Atunci când se aprinde lumina de verificare a motorului, știți că înseamnă că ceva nu este în regulă cu vehiculul. În cele mai multe cazuri, lumina nu se va stinge înainte de a remedia ceea ce cauzează problema. Așadar, ar trebui să vă faceți griji atunci când Check Engine Light se stinge de la sine?

Înainte de a intra în panică, doriți să citiți cauzele posibile pentru ca acest lucru să se întâmple. Nu numai că analizăm cele mai probabile cauze, dar discutăm și despre ce ar trebui să faceți în continuare. La sfârșitul articolului nostru, răspundem la principalele întrebări pe care le aveți despre Check Engine Light.

De ce s-a stins singură lumina de verificare a motorului meu?

Lumina Check Engine Light se poate stinge de la sine dacă ați reparat problema care o cauza. Sistemul execută în mod constant un test de autodiagnosticare, verificând dacă există și alte defecțiuni. Dacă o problemă simplă a fost rezolvată, lumina poate dispărea de pe tabloul de bord.

Testul de autodiagnosticare se execută atunci când porniți mașina. Dacă sistemele nu reușesc două teste simultan, se aprinde lumina Check Engine Light. În funcție de codul setat, aceasta se poate stinge și singură când problema este reparată.

Motive comune pentru care lumina de verificare a motorului s-a stins de la sine

Deși nu este normal ca lumina să se stingă de la sine, există câteva explicații posibile. Este posibil să fi înlocuit un capac de benzină slăbit sau defect sau să fi alimentat cu motorul pornit. Amestecul aer-combustibil ar putea fi corectat, ar putea exista probleme intermitente de cablare sau probleme sporadice ale motorului.

Să examinăm aceste opțiuni în profunzime, pe baza a ceea ce am văzut ca mecanici profesioniști.

Capacul de benzină slăbit sau defectuos

Capacul de benzină este conceput pentru a împiedica contaminanții să pătrundă în sistemul de alimentare. Dacă aveți un capac de benzină slăbit, acesta trimite o alertă către computer, ceea ce determină aprinderea luminii Check Engine Light.

Dacă ați strâns bine capacul de benzină după ce ați văzut alerta, lumina de avertizare s-ar putea reseta singură după o verificare de diagnosticare. De asemenea, se poate opri de la sine dacă înlocuiți un capac de benzină deteriorat sau spart cu unul nou.

Ați alimentat cu benzină cu motorul în funcțiune

Există mai multe motive pentru care este mai bine să opriți mașina înainte de a alimenta cu combustibil. Nu numai că există un risc sporit de incendiu cu motorul în funcțiune, dar poate duce și la probleme.

Atunci când realimentați rezervorul de benzină cu motorul în funcțiune, senzorii continuă să măsoare presiunea. Din acest motiv, șoferii primesc ocazional o lumină Check Engine Light pe tabloul de bord după ce au alimentat cu motorul în funcțiune.

CITEȘTE ȘI:
7 Simptome ale bujiilor defecte și costul de înlocuire

Cu toate acestea, poate fi adevărat și contrariul. Dacă se întâmplă ceva cu senzorii, iar reumplerea rezervorului rezolvă temporar problema, s-ar putea ca și lumina să se stingă.

Amestec aer-combustibil ușor prea bogat sau prea sărac

În camera de ardere trebuie să existe un echilibru perfect între aer și combustibil. Dacă acest echilibru aer-combustibil se dezechilibrează ușor, se poate aprinde temporar lumina Check Engine Light.

De îndată ce echilibrul revine la normal, lumina se poate stinge singură. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, aceste dezechilibre conduc la o reparație care trebuie efectuată, eventual cu un filtru sau un senzor. Probabil că va trebui să resetați codurile de defecțiune atunci când reparația este finalizată.

Probleme de cablare intermitentă

Să spunem că există o problemă minoră de cablare care provoacă o deconectare intermitentă. În acest caz, cablajul poate face o conexiune uneori și alteori nu. În acest caz, este posibil ca lumina să se stingă singură atunci când conexiunea este puternică.

Dacă există o defecțiune a cablajului, aceasta va duce probabil la o problemă mai mare pe parcurs. Din acest motiv, veți dori în continuare să vânați problema electrică.

Probleme intermitente ale componentelor motorului

Același lucru se poate spune despre orice problemă intermitentă. De exemplu, dacă o pompă sau un senzor se defectează pentru un minut și se corectează de la sine, este posibil ca lumina Check Engine Light să nu rămână aprinsă.

Acest lucru nu este la fel de probabil ca unele dintre celelalte cauze. De obicei, atunci când o piesă începe să cedeze, aceasta continuă să se înrăutățească. În plus, nu toate codurile de defecțiune se pot reseta singure, în special cele mai grave.

Ce trebuie să faceți după ce lumina de verificare a motorului s-a stins de la sine?

S-ar putea să credeți că este în regulă să ignorați problema odată ce Check Engine Light se stinge, dar acest lucru nu este înțelept. A existat o problemă la un moment dat care a cauzat aprinderea luminii. Cel mai bine este să vă dați seama ce se întâmplă înainte ca aceasta să ducă la probleme mai mari.

Iată câțiva pași pe care vi-i recomandăm.

Citiți codurile de defecțiune

Atunci când apare o defecțiune la un vehicul, acesta setează un cod de diagnosticare a defecțiunilor (DTC) în computer. Puteți citi aceste coduri cu un scaner compatibil pentru a vedea ce se întâmplă. Dacă nu aveți un scaner de coduri, multe magazine de piese auto vor citi, de asemenea, codurile gratuit.

CITEȘTE ȘI:
6 motive pentru care mașina ta nu stă pornită și cum să o repari

Problema este că aceste coduri nu sunt atât de ușor de înțeles. Chiar dacă știi ce înseamnă codul, multe dintre ele au mai multe remedieri care ar putea funcționa, motiv pentru care este nevoie de diagnosticare. Vă recomandăm să folosiți biblioteca noastră online de coduri de defecțiune pentru a începe.

Reparați problemele

Odată ce știți ce este în neregulă, este timpul să remediați problema. Unele dintre reparații pot fi simple, cum ar fi înlocuirea capacului de gaz.

Dacă puteți efectua singur reparația, veți economisi mulți bani, evitând taxele de manoperă profesională. Desigur, dacă vă reparați mașina pe cont propriu, este posibil să trebuiască să luați în calcul puțin timp în plus, mai ales dacă nu aveți unelte și echipamente sofisticate. Dacă nu vă simțiți confortabil să efectuați reparația, treceți la pasul numărul patru.

Resetați codurile de defecțiune

După efectuarea remedierii, trebuie să resetați codurile. Dacă lumina s-a reaprins, este posibil să fie nevoie să conduceți puțin mașina până când sistemul de autodiagnosticare recunoaște diferența.

Dacă lumina nu se resetează sau dacă nu doriți să așteptați, puteți reseta codurile dumneavoastră. Pur și simplu folosiți scanerul de coduri compatibil pentru a reseta sistemul.

Cereți ajutorul unui profesionist

Există o mulțime de motive să credeți că ați putea rezolva problemele pe cont propriu. Nu trebuie să aveți întotdeauna același nivel de experiență ca și noi pentru a lucra la vehiculul dumneavoastră.

Cu toate acestea, dacă vi se pare prea copleșitor sau dacă nu sunteți sigur ce pași trebuie să faceți în continuare, apelați la un mecanic profesionist. Nu vrei să ignori problemele și să le înrăutățești.

Este sigur să conduceți cu lumina de verificare a motorului aprinsă?

Dacă lumina Check Engine Light este solidă, este posibil să puteți continua să conduceți. În funcție de care este problema, este posibil să existe o perioadă mică de timp pe care o puteți aștepta înainte de a obține reparația. Singurul mod de a ști acest lucru este să verificați codurile și să determinați mai întâi ce este în neregulă.

Cu toate acestea, există două dezavantaje în cazul în care conduceți cu Check Engine Light aprins. În primul rând, nu veți ști dacă apare o altă problemă în acest timp. Dacă se întâmplă ceva grav, veți fi inconștient, deoarece lumina nu se poate aprinde din nou. În al doilea rând, dacă există o problemă care duce la alte uzuri, ai putea crea mai multe daune pe termen lung. De exemplu, dacă aveți bujii stricate și continuați să conduceți, ați putea provoca deteriorarea convertizorului catalitic. Aceasta este o reparație costisitoare pe care doriți să o evitați.

CITEȘTE ȘI:
Mașina tremură la ralanti, dar se liniștește în timpul condusului - Cauze și remedieri

Pe de altă parte, dacă lumina Check Engine clipește, aveți o problemă serioasă la mâini. Nu ar trebui să conduci mai departe cu această lumină intermitentă. Fie reparați problema, fie trimiteți mașina la un mecanic.

Este grav când lumina de verificare a motorului se aprinde și se stinge?

În cele mai multe cazuri, nu este nimic grav de care să vă faceți griji. Dacă lumina s-a stins singură, probabil că problema s-a rezolvat de la sine. Cu toate acestea, nu strică să verificați codurile și să vedeți ce a fost în neregulă. Puteți repara problema înainte ca aceasta să devină prea gravă, mai ales dacă este ceva intermitent.

De ce s-a stins lumina de verificare a motorului, dar încă mai am coduri?

O înregistrare a codurilor poate fi găsită în computer până când le resetați. Dacă defecțiunea nu este suficient de gravă pentru a menține aprinsă lumina de verificare a motorului, este posibil să puteți citi oricum codurile. Vă recomandăm să remediați orice defecțiune pe care o vedeți și să ștergeți codurile pentru a vă asigura că totul este clar.

Cât de departe trebuie să conduceți pentru a reseta lumina de verificare a motorului?

Când porniți autovehiculul, sistemul face o autoverificare care poate face ca lumina să se stingă după o reparație. În caz contrar, este posibil să trebuiască să parcurgeți o anumită distanță, indicată de producător, pentru a o face să se stingă. Soluția mai ușoară este să folosiți un scaner de coduri compatibil pentru a reseta sistemul și pentru a reseta lumina.

În cât timp se stinge lumina de verificare a motorului?

Depinde de mașina pe care o conduceți și de ceea ce a cauzat aprinderea luminii. În unele cazuri, un singur ciclu de aprindere va face ca lumina să se stingă după o autoverificare. Alteori, este posibil să trebuiască să parcurgeți un anumit număr de kilometri sau să efectuați un anumit număr de cicluri reușite. Cea mai bună soluție este să utilizați un scaner de coduri compatibil pentru a stinge lumina și a reseta sistemul.

Primul semn al luminii Check Engine Light este suficient pentru a face inima oricui să se scufunde. Dacă lumina se stinge de la sine, puteți răsufla ușurat. Înainte de a vă bucura prea repede, țineți cont de faptul că ceva a declanșat acea lumină în primul rând. Există o defecțiune sau o funcționare defectuoasă care determină calculatorul să vă alerteze.

Cel mai bine este să nu ignorați aceste avertismente, ci să efectuați câteva diagnostice. Chiar dacă lumina nu este aprinsă, este posibil să fie nevoie să reparați ceva pentru ca mașina să funcționeze la maxim în viitor. Aveți grijă de autovehiculul dumneavoastră astăzi și acesta vă va oferi servicii mâine.