Instalarea altor tipuri de becuri în mașină poate duce la o vizibilitate mai bună atunci când conduceți pe timp de noapte. Iată care este diferența dintre LED, halogen, xenon și ce trebuie să luați în considerare atunci când alegeți

Dacă conduci mult pe timp de noapte, trebuie să te asiguri că ai farurile potrivite pentru o vizibilitate superioară. Cu atât de multe tipuri diferite pe piață, ar putea fi confuz să încerci să îți dai seama de diferențele dintre ele. De aceea, este vital să evaluezi farurile cu xenon vs. LED vs. farurile cu halogen înainte de a te decide.

Evaluăm diferitele tipuri de faruri pentru a determina care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia. De asemenea, analizăm care dintre cele mai populare faruri va fi potrivit pentru situația dumneavoastră.

Diferențe între farurile cu xenon vs. farurile cu LED vs. farurile cu halogen

Cea mai ieftină opțiune este becul cu halogen, dar nu vă puteți aștepta la performanțe superioare. În timp ce becurile Xenon HID oferă un fascicul puternic, va trebui să acordați un timp de încălzire până când acestea își vor atinge potențialul maxim. Pe de altă parte, LED-urile vor dura cel mai mult timp, dar nu orice vehicul poate fi echipat cu aceste becuri.

Deși acesta este doar un răspuns rapid, există mult mai multe lucruri, așa că pentru a lua o decizie cu privire la ce tip de lumină este potrivit pentru tine și pentru mașina ta – citește mai departe!

Ce sunt farurile cu xenon?

Xenon este un tip de faruri HID. HID înseamnă descărcare de înaltă intensitate, iar acest tip a apărut încă din anii 1990, începând cu unele vehicule BMW. Ceea ce este unic la aceste faruri este gazul folosit pentru pornire.

Farurile HID funcționează ca omologii neonului, deoarece curentul trece prin tubul care este umplut cu gaz. Acest tub conține, de asemenea, electrozi la ambele capete. Curentul care trece se deplasează între electrozii opuși, stimulând sărurile de halogenură și gazul Xenon. Scânteia de înaltă tensiune ionizează Xenonul, creând curentul.

Avantajele farurilor cu xenon

Eficientă

La pornire, farurile HID vor folosi mai multă energie decât cele cu halogen. Cu toate acestea, odată ce sunt în funcțiune, este nevoie de mult mai puțină energie. În general, becurile HID consumă mai puțină energie decât omologii lor cu halogen.

Având nevoie de mai puțină putere a motorului și o cantitate redusă de stres asupra alternatorului, obțineți mai multă eficiență. Deși s-ar putea să economisiți doar puțin la combustibil, orice cantitate de economii este valoroasă.

Iluminare puternică

Unele HID-uri avansate pot fi utilizate pentru a oferi un fascicul dublu. Farurile Bi-Xenon funcționează pentru faza scurtă și faza lungă atunci când sunt echipate cu un obturator mecanic în interiorul proiectorului.

CITEȘTE ȘI:
Folii fumurii - diferența între 15% și 20% vizibilitate

Cu acest control suplimentar, obțineți o iluminare mult mai puternică acolo unde este cel mai necesar. Farurile cu xenon pot crea, de asemenea, un fascicul mai larg și mai îndepărtat decât cele cu halogen. În unele cazuri, s-ar putea să considerați că fasciculul de fază scurtă vă oferă suficientă iluminare.

Becurile HID oferă, de asemenea, un fascicul alb, oferindu-vă un aspect care seamănă cu lumina zilei. Nu va trebui să vă faceți atâtea griji cu privire la strălucirea galbenă ciudată pe care o oferă unele faruri.

Durată lungă de viață

Farurile cu xenon sunt construite pentru a dura. Un bec HID mediu poate dura 2.000 de ore, dar pe piață există unele care au o durată de viață de 8.000 de ore sau chiar mai mult. Când se compară cu durata de viață a becurilor cu halogen, vedeți că Xenon oferă o valoare excelentă.

Dacă utilizați Xenon în locul halogenului, s-ar putea să înlocuiți becurile o dată pentru fiecare dată când o altă persoană ar putea înlocui luminile cu halogen de două sau trei ori. Acest lucru vă ajută, de asemenea, să economisiți bani pe termen lung.

