Când vine vorba de anvelope pentru camioane sau SUV-uri, terminologia diferită utilizată poate crea confuzie. De exemplu, care este diferența dintre anvelopele all-terrain vs. anvelopele all-season? Acești doi termeni sunt utilizați în mod obișnuit pentru a se descrie reciproc, dar sunt foarte diferiți.

În acest ghid, vă explicăm ce este fiecare tip de anvelopă și vă arătăm când să le folosiți. De asemenea, examinăm diferențele de top una lângă alta și răspundem la câteva dintre întrebările dvs. de top.

Ce sunt anvelopele all-terrain?

Anvelopele all-terrain sunt multifuncționale. Acestea pot fi utilizate pe autostradă și pe străzile locale, precum și pe trasee off-road și drumuri de pietriș.

De asemenea, acestea sunt proiectate pentru majoritatea condițiilor meteorologice, inclusiv pentru unele condiții de zăpadă. Deoarece anvelopele all-terrain au tracțiune suplimentară, obțineți un aspect mai agresiv pentru camionul sau SUV-ul dvs. în timpul off-road-ului.

Când ar trebui să cumpăr și să folosesc anvelope all-terrain?

Anvelopele all-terrain sunt ideale dacă trebuie să vă folosiți vehiculul în mai multe scopuri. Dacă doriți o călătorie confortabilă în timp ce duceți copiii la școală, dar aveți nevoie de capacitatea de a merge pe drumuri de pământ, acestea sunt o opțiune excelentă.

Deoarece anvelopele all-terrain sunt un amestec bun de anvelope de autostradă și anvelope de noroi, le puteți utiliza în scopuri de conducere zilnică, precum și pentru unele off-road ușoare. De asemenea, acestea pot naviga prin noroi și pământ, împiedicându-vă în același timp să rămâneți blocat.

Ce sunt anvelopele all-season?

Conform NHTSA, 374 de accidente mortale și aproximativ 25.000 de accidente cu răniți au avut loc în timpul lunilor de iarnă din 2020. Din acest motiv, este posibil să căutați o anvelopă care poate oferi tracțiune suplimentară.

Anvelopele all-season sunt menite să fie utilizate în fiecare lună a anului. Acestea oferă o bună capacitate de conducere pe timp de iarnă, împreună cu celelalte anotimpuri. În loc să schimbați anvelopele de la vară la iarnă, le puteți utiliza pe parcursul întregului an.

Anvelopele all-season se comportă bine în lunile calde, dar oferă și o tracțiune mai bună în timpul iernii. Există, de asemenea, unele cu ratinguri superioare de noroi și pentru condiții mizere.

Când ar trebui să cumpăr și să folosesc anvelope all-season?

Anvelopele all-weather sau all-season vă ajută să evitați schimbările bianuale. În loc să treceți de la anvelopele de vară la cele de iarnă și viceversa, puteți utiliza un singur set pe tot parcursul anului.

Dacă sunteți îngrijorat de cheltuieli sau nu aveți unde să depozitați anvelope suplimentare, acestea ar putea fi cea mai bună opțiune. Obțineți tracțiunea necesară în timpul iernii fără a compromite manevrabilitatea pe șosea în timpul verii.

Care este diferența dintre anvelopele All-Terrain și anvelopele All-Season?

Anvelopele all-terrain sunt concepute pentru SUV-uri și camioane care doresc să meargă pe drumuri denivelate fără a sacrifica confortul de zi cu zi. Anvelopa all-season este menită să ofere o combinație bună între capacitatea de conducere pe timp de vară și un plus de tracțiune pentru furtunile din timpul iernii.

CITEȘTE ȘI:
Este o idee bună să cumperi anvelope second-hand?

Scop

Cea mai mare diferență dintre anvelopele all-terrain vs. all-season este scopul pentru care sunt utilizate. Anvelopele all-terrain sunt destinate performanțelor pe șosea și în afara șoselei. Acestea se potrivesc camioanelor și SUV-urilor într-o varietate de dimensiuni ale anvelopelor. Chiar dacă petreceți doar o mică perioadă de timp în afara căilor bătătorite, aceste anvelope vor oferi o aderență excepțională.

Pe de altă parte, dacă nu vă îndreptați către off-road, dar totuși aveți nevoie de tracțiune pentru evenimentele meteorologice, anvelopa all-season este cea mai potrivită pentru dvs. Anvelopa all-weather oferă suport în timpul condusului de vară și atunci când navigați pe drumuri alunecoase de iarnă.

