Garnitura capacului supapei asigură menținerea uleiului în interiorul motorului. Iată cum vă puteți da seama dacă garnitura capacului supapei este stricată și cât costă înlocuirea ei.

Garniturile sunt făcute pentru a menține fluidele la locul lor și piesele să funcționeze corect, una dintre cele mai importante fiind garnitura capacului supapei. Garnitura capacului supapei ajută la etanșarea capacului supapei și la protejarea motorului.

Atunci când această piesă cedează, motorul riscă să fie afectat semnificativ din cauza scurgerilor de ulei și a performanțelor slabe. Să începem cu o privire rapidă asupra semnelor care trebuie căutate:

Cel mai frecvent simptom al unei garnituri defecte a capacului de supape este reprezentat de scurgeri externe de ulei și un nivel scăzut al uleiului de motor atunci când verificați jojă. De asemenea, este posibil să observați un miros de arsură după accelerare. La unele mașini, aceasta poate duce și la o defecțiune a motorului sau la o lumină de verificare a motorului.

Iată o listă mai detaliată a celor mai frecvente simptome ale unei garnituri de capac de supapă defecte:

Simptomele unei garnituri de capac de supapă proaste sau cu scurgeri

1. Scurgeri de ulei

Ori de câte ori vedeți scurgeri de ulei sub vehiculul dumneavoastră, devine alarmant. Cu toate acestea, scurgerile de ulei sunt cauzate de mai multe probleme, așa că nu este doar un semn revelator al unei garnituri de capac de supapă defecte.

Totuși, dacă observați scurgeri de ulei din zona capacului supapelor, puteți presupune că garnitura s-a stricat. Inspectați zona din jurul garniturii pentru a vedea dacă se scurge ulei.

Inițial, scurgerea de ulei va fi minimă, înrăutățindu-se pe măsură ce trece timpul. După un anumit timp, ar putea chiar să acopere suprafața capacului supapei, provocând acumularea unui strat gros de murdărie și pe capacul supapei.

CITEȘTE ȘI:
Presiunea scăzută a uleiului: Simptome și cauze (și cum să o remediezi)

Dacă permiteți ca uleiul să continue să se scurgă, riscați reparații mai ample ale motorului pe parcurs. În plus, acest simptom pune o uzură suplimentară asupra curelelor și furtunurilor, deoarece uleiul înmoaie cauciucul de pe curele și furtunuri, provocând în cele din urmă o defecțiune prematură…

2. Ulei scăzut

Este vital să verificați în mod regulat nivelul de ulei al motorului dumneavoastră. Atunci când uleiul devine prea mic, este adesea un semn al unei probleme, mai ales atunci când aceasta apare frecvent.

Motorul funcționează ca un sistem etanș, așa că uleiul nu ar trebui să dispară decât dacă ceva nu este în neregulă. Începeți prin a verifica capacul supapei pentru a vedea dacă există semne de scurgeri.

În timp ce așteptați repararea garniturii capacului supapelor, asigurați-vă că continuați să completați uleiul. Rularea motorului fără cantitatea adecvată de lubrifiere poate cauza încetarea și defectarea motorului.

3. Miros de arsură

Mirosul de ulei ars ar trebui să provoace întotdeauna alarmă. Pe măsură ce uleiul se scurge din capacul supapei, acesta se poate scurge cu ușurință pe motorul și pe eșapamentul fierbinte al mașinii dumneavoastră. Ceea ce vă rămâne este mirosul de netăgăduit de ulei ars.

Acest miros devine copleșitor atunci când deschideți capota, chiar dacă nu puteți vedea uleiul care arde. Ori de câte ori simțiți miros de ulei ars, trebuie să presupuneți că există riscul unui incendiu la mașină și să opriți imediat conducerea.

4. Motorul nu funcționează corect

Atunci când motorul mașinii are rateuri, există multe cauze care contribuie la performanțe slabe. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru rateuri de aprindere este o bujie defectă sau o problemă în sistemul de alimentare. Cu toate acestea, nu ar trebui să ignorați posibilitatea unei garnituri de capac de supapă defecte.

CITEȘTE ȘI:
Simptomele curelei de alternator slăbite (și costul înlocuirii)

Capacul supapei este așezat deasupra bujiilor. Atunci când garnitura cedează și permite scurgerea uleiului pe bujiile mașinii, lichidul poate pătrunde în deschideri. Pe măsură ce uleiul se acumulează, bujiile nu pot funcționa corect și se strică.

Acest lucru face ca bujia să cedeze, reducând aprinderea amestecului de aer și combustibil. Ceea ce vă rămâne este un motor cu aprindere greșită care creează o călătorie dură. Poate duce, de asemenea, la un incendiu al motorului atunci când nu este tratată imediat.

5. Luminițele indicatoare de pe tabloul de bord

Unii oameni se bazează pe avertismentele din tabloul de bord pentru a le spune când ceva nu este în regulă. Dacă nu ați verificat uleiul, acesta ar putea fi primul indiciu al unei probleme.

Lumina de avertizare a uleiului ar putea să vă avertizeze cu privire la o presiune scăzută sau la o lipsă de lubrifiere în motor. De asemenea, este posibil să vedeți Lumina de verificare a motorului atunci când există un defect la garnitura capacului supapei. Oricare dintre aceste indicatoare vă spune că există o problemă critică care trebuie rezolvată imediat.

Funcția garniturii capacului de supapă

Capacul de supapă al motorului este conceput pentru a proteja componentele motorului mașinii dumneavoastră. Nu numai că ține elementele în afara motorului, dar previne deteriorarea mașinăriilor scumpe.

Capacul supapei este etanșat cu ajutorul garniturii capacului supapei. Deși este doar o bandă subțire de cauciuc plasată între capacul supapei și motor, garnitura are un rol semnificativ. Fără ea, uleiul se poate infiltra din sistem, ceea ce poate duce la deteriorarea motorului.

În timp, această garnitură devine fragilă și se fisurează. Acest lucru poate fi cauzat de vârsta înaintată sau pur și simplu de căldura excesivă din motor.

CITEȘTE ȘI:
Simptomele unui senzor de oxigen defect

Locația garniturii capacului de supapă

Garnitura capacului supapei este situată între motor și capacul supapei. Veți găsi capacul supapei așezat deasupra motorului. Este capacul dur care protejează supapele și componentele motorului.

Garnitura este utilizată pentru a crea o etanșare strânsă între motor și capacul supapelor. Adesea, această piesă cedează din cauza vechimii și necesită înlocuire. Pentru a înlocui garnitura capacului supapei, trebuie să scoateți și capacul supapei.

Costul înlocuirii garniturii capacului de supapă

Așteptați-vă la un cost de înlocuire a garniturii capacului supapei cuprins între 90 și 400 de euro, în funcție de tipul de vehicul pe care îl conduceți. Veți găsi garnituri noi pentru capacul supapelor la prețuri cuprinse între 40 și 50 de euro, majoritatea costurilor fiind cheltuite pe manoperă. Pentru a înlocui garnitura capacului supapei, manopera ar putea fi între 50 și 350 de euro.

Din fericire, de multe ori trebuie înlocuită doar garnitura și nu capacul supapei. Cu toate acestea, dacă și această piesă trebuie înlocuită, acest lucru se poate face cu un efort minim în același timp cu schimbarea garniturii, deoarece ambele piese sunt îndepărtate în același timp. Singura taxă suplimentară ar fi pentru capacul de supapă în sine.