soundhouse.ro/

Pompa de apă se asigură că lichidul de răcire curge rapid în sistemul de răcire pentru a răci motorul. Iată cum vă puteți da seama dacă pompa de apă este defectă

Motorul unui vehicul funcționează la o anumită temperatură. Această temperatură trebuie menținută; în caz contrar, motorul se va supraîncălzi, ceea ce poate provoca daune grave motorului dumneavoastră.

Prin urmare, este vital să vă înlocuiți pompa de apă înainte ca aceasta să se strice total, dar cum știți dacă pompa de apă este pe cale să se strice? Să începem cu o privire rapidă asupra semnelor pe care trebuie să le căutați.

Simptomele unei pompe de apă defecte

Cele mai frecvente simptome ale unei pompe de apă defecte sunt scurgeri de lichid de răcire sub mașină și o supraîncălzire a motorului. Uneori, puteți auzi și un zgomot de scârțâit provenind de la pompa de apă dacă rulmenții sunt stricați. Temperatura instabilă a motorului este, de asemenea, comună.

Iată o listă mai detaliată a semnelor pe care trebuie să le căutați pentru o pompă de apă stricată sau defectă:

Scurgeri de lichid de răcire

Atunci când pompa de apă se strică, aceasta poate avea scurgeri de la etanșarea axei sau de la orice garnitură. Pompa de apă utilizează garnituri care asigură etanșarea lichidului de răcire și un flux neîntrerupt de apă. Cu toate acestea, aceste garnituri se pot deteriora și pot deveni complet inutile în timp, ceea ce face ca lichidul de răcire să se scurgă de sub pompa de apă. Dacă aveți o baltă de apă sau lichid de răcire sub partea din față a mașinii dumneavoastră, probabil că aveți de-a face cu o defecțiune a pompei de apă și, prin urmare, trebuie să mergeți la un mecanic.

CITEȘTE ȘI:
Bule în rezervorul de lichid de răcire - Semnificație și cauze

Zgomot de scârțâit

Atunci când pompa de apă se defectează, aceasta poate scurge lichid de răcire în rulmenții pompei de apă, ceea ce va usca rulmenții de unsoare și, prin urmare, va crea un zgomot de scârțâit atunci când motorul este în funcțiune. Dacă auziți un zgomot de scârțâit de la pompa de apă, trebuie să înlocuiți pompa de apă cât mai repede posibil, deoarece ar putea fi fatal pentru motorul dumneavoastră să continuați să conduceți – mai ales dacă pompa de apă este acționată de cureaua de distribuție.

Pierderea axului pompei de apă

Există o curea serpentină sau de distribuție care face ca pompa de apă să se rotească și să pompeze lichidul de răcire. Dacă axul pompei de apă se uzează, poate cauza o curea slăbită. Dacă se întâmplă acest lucru, aveți în vedere o înlocuire completă a pompei de apă. Pentru a simți dacă axul pompei de apă este slăbit, trebuie să scoateți cureaua serpentină sau de distribuție. Dacă simțiți vreun joc în axă, înlocuiți-o iminent.

Supraîncălzirea motorului

Sarcina principală a pompei de apă este de a pompa în jurul lichidului de răcire din sistem pentru a răci motorul. Dacă pompa de apă cedează cumva, veți vedea indicatorul de temperatură crescând pe tabloul de bord. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, cum ar fi defectarea termostatului sau cabluri electrice scurte, dar ar trebui să o faceți întotdeauna să fie verificată de un mecanic certificat. În caz contrar, vă confruntați cu deteriorarea pe scară largă a garniturii de etanșare a capului, a cilindrilor și a pistoanelor, toate acestea putând reduce durata de viață totală a motorului.

CITEȘTE ȘI:
Nivel scăzut al lichidului de răcire a motorului? (Cauze și consecințe)

Fum alb din radiator

Dacă vedeți fum alb ieșind din radiator, aveți în față un semn clar de defecțiune a pompei de apă. Aburul din radiator este produs de un motor supraîncălzit, ceea ce se poate întâmpla dacă pompa de apă nu funcționează perfect. Atunci când vă confruntați cu această problemă, este mai bine să rămâneți în siguranță și să vă opriți din condus, să așteptați ca motorul să se răcească și să încercați să ajungeți la mecanicul dumneavoastră.

Temperatura instabilă a motorului

De asemenea, puteți observa probleme intermitente la pompa de apă, deoarece rotorul ar putea fi slăbit pe axul pompei de apă. Acest lucru va face ca mașina să se supraîncălzească uneori, iar alteori să funcționeze bine timp de câteva săptămâni. Totuși, este întotdeauna mai bine să fii în siguranță decât să regreți când vine vorba de pompele de apă, așa că înlocuiește-o dacă crezi că este defectă.

Ce este o pompă de apă?

Pompa de apă joacă un rol important în funcționarea sănătoasă a motorului. Pompa reglează cantitatea de lichid de răcire care intră în motor. Sarcina sa este de a alimenta constant motorul cu lichid proaspăt și rece din radiator pentru a funcționa corect.

Cu toate acestea, atunci când pompa de apă cedează, și acestea cedează în mod regulat, motorul nu va primi cantitatea corectă de lichid de răcire și se va încălzi. Acesta este modul în care funcționează motoarele răcite cu apă: dacă nu există apă, motorul nu poate supraviețui.

Prin urmare, o pompă de apă care funcționează bine este de o importanță crucială. În cazul în care aceasta cedează, vor apărea unele simptome, ceea ce vă va determina să contactați mecanicul pentru a vă asigura că motorul este în stare bună.

CITEȘTE ȘI:
Scurgeri de lichid de răcire când mașina nu funcționează - Cauze și cum se repară

Locația pompei de apă

Pompa de apă este întotdeauna amplasată în apropierea curelei serpentine, a curelei de distribuție sau a lanțului de distribuție, deoarece este alimentată de una dintre acestea. Acest lucru înseamnă că este instalată și în partea din față a motorului.

Dacă cureaua de distribuție alimentează pompa de apă, este posibil să fie dificil să o vedeți totuși. Este posibil să fie nevoie să îndepărtați o mulțime de capace pentru a o vedea.

Începeți prin a verifica în apropierea curelei serpentine pentru a găsi polița pompei de apă. Dacă nu găsiți polița pompei de apă, există un risc mare ca aceasta să fie alimentată de cureaua de distribuție.

janta.ro%20