Un senzor de poziție a accelerației este utilizat la autoturisme, camioane și alte vehicule. Aflați cum să îl resetați în cazul în care se aprinde lumina de verificare a motorului sau nu funcționează corect.

Mașinile de astăzi sunt echipate cu senzori avansați pentru aproape toate sistemele. În timp ce acești senzori asigură o funcționare optimă, ei pot, de asemenea, să cedeze și să cauzeze probleme. Dacă trebuie să aveți de-a face cu senzorul corpului de accelerație, este important să îl puteți reseta.

În acest ghid, discutăm despre ce este senzorul de poziție a clapetei de accelerație și vă prezentăm diferiți pași pentru a-l reseta. De asemenea, vă arătăm semnele care indică faptul că ceva nu este în regulă cu senzorul corpului de accelerație și vă oferim câteva sfaturi pentru curățarea corpului de accelerație.

Cum se resetează un senzor de poziție a clapetei de accelerație

Metodele de resetare a senzorului de poziție a clapetei de accelerație de pe mașina dumneavoastră depind în totalitate de modelul de mașină pe care îl conduceți. La unele modele de autoturisme, puteți reseta senzorul corpului de accelerație prin deconectarea bateriei, în timp ce la altele trebuie să folosiți o unealtă de diagnosticare pentru a-l reseta și calibra.

Înainte de a reseta senzorul corpului de accelerație, poate doriți să vă asigurați că acesta a fost calibrat mecanic înainte, dacă acest lucru este posibil pe modelul dvs. de mașină. Iată câteva dintre metodele obișnuite de resetare a unui senzor de poziție a accelerației:

1. Utilizați un scaner OBD2

Cel mai simplu mod de a reseta un senzor de accelerație și de a-l calibra la majoritatea modelelor de mașini moderne este să folosești un scanner OBD2. Cu toate acestea, pentru a face acest lucru, trebuie să vă asigurați că scanerul de diagnosticare pe care îl cumpărați este compatibil cu motorul mașinii dvs. și că are o funcție de resetare a senzorului de accelerație pentru modelul dvs. de mașină.

Poți găsi multe scanere obd2 la prețuri ieftine, dar nu te va ajuta dacă nu este compatibil cu mașina ta, așa că ar trebui să faci multe cercetări înainte de a te decide să cumperi unul. În plus, la unele modele de mașini, este posibilă doar resetarea manuală a senzorului de accelerație.

2. Împingeți accelerația

Este posibil să puteți reseta senzorul fără prea mult efort. Porniți autovehiculul fără a porni motorul și lăsați cheia în poziția ON. Dacă aveți un sistem de pornire fără cheie, apăsați butonul o singură dată, nu suficient pentru a porni motorul.

Țineți apăsată pedala de accelerație timp de douăzeci de secunde. Vreți ca aceasta să ajungă cât mai aproape de podea. Eliberați-o încet și opriți mașina. Acum, porniți motorul în mod normal și mergeți la o plimbare cu mașina pentru a vedea dacă situația s-a îmbunătățit.

CITEȘTE ȘI:
Simptome ale unui convertor catalitic defect sau înfundat

3. Scoateți siguranța

Senzorul este un aspect electronic al vehiculului. Acesta este condus printr-o siguranță. Scoțând siguranța, provocați o resetare manuală a senzorului.

Găsiți cutia de siguranțe și siguranța corespunzătoare. Aceste informații pot fi găsite în manualul de utilizare. Scoateți siguranța și lăsați-o afară timp de zece minute. După ce o înlocuiți, senzorul corpului de accelerație ar trebui să se reseteze. Cu toate acestea, la fel se va întâmpla și cu orice altceva care este, de asemenea, alimentat de acea siguranță.

4. Conduceți vehiculul

În unele cazuri, este nevoie de conducerea vehiculului pentru a reseta senzorul. Porniți motorul și conduceți pe autostradă la viteză maximă. Doriți să depășiți în mod constant 90 kph.