Contra farurilor cu xenon

Costuri ridicate

Deși au o durată de viață mai lungă decât lumina cu halogen, veți plăti pentru aceasta în avans. Cu toate acestea, acest cost suplimentar oferă unele beneficii și s-ar putea să nu coste atât de mult pe cât credeți atunci când îl împărțiți pe ore.

Având în vedere că lumina Xenon poate dura de două până la trei ori mai mult decât cea cu halogen, doriți să comparați prețul pe baza acestor informații. Calculați costul pe oră și veți vedea că nu există o diferență atât de mare, în afară de faptul că trebuie să puneți mai mulți bani la început cu Xenon.

Strălucirea mare

Una dintre cele mai mari plângeri cu privire la becurile HID este strălucirea pe care o pot proiecta. Șoferii care vin din sens opus disprețuiesc adesea să privească în becul cu xenon din cauza strălucirii.

De asemenea, poate fi deranjant pentru mașinile din fața dvs. atunci când fasciculele ating oglinzile retrovizoare. De aceea, unele state au declarat ilegale anumite becuri HID.

Ce sunt farurile cu LED?

Farurile LED funcționează spre deosebire de celelalte. Electronii negativi se deplasează de-a lungul găurilor din semiconductor. Pe măsură ce acești electroni se deplasează, produc diode emițătoare de lumină, de unde provine și numele.

Pe măsură ce electronii intră într-una dintre găurile cu energie scăzută, sunt eliberați fotoni, ceea ce duce la electroluminescență. Acest proces funcționează la viteze fulgerătoare, creând fasciculul pe care sunteți obișnuiți să îl vedeți.

Avantajele farurilor cu LED-uri

Puternice

Becurile LED nu au nevoie de multă energie pentru a funcționa. În plus, nu există un timp de încălzire, așa cum se întâmplă în cazul becurilor HID. Puteți aprinde farurile cu LED și obțineți un fascicul instantaneu.

CITEȘTE ȘI:
Când ar trebui copilul dumneavoastră să treacă la un scaun auto orientat spre față?

Chiar dacă se folosește o putere minimă, puteți accesa luminozitatea maximă în momentul în care porniți luminile. Cu această putere instantanee, știți că aveți iluminarea de care aveți nevoie pentru a parcurge cele mai întunecate trasee.

Eficientă

Becurile LED consumă o cantitate minimă de energie, în ciuda cât de luminoase sunt. Datorită designului unic, motorul mașinii dvs. nu este taxat.

Luminile LED nu vor consuma energia necesară pentru a obține performanțe maxime pe șosea. Ca urmare, s-ar putea să vedeți o îmbunătățire minimă a economiei de combustibil a vehiculului dvs.

Fascicul de lumină precisă

Farurile LED oferă un fascicul mai concentrat decât cele HID. Puteți modela un far cu LED în multe moduri, motiv pentru care există o varietate de dimensiuni și forme disponibile.

Producătorii auto pot utiliza becurile cu LED într-o varietate de moduri pentru a crea un aspect unic al vehiculului. Acesta este motivul pentru care vedeți becurile folosite atât în benzi luminoase, cât și în faruri.

Contra farurilor cu LED-uri

Probleme de montare

Becurile LED folosesc un ansamblu special destinat răcirii. De aceea, farurile cu LED nu pot fi folosite în orice vehicul.

Trebuie să existe spațiu pentru ansamblul special de răcire pentru ca becurile LED să funcționeze. În unele cazuri, puteți monta ulterior ansamblul, dar de multe ori este mai ușor să folosiți faruri cu LED dacă acesta este deja instalat în vehicul.

Costuri ridicate

Veți cheltui mai mult pe becurile LED decât dacă ați achiziționa halogenuri. De asemenea, acestea pot fi mai scumpe decât farurile cu xenon.

Dacă nu petreceți mult timp conducând pe timp de noapte, s-ar putea să nu considerați că acest cost merită. Cu toate acestea, beneficiile sunt de neprețuit dacă vă aflați în mod regulat pe șosea după apusul soarelui.

Ce sunt farurile cu halogen?

