Probleme la pornirea mașinii dimineața? Află cauzele pentru care bateria mașinii tale nu ține încărcătura și cum să o repari. Obțineți sfaturi utile de la experții noștri.

Bateriile auto descărcate sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru apelurile de asistență rutieră. Pentru a preveni această problemă, este important să aveți o baterie complet încărcată. Dar ce faci dacă bateria nu mai rămâne încărcată? Este important să te gândești la motivele pentru care bateria mașinii tale nu mai ține încărcătura, astfel încât să o poți repara.

În acest ghid, acoperim principalele explicații pentru o baterie moartă în mod continuu. De asemenea, vă arătăm cum să remediați problema și trecem în revistă câteva întrebări frecvente despre această situație.

Motive pentru care bateria mașinii tale nu stă încărcată

Dacă bateria mașinii dvs. nu ține încărcătura, este posibil să existe o scurgere parazită a bateriei sau aceasta ar putea fi veche. Există, de asemenea, posibilitatea ca vinovații să fie un alternator defect, o siguranță arsă sau cabluri de baterie corodate.

În caz contrar, este posibil să fie vorba doar de o baterie de calitate slabