșele brațului de control

Bucșele brațului de control țin anvelopele într-o poziție fixă pentru a se asigura că nu vor începe să se clatine la viteze mai mari.

Acest lucru se poate întâmpla mai ales în timp ce frânați mașina dacă aceste bucșe sunt uzate.

Capetele tijei de legătură

Tija de legătură interioară și exterioară menține, de asemenea, roata în poziție în timp ce conduceți la viteze mai mari. Este destul de frecvent ca aceste tije să se uzeze și să nu mai țină roțile într-o poziție fixă.

Nu este foarte frecvent, dar dacă ați încercat orice altceva, există o șansă să verificați capetele tijei de legătură.

2 Cauze ale trepidațiilor volanului în timpul frânării

Poate apărea o altă problemă, și anume atunci când volanul tremură doar în timp ce frânezi mașina. Iată care sunt cele 2 motive comune pentru acest lucru.

CITEȘTE ȘI:
Poți face drifturi cu o mașină automată?

Rotori de frână față

Cea mai frecventă cauză a tremuratului volanului la frânare este, fără îndoială, rotoarele frânelor față.

Acest lucru este deosebit de probabil dacă ați supraîncălzit cumva rotoarele de frână sau dacă acestea sunt foarte ruginite după ce au stat mult timp în picioare.

Rotoarele de frână dezechilibrate se întâmplă la multe mașini noi și sunt o problemă în creștere la mașini precum BMW și Audi.

Bucșele brațului de control

Dacă ați înlocuit rotoarele de frână față și problema încă mai există, cel mai probabil există o problemă cu piesele suspensiei față, cum ar fi bucșele brațului de control sau o tijă de legătură uzată.

Întrebări frecvente

Cum se repară un volan care tremură?

Pentru a repara un volan care tremură, va trebui mai întâi să determinați care este cauza care îl face să se clatine. O anvelopă deteriorată va face ca acest lucru să se întâmple chiar și la viteze mici. Dar dacă volanul tremură doar la viteze de autostradă, între 100 – 140 kmh, este posibil să aveți o jantă îndoită sau o roată dezechilibrată. Pe de altă parte, un rotor de frână deformat va provoca vibrații puternice doar în timp ce frânați. În cele din urmă, componentele uzate ale suspensiei, cum ar fi bucșele sau tijele de legătură, pot face ca întregul ansamblu de direcție să piardă, astfel că ar putea începe să vibreze la un moment dat.

Cât costă să repari un volan care tremură?

Depinde de mașină și de ceea ce cauzează tremurul volanului său. Dacă una dintre roți trebuie să fie echilibrată, s-ar putea să vă coste vreo 50 de euro. Cu prețuri cuprinse între 100 și 150 de euro, alinierea roților este ceva mai scumpă. Lucrurile devin destul de costisitoare atunci când se înlocuiesc discurile deformate și plăcuțele de frână care trebuie să meargă cu ele. Vă puteți aștepta să vi se ofere un preț de câteva sute de euro pentru această lucrare. Și nu este cu mult diferit în cazul înlocuirii componentelor uzate ale suspensiei, unde trebuie să faceți și o aliniere a roților după aceea.

CITEȘTE ȘI:
Este mersul la ralanti rău pentru mașina dumneavoastră?
Este sigur să conduci cu un volan care tremură?

Conducerea cu un volan care tremură este mult mai puțin sigură decât cu unul care nu tremură. Acest lucru, în cele mai multe cazuri, se întâmplă din cauza roților dezechilibrate sau a jantelor îndoite, care provoacă vibrații. Iar contactul dintre o astfel de roată și drumul dintre va fi cu siguranță redus. Discurile de frână deformate sunt o altă cauză probabilă, care poate prelungi distanța de frânare, mai ales la viteze mari. În cele din urmă, componentele uzate ale suspensiei ar putea face ca direcția să se simtă deconectată și slăbită, ceea ce face ca manevrele bruște să fie dificile.

O aliniere a roților va remedia un volan care tremură?

O aliniere a roților ar putea opri tremurul volanului, dar numai dacă roțile sunt nealiniate. Acest lucru se datorează faptului că toate roțile trebuie să fie îndreptate în aceeași direcție, altfel ar putea începe să tremure și să vibreze. Cu toate acestea, nealinierea roților va cauza, de obicei, o uzură mai mare a benzii de rulare pe marginile interioare sau exterioare ale anvelopelor. Așadar, dacă observați acest lucru și dacă vă tremură volanul, poate că este timpul pentru o aliniere a roților.

Concluzie: Tremuratul volanului

Un volan care tremură în timpul condusului este o problemă destul de comună la mașinile moderne. Dar, în multe cazuri, depistarea a ceea ce cauzează această problemă și rezolvarea ei poate fi uneori dificilă, așa că unii șoferi învață pur și simplu să trăiască cu ea.

Cu toate acestea, un volan care tremură este aproape întotdeauna un semn revelator al unei defecțiuni mai grave și nu trebuie ignorat. O listă de cauze potențiale include roți deteriorate sau dezechilibrate, rotoare de frână deformate, componente de suspensie uzate și nealinierea roților. Cu toate acestea, fiecare dintre ele are simptome diferite, care pot ajuta la identificarea problemei.