Farurile cu halogen sunt cea mai tradițională formă întâlnită în automobile. Pentru a crea fasciculul de lumină, gazele de azot și argon sunt prinse în interiorul becului. Acest design conține, de asemenea, un filament de tungsten în centru.

Pe măsură ce o sarcină electrică este trimisă de la vehicul la tungsten, filamentul se încălzește rapid. Această reacție face ca gazul din interiorul becului să strălucească, creând un proces de incandescență.

Avantajele farurilor cu halogen

Ușor de găsit

Farurile cu halogen sunt cele mai accesibile de pe piață. Datorită utilizării vaste, nu ar trebui să aveți probleme în a găsi becuri cu halogen de schimb pentru vehiculul dvs.

Sunt șanse ca mașina dvs. să fi fost echipată cu faruri cu halogen, ceea ce facilitează găsirea unui înlocuitor potrivit. Cu toate acestea, puteți găsi, de asemenea, informații în manualul proprietarului, dacă nu sunteți sigur ce să cumpărați.

CITEȘTE ȘI:
15 cele mai frecvente defecte și probleme auto (verificați înainte de a cumpăra)

Proiectate pentru o utilizare medie

Dacă vă deplasați doar noaptea pe distanțe scurte sau nu o faceți frecvent, becurile cu halogen vă vor furniza probabil tot ce aveți nevoie.

Lumina cu halogen nu este menită să dureze mult timp, dar dacă nu o folosești, acest lucru nu va fi o problemă. Pentru majoritatea șoferilor, lumina cu halogen oferă tot ce este necesar.

La prețuri accesibile

Farurile cu halogen sunt cele mai ieftine dintre cele trei pe care le-am analizat. Puteți cumpăra un set de becuri de schimb pentru aproximativ 15 lei. În plus, dacă le puteți înlocui singuri, aveți în față un chilipir destul de avantajos.

Chiar dacă trebuie să înlocuiți becurile la fiecare doi ani, tot vă scoateți din buzunar. Schimbarea farurilor poate fi una dintre cele mai puțin costisitoare reparații pe care trebuie să le efectuați.

Contra farurilor cu halogen

Căldura

Farurile cu halogen generează o cantitate bună de căldură, mai mult decât celelalte opțiuni. Designul luminii în sine este cel care duce la căldură.

Deoarece lumina are nevoie de mai multă energie pentru a crea căldură și fascicul, veți observa, de asemenea, o creștere a necesarului de energie. În general, luminile cu halogen pot crea o presiune asupra sistemului electric, mai ales dacă aveți o baterie slabă.

Foarte sensibile

Becurile cu halogen sunt, de asemenea, extrem de sensibile. Substanțele străine pot cauza probleme cu modul de funcționare a becurilor, chiar și amprentele reprezintă o problemă.

Atunci când înlocuiți becurile cu halogen, doriți să purtați mănuși, astfel încât uleiurile de pe mâini să nu se transfere pe suprafață. Dacă uleiul rămâne pe bec, căldura se poate dispersa neuniform, provocând o uzură prematură.

Durată de viață mai scurtă

Cea mai mare nemulțumire cu farurile cu halogen este cât de scurtă este durata de viață. În medie, becul cu halogen va dura între 450 și 1.000 de ore. Asta nu este mult atunci când compari performanța celorlalte două opțiuni.

Cu toate acestea, nu trebuie să cheltuiți foarte mult pe aceste becuri, ceea ce le face să fie o valoare mai bună pentru unii șoferi. Dacă nu conduceți mult pe timp de noapte, această durată de viață mai scurtă nu va conta prea mult pentru dumneavoastră.

Alegerea farurilor potrivite pentru vehiculul dumneavoastră

Cu atât de multe opțiuni din care puteți alege, este dificil să știți care far este potrivit în fiecare situație. Este mai degrabă o chestiune de ceea ce preferați. Multe mașini oferă opțiunea de a utiliza o varietate de becuri, deși s-ar putea să fie nevoie să faceți unele modificări minore.

În caz de îndoială, citiți manualul proprietarului pentru a vedea ce recomandă producătorul. De asemenea, puteți discuta cu dealerul local pentru a determina ce poate acomoda vehiculul dumneavoastră.