Economia de combustibil

În cea mai mare parte, există o scădere decentă a economiei de combustibil cu anvelope all-terrain pe un camion sau SUV. Deși acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, tinde să fie norma. Deoarece anvelopele all-terrain au o bandă de rulare off-road, există mai multă rezistență la rulare, ceea ce duce la un consum suplimentar de combustibil.

Pe de altă parte, anvelopele all-season nu sacrifică economia de combustibil în aceeași măsură. Anvelopele all-season sunt construite pentru autoturisme, camioane și SUV-uri, cu un accent pe a le face cât mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, creând în același timp o tracțiune suplimentară. În timp ce acest tip de anvelope poate oferi o ușoară scădere a consumului de combustibil, aceasta nu va fi la fel de vizibilă ca în cazul anvelopelor all-terrain.

Uzura benzii de rulare

Anvelopele all-terrain conțin o bandă de rulare adâncă și lată. Această bandă de rulare permite o mai bună absorbție a impactului și oferă o tracțiune superioară în afara drumului sau pe vreme rea. Cu toate acestea, acest model al benzii de rulare include și zgomotul rutier, care este cel mai vizibil atunci când vă îndreptați pe autostradă sau pe alte suprafețe pavate.

Anvelopele all-season conțin o bandă de rulare mai puțin adâncă decât opțiunea all-terrain. Această bandă de rulare este mai potrivită pentru utilizarea pe șosea. Deoarece canalele filetului sunt mai puțin adânci, există mai puțin zgomot rutier. Totuși, banda de rulare îmbunătățită față de anvelopele obișnuite oferă mai multă tracțiune în condiții meteorologice nefavorabile.

Banda de rulare a anvelopelor all-season va dura mai mult decât cea a anvelopelor all-terrain în majoritatea situațiilor. Aceasta înseamnă și mai puține schimbări de anvelope.

Cost

Majoritatea anvelopelor all-terrain au un preț ridicat. Acestea sunt mult mai scumpe în comparație cu anvelopele dvs. tradiționale. Chiar și cea mai ieftină anvelopă all-terrain de calitate va costa de obicei 100 de euro bucata. În plus, din cauza modului în care sunt construite anvelopele all-terrain, le veți folosi mai repede decât o anvelopă obișnuită. Acest design înseamnă că veți cumpăra anvelope noi mai frecvent, ceea ce crește și costul.

CITEȘTE ȘI:
Uzura pe interior a anvelopelor: Ce este și cum să o reparați

Dacă doriți să eliminați anvelopele all-terrain cu care a fost echipat camionul sau SUV-ul dumneavoastră, puteți trece oricând la anvelope obișnuite. Această schimbare vă ajută să economisiți niște bani, dar modifică capacitatea vehiculului.

Anvelopele all-season vor fi mai ieftine decât cele all-terrain, dar totuși puțin mai scumpe decât anvelopele tradiționale. Puteți găsi o mare varietate de anvelope all-season concepute pentru a se potrivi majorității mașinilor, camioanelor și SUV-urilor. În medie, o anvelopă all-weather ieftină poate începe de la doar 40 de euro , deși probabil veți dori ceva un pic mai bun de atât.

Confort

Așa cum am discutat în secțiunea privind banda de rulare, există o mare diferență între designul anvelopelor all-terrain și all-season. Anvelopele all-terrain nu sunt gândite pentru confort pe șosea. În schimb, banda de rulare în bloc va oferi tracțiune off-road superioară, în detrimentul confortului în cabină. Este posibil să auziți mai mult zgomot rutier și să experimentați o călătorie mai accidentată.

Dacă aveți nevoie de un mediu liniștit pentru deplasarea zilnică, anvelopa all-season va fi mai bună. Multe dintre mărcile de top oferă anvelope all-weather care nu reduc confortul mai mult decât anvelopa standard. Practicile moderne de fabricare și proiectare continuă să se îmbunătățească, făcând călătoria și mai bună în fiecare zi.

Aspect

Există o diferență semnificativă în modul în care arată anvelopa all-terrain față de una fabricată pentru utilizare în toate anotimpurile. Anvelopele all-terrain au o bandă de rulare blocată pentru tracțiune maximă. Acesta oferă un aspect agresiv, motiv pentru care acestea sunt adesea folosite pentru camioane și SUV-uri ridicate.

