soundhouse.ro/

Capacul supapei poate părea o piesă simplă, dar, de fapt, acesta poate avea mai multe părți încorporate în motoarele auto moderne. Iată cum vă puteți da seama dacă capacul supapei este defect

Pentru ca un motor să funcționeze corect, acesta trebuie să rămână complet etanș. Pentru a realiza acest lucru, se utilizează un capac de supapă și o garnitură.

Cu toate acestea, în timp, garnitura și capacul supapei nu mai pot suporta stresul care le face să cedeze. Fără acest capac la locul său, componentele supapei rămân neprotejate. Din fericire, această piesă nu cedează în mod regulat, așa că nu este ceva ce trebuie înlocuit des.

În acest articol, analizăm simptomele unui capac de supapă defect, locația, funcția și costul de înlocuire în cazul în care al tău este defect. Iată o scurtă prezentare generală a semnelor pe care trebuie să le căutați

Cel mai frecvent simptom al unui capac de supapă defect este o scurgere de ulei din motorul dumneavoastră. Adesea puteți observa o scurgere de ulei uitându-vă la nivelul uleiului sau simțind un miros de arsură în timpul conducerii. Un capac de supapă defect poate provoca, de asemenea, rateuri de aprindere sau o lumină de verificare a motorului pe tabloul de bord.

Iată o listă mai detaliată a simptomelor unui capac de supapă defect:

Simptomele unui capac de supapă defect

1. Scurgeri de ulei

Nu este niciodată un semn bun să vezi scurgeri de ulei. Totuși, acest simptom simplu poate fi cauzat de numeroase defecțiuni.

Acestea fiind spuse, dacă uleiul este localizat în zona capacului supapei sau provine din acea regiune, puteți presupune că aveți un capac de supapă sau o garnitură de etanșare defectă. Uitați-vă în jurul marginii unde garnitura etanșează capacul de motor.

CITEȘTE ȘI:
Simptomele unui senzor de oxigen defect

La început, s-ar putea să fie doar o mică scurgere care se scurge încet pe sol. În cele din urmă, ar putea deveni mult mai mare, acoperind întreaga suprafață a capacului supapei. Când se întâmplă acest lucru, pe capac începe să se acumuleze și un strat de resturi și murdărie.

Permițând capacului supapei să scurgă ulei poate provoca deteriorarea suplimentară a furtunurilor și curelelor. Nu vreți să așteptați să îl înlocuiți.

2. Niveluri scăzute de ulei

Dacă vă pasă de motorul dumneavoastră, verificați în mod regulat nivelurile de ulei. Dacă nivelul continuă să fie scăzut, chiar dacă îl completați, trebuie să presupuneți că uleiul se duce undeva.

Inspectați capacul supapelor pentru a vedea dacă există semne de scurgeri de ulei care v-ar fi putut scăpa. Până la înlocuirea capacului supapelor, asigurați-vă că motorul are suficient ulei, altfel vă puteți trezi cu facturi de reparații costisitoare din cauza unei defecțiuni a motorului.

3. Miros de ulei ars

Ori de câte ori simțiți miros de ulei ars, ar trebui să vă alarmați. Uleiul care se scurge din capacul supapei se poate scurge pe piesele fierbinți ale motorului și pe eșapament, lăsându-vă cu un miros îngrozitor.

Când deschideți capota, mirosul ar trebui să fie copleșitor, dar s-ar putea să nu vedeți imediat de unde arde uleiul. Această situație poate fi periculoasă, deoarece nu vă doriți niciodată ca sub capotă să ardă ceva care ar putea duce la un incendiu de mașină.

4. Motorul nu funcționează corect

Un motor cu aprindere greșită poate fi cauzat de mai mulți factori, cum ar fi bujiile defecte sau probleme cu sistemul de alimentare. Cu toate acestea, un capac de supapă defect poate fi, de asemenea, vinovat.

CITEȘTE ȘI:
Lumina de verificare a motorului (Check Engine Light) după schimbarea uleiului - Cauze posibile și cum se repară

Capacul supapei ar putea fi direct deasupra bujiilor motorului. Dacă există scurgeri de ulei pe bujiile de aprindere, lichidul își poate face loc în deschideri. Uleiul va împiedica bujiile să funcționeze corect și le va face să se murdărească.

Atunci când bujiile nu pot aprinde amestecul aer/combustibil, aceasta face ca motorul să aibă rateuri de aprindere. Nu numai că acest lucru poate duce la o călătorie foarte dură, dar este posibil să se producă și un incendiu al motorului.

5. Luminile din tabloul de bord

Dacă nu ați verificat uleiul în mod regulat, primul semn că ceva nu este în regulă ar putea fi luminile de avertizare de pe tabloul de bord.

S-ar putea să apară Lumina de avertizare a uleiului, care vă spune că nu există suficientă presiune a uleiului în sistem, sau ar putea fi Lumina de verificare a motorului din cauza defecțiunilor cauzate de capacul de supapă și de garnitura spartă. Oricum ar fi, aceste lumini indică o stare gravă și ar trebui să nu mai conduceți până când se face o reparație.

Funcția unui capac de supapă

Capacul supapelor protejează componentele vitale ale motorului. Este responsabil de acoperirea supapelor, protejând astfel mașinăria scumpă de daune și de intemperii. Cu toate acestea, capacul supapelor poate suferi de nealiniere, coroziune și fisuri.

Capacul supapelor funcționează împreună cu garnitura capacului supapelor pentru a asigura o etanșare eficientă a motorului. Această bandă subțire de cauciuc este plasată între motor și capacul supapelor. Cu toate acestea, garnitura este delicată și mai predispusă la deteriorări decât capacul în sine. În timp, aceasta devine fragilă sau se fisurează din cauza căldurii și a vechimii.

CITEȘTE ȘI:
5 Simptome ale unei garnituri de capac de supapă proaste (cost de înlocuire)

Locația capacului de supapă

Capacul supapei se află în partea superioară a motorului. Este un capac dur care protejează supapele și alte piese ale motorului. Între capacul supapelor și motor se află o garnitură, care creează o etanșare etanșă.

Deoarece, în general, garnitura cedează înaintea capacului supapei, această piesă este înlocuită mai des. Cu toate acestea, pentru a ajunge la garnitura capacului supapelor, trebuie să fie îndepărtat capacul supapelor.

Costul înlocuirii capacului de supapă

Costul mediu de înlocuire a garniturii capacului supapelor este cuprins între 90 și 400 de euro, în funcție de marcă și model. Puteți cumpăra o garnitură nouă pentru capacul supapei pentru aproximativ 40-50 de euro, dar cea mai mare parte a cheltuielilor este cheltuită pe manoperă. Așteptați-vă să vă coste între 50 și 350 de euro pentru a înlocui garnitura capacului supapei.

Cu excepția cazului în care capacul supapei a suferit daune importante, nu ar trebui să fie necesară înlocuirea acestuia. Cel mai probabil, este vorba doar de garnitura capacului supapei care trebuie îndepărtată.

Pentru a înlocui garnitura, trebuie îndepărtat și capacul supapei. Așadar, indiferent dacă aveți nevoie de o garnitură sau de înlocuirea capacului supapei, probabil că veți avea nevoie de aceeași taxă de manoperă.

janta.ro%20