Odată ce ați ajuns cu mașina la viteza de autostradă, trebuie să accelerați și să decelerați ușor încet. Acordați câteva minute între fiecare sesiune. Senzorul se poate reseta, oferind o reacție mai bună.

5. Deconectați bateria

Ori de câte ori doriți să resetați ceva electronic, deconectarea bateriei vă poate ajuta. Scoateți cablul negativ de la baterie.

Lăsați bateria să rămână deconectată timp de cinci minute înainte de a o reconecta. Când faceți acest lucru, tot ce este electronic în mașină se va reseta, inclusiv ceasul și presetările stereo. Doar din acest motiv, majoritatea oamenilor preferă să înceapă mai întâi cu una dintre celelalte metode.

6. Scurgeți alimentarea mașinii

Chiar și atunci când scoateți conexiunea bateriei, multe aspecte ale mașinii pot păstra energia. Dacă nu funcționează nimic altceva, doriți să goliți de energie fiecare aspect al mașinii în speranța de a reseta senzorul.

Începeți prin a deconecta bateria, atât cablul pozitiv, cât și cel negativ. Urcați-vă în mașină, porniți contactul și apăsați pedala de frână.

Este posibil să doriți să așteptați între 10 și 30 de minute pentru această procedură. În acest timp, orice energie se va scurge din vehicul. Reconectați cablurile bateriei și porniți motorul. Senzorul ar trebui să fie resetat.

7. Motorul la ralanti

Porniți motorul și lăsați mașina să meargă la ralanti timp de trei minute. După ce a trecut timpul, opriți mașina.

Mergeți mai departe și repetați din nou acești pași. La câteva modele, puteți roti cheia la ON fără a porni motorul cu aceleași rezultate. Consultați manualul de service pentru a vedea ce este potrivit pentru mașina dumneavoastră.

Ce este senzorul de poziție a accelerației (TPS)?

Senzorul de poziție a accelerației (TPS) se găsește alături de corpul accelerației. Este un senzor care include un disc magnetic pentru a trimite impulsuri electronice către modulul de control al motorului (ECM). Acest senzor alertează calculatorul cu poziționarea accelerației, dacă este deschisă sau închisă.

CITEȘTE ȘI:
5 simptome ale unei bujii incandescente diesel defecte (și costul înlocuirii)

Atunci când mașina are nevoie de mai multă viteză, accelerația trebuie să se deschidă. Pe de altă parte, accelerația trebuie să se închidă atunci când mașina încetinește. În plus, în timpul mersului la ralanti, accelerația trebuie să fie în mare parte închisă, permițând totuși trecerea gazului către motor.

Calculatorul utilizează informațiile primite de la TPS pentru a regla turația de ralanti. Atunci când lăsați pedala de accelerație, mașina trebuie să continue să pompeze gaz pentru a nu se bloca. De asemenea, computerul se va uita la cilindri pentru a determina dacă aceștia primesc suficient combustibil pentru a continua combustia.

Semnele unui senzor de poziție a clapetei de accelerație defect

1. Lumina de verificare a motorului

Atunci când orice senzor se defectează sau nu este optimizat, pe tabloul de bord poate să apară Check Engine Light. Deoarece modulul de control al motorului monitorizează senzorul corpului de accelerație, vă puteți aștepta ca această lumină să se aprindă atunci când există o problemă.

Un cod de eroare se va stoca în computer, care poate fi citit cu ajutorul scanerului OBDII. În cele mai multe cazuri, este posibil să vedeți codul P2119, care înseamnă „Throttle Actuator Control Throttle Body Range/Perfomance” (Intervalul/Perfomanță al corpului de accelerație). Acesta este codul care apare atunci când senzorul de accelerație este în afara intervalului.

2. Rough Idle

Atunci când senzorul corpului de accelerație nu funcționează corect, ralantiul ar putea fi oprit. Turațiile ar putea scădea sau ar putea fi mai mari decât în mod normal din cauza defecțiunilor.

Nu numai că acest lucru poate cauza blocarea motorului, dar mașina dumneavoastră ar putea, de asemenea, să consume mai mult combustibil decât ar trebui. Cu dezechilibrul raportului aer-combustibil, doriți să rezolvați imediat problema.

3. Probleme la accelerare

Ar putea exista o lipsă de putere atunci când senzorul cedează. Fără o cantitate potrivită de energie, accelerarea poate fi problematică. Nu numai că va exista o oarecare ezitare, dar mașina se poate și sacționa.

Există, de asemenea, șansa ca mașina să accelereze singură. Dacă supapa fluture se deschide singură atunci când ar trebui să fie închisă, mașina se poate propulsa înainte. Pe de altă parte, cel mai probabil simptom este că veți avea probleme în a face mașina să meargă mai repede, chiar și atunci când apăsați pedala de accelerație.

4. Modul Limp

Dacă situația este gravă, mașina poate intra în modul limp. Această setare implicită apare ori de câte ori se întâmplă ceva care are potențialul de a afecta motorul. Alimentarea anumitor funcții ale mașinii este întreruptă pentru a asigura o mai bună protecție.

CITEȘTE ȘI:
5 simptome ale unui capac de supapă defect

Cu toate acestea, este greu să conduci autovehiculul în modul limp. Puteți să aprindeți luminile cu patru căi pentru a-i alerta pe ceilalți cu privire la probleme. Dacă trebuie să parcurgeți doar o distanță scurtă, s-ar putea să reușiți. În caz contrar, ați putea lua în considerare posibilitatea de a remorca vehiculul pentru protecția dumneavoastră.

Pași pentru a curăța corpul de accelerație

Dacă există o problemă cu corpul de accelerație în sine, s-ar putea să îl puteți curăța în loc să îl înlocuiți. Iată câțiva pași generali pe care i-ați putea urma.

Localizați corpul de accelerație. Acesta se află de obicei între filtrul de aer și colectorul de admisie. În mod normal, puteți curăța corpul de accelerație fără a-l demonta. Cu un detergent pentru carburator sau pentru frâne și o cârpă din microfibră, scăpați cu grijă de orice acumulare de carbon sau murdărie. Testați mașina.

Puteți obține mai multe îndrumări urmând instrucțiunile găsite în manualul de service al mașinii dumneavoastră. În caz contrar, trebuie să vizitați un profesionist pentru mai mult ajutor.

Întrebări frecvente

Trebuie să resetați computerul după înlocuirea senzorului de poziție a clapetei de accelerație?

Majoritatea modelelor de mașini vor reseta și calibra senzorul de poziție a accelerației de la sine după ce înlocuiți senzorul și porniți contactul. Cu toate acestea, la unele modele de autoturisme, este posibil să fie nevoie să îl calibrați manual sau să îl resetați prin deconectarea bateriei sau să folosiți un scaner OBD2.

Trebuie calibrat un senzor de poziție a accelerației?

Dacă mașina dvs. are un cablu de accelerație, deseori trebuie să calibrați manual senzorul de poziție a accelerației, în conformitate cu un manual de reparații pentru modelul dvs. de mașină. Dacă mașina dvs. utilizează un accelerator electronic, mașina poate calibra senzorul automat atunci când porniți contactul.

Există o siguranță pentru senzorul de poziție a accelerației?

Nu există o siguranță doar pentru senzorul de poziție a accelerației la majoritatea modelelor de autoturisme. Cu toate acestea, ar trebui să existe o siguranță pentru modulul de control al motorului care trimite energie către senzorul de poziție a accelerației. Verificați manualul de utilizare pentru a afla unde se află siguranța.

Senzorul de poziție a accelerației afectează ralantiul?

Da, un senzor de poziție a accelerației defect poate afecta ralantiul și poate duce la un ralanti dur sau instabil. Dacă bănuiți că senzorul de poziție a accelerației este defect, trebuie să scanați memoria codurilor de defecțiune cu un scaner de coduri.