Adâncimea benzii de rulare și dimensiunile pereților laterali sunt, de asemenea, mai adânci decât anvelopa all-season. Adâncimea benzii de rulare are totul de-a face cu capacitatea de aderență, deci cu cât este mai adâncă, cu atât aveți o tracțiune mai bună. În plus, peretele lateral reprezintă profilul anvelopei, dezvăluind cât de mult cauciuc este între banda de rulare și roată. Deoarece pick-up-urile au nevoie de anvelope care au un profil mai înalt, se montează un perete lateral mai gros pentru a preveni deteriorarea.

Anvelopa all-season nu oferă un aspect agresiv. Aceste anvelope nu au profilul adânc al benzii de rulare găsit pe anvelopele all-terrain. De fapt, acestea arată adesea foarte asemănător cu anvelopele de vară, cu doar câteva diferențe minore. Profilul anvelopei este adesea mai jos, iar banda de rulare nu este la fel de blocată.

Canalele drepte și puțin adânci ale benzii de rulare permit ca apa să fie transportată departe de centru, astfel încât există în continuare o tracțiune decentă. În plus, plăcile de contact plate oferă un confort rutier mai bun, fără a sacrifica manevrabilitatea.

CITEȘTE ȘI:
Anvelope Run Flat - Pro, Contra și Cum funcționează

All-terrain înseamnă all-season?

Acești doi termeni definesc tipuri diferite de anvelope. Anvelopele all-terrain sunt destinate utilizării pe șosea și în afara șoselei, în timp ce anvelopele all-season sunt concepute pentru utilizarea pe șosea într-o varietate de situații meteorologice. Puteți utiliza anvelope all-terrain pentru o tracțiune mai bună pe vreme rea, dar anvelopele all-season nu sunt cele mai bune pentru off-road.

Care sunt mai bune pe zăpadă anvelopele all-terrain sau all-season?

Anvelopele all-season sunt special concepute pentru a oferi tracțiune pe timp de zăpadă. Anvelopa are compuși care se comportă bine la temperaturi scăzute, iar modelul benzii de rulare va îndepărta zăpada sau zăpada pentru o aderență îmbunătățită. În timp ce anvelopa all-terrain oferă, de asemenea, o anumită tracțiune, această situație nu este cea pentru care a fost creată anvelopa.

Anvelopele all-terrain sunt și all-season?

Nu, anvelopele all-terrain au o bandă de rulare mai adâncă pentru performanțe off-road. Acest design al anvelopei oferă o tracțiune mai bună atunci când navigați prin noroi, nisip și pământ. Pe de altă parte, anvelopa all-season este destinată doar utilizării pe șosea, dar este utilă atunci când se confruntă cu suprafețe de drum alunecoase, cum ar fi după o ploaie sau o furtună de zăpadă.

Pot folosi anvelope all-terrain iarna?

Nu este recomandabil, dar este totuși posibil. Veți obține un pic mai multă tracțiune decât cu anvelopele standard pentru mașini. Cu toate acestea, cauciucul nu este conceput special pentru temperaturi scăzute, iar compușii utilizați nu oferă aceeași aderență pe suprafețele de drum alunecoase. Cel mai bine este să alegeți anvelope all-season pentru condusul pe timp de iarnă.

Anvelopele all-terrain au un consum mai mic de combustibil?

Anvelopele all-terrain nu sunt menite să consume puțin combustibil. Veți observa o scădere atunci când treceți la aceste anvelope pe SUV-ul sau camionul dumneavoastră. Anvelopele all-terrain conțin o bandă de rulare groasă pentru off-road, ceea ce echivalează cu o rezistență sporită la rulare. Cu cât o anvelopă prezintă mai multă rezistență la rulare, cu atât mai mult combustibil va consuma vehiculul dumneavoastră.

Dacă aveți probleme în a determina dacă anvelopa all-terrain sau all-season este potrivită pentru dumneavoastră, cel mai bine este să consultați un profesionist. Magazinul dvs. local de anvelope va ști ce funcționează pentru situația dvs. de condus și pentru vehiculul pe care îl aveți. Căutați un magazin de renume pe care să îl vizitați pentru mai multe sfaturi.

Având în vedere că anvelopele sunt singura parte a unei mașini care atinge solul, este important să aveți instalat setul potrivit. Acesta ar putea face diferența între viață și moarte într-o situație de tracțiune redusă.