Un ghid despre cum să diagnosticați și să reparați problemele care cauzează codul de defecțiune P0339

Codul de defecțiune P0339 este stocat în memoria de coduri de defecțiune a modulelor de control al motorului atunci când există o problemă cu circuitul către senzorul de poziție al arborelui cotit A.

Acest lucru poate fi cauzat de câteva lucruri, iar în acest articol, vom trece în revistă tot ce trebuie să știți despre senzorul P0339.

Definiția codului P0339

Senzor de poziție a arborelui cotit A – Circuit intermitent

Ce înseamnă codul P0339?

Codul de defecțiune P0339 este declanșat atunci când unitatea de control a motorului primește un semnal ridicat (tensiune) intermitent sau un semnal de eroare de la senzorul arborelui cotit „A”.

Funcția senzorului arborelui cotit este de a citi unde se află arborele cotit în ciclu. Acesta este utilizat pentru a ști când injectoarele și bobinele de aprindere trebuie să fie aprinse. RPM va fi, de asemenea, afișat pe tabloul de bord de către senzorul arborelui cotit.

Simptomele codului de defecțiune P0339

Cele mai frecvente simptome ale codului P0339 sunt starea de nepornire, lumina de verificare a motorului, blocarea bruscă a motorului și probleme de performanță.

Iată alte câteva simptome ale codului P0339:

 • Stare de pornire dificilă
 • Blocaj brusc al motorului
 • Lumina de verificare a motorului
 • Probleme de performanță a motorului
 • Contor de turații mort pe tabloul de bord în timpul pornirii motorului

Cauzele codului P0339

Cea mai frecventă cauză a codului P0339 este un senzor de arbore cotit defect. Ar putea exista, de asemenea, probleme cu cablurile sau conectorii.

Codul P0339 ar putea fi cauzat de oricare dintre următoarele probleme:

 • Senzor de poziție a arborelui cotit defect sau deteriorat (cel mai frecvent)
 • Problemă de cablare între senzorul arborelui cotit și unitatea de comandă a motorului, circuit scurtcircuitat sau deschis
 • Conector defect la senzorul arborelui cotit, coroziune
 • O unitate de control a motorului defectă (rar)
CITEȘTE ȘI:
Codul P0740 - Semnificație, cauze, simptome și cum se repară

Cât de grav este codul P0339?

Grav – Motorul mașinii are nevoie de senzorul arborelui cotit pentru ca motorul să funcționeze. Acest lucru înseamnă că un senzor de poziție a arborelui cotit defect poate face ca mașina dumneavoastră să se blocheze și să se oprească complet în orice moment.

Prin urmare, vă recomandăm să remediați codul P0339 cât mai repede posibil. Este adesea destul de ușor și ieftin să reparați acest cod de defecțiune.

Cum pot repara codul P0339?

 • Curățați conectorul la senzorul arborelui cotit
 • Reparați cablajele dintre ECM și senzorul arborelui cotit
 • Înlocuiți senzorul arborelui cotit
 • Înlocuiți unitatea de comandă a motorului
 • Încărcați bateria mașinii sau înlocuiți bateria mașinii

Greșeli frecvente de diagnosticare P0339

Cea mai frecventă greșeală de diagnosticare a codului P0339 este aceea de a crede că există o problemă cu sincronizarea arborelui cu came și de a începe depanarea acolo. Acest P0339 spune că există o problemă electrică de circuit cu senzorul arborelui cotit și nu o problemă de sincronizare.

O altă problemă frecventă este înlocuirea senzorului arborelui cotit fără a verifica cablurile sau fișele de conectare.

 • Instrument de diagnosticare OBD Scan Tool
 • Multimetru
 • Unelte de mână de bază
 • Manual de reparații auto
 • Curățător de contacte electrice

Cum se diagnostichează codul de defecțiune P0339

Acesta este un ghid despre cum puteți diagnostica cu ușurință codul P0339. Este posibil să aveți nevoie de unele instrumente speciale pentru a finaliza această procedură de diagnosticare.

Conectați un scaner de coduri OBD2 și verificați dacă există și alte coduri de defecțiune conexe. Inspectați vizual senzorul arborelui cotit. Deconectați conectorul și verificați dacă există coroziune. Găsiți valorile de măsurare a ohmilor pentru senzorul arborelui cotit din manualul dumneavoastră de reparații. Măsurați senzorul și înlocuiți-l dacă există un circuit deschis sau un semnal fals. De asemenea, puteți verifica semnalul senzorului de poziție a arborelui cotit cu un osciloscop, dacă aveți acces la unul. Scoateți fișa de conectare de la unitatea de control a motorului și măsurați aceleași valori la senzorul de poziție a arborelui cotit de la fișa de conectare a unității de control a motorului. Reparați cablurile dacă există probleme. Înlocuiți senzorul arborelui cotit chiar dacă valorile de testare au fost în regulă. Acesta este un cod de defecțiune intermitent, ceea ce poate însemna că problema nu apare în acest moment. Înlocuiți unitatea de control a motorului dacă toate celelalte par a fi bune.

CITEȘTE ȘI:
Codul P0110 - Semnificație, cauze, simptome și cum se repară

Costul estimativ al reparației

Iată câteva reparații comune legate de codul de defecțiune P0339. Prețurile includ costurile manoperei și ale pieselor, dar nu includ costurile de diagnosticare.

Înlocuirea senzorului de poziție a arborelui cotit – 50 euro până la 150 euro.

Repararea cablajului senzorului de poziție a arborelui cotit – 20 euro până la 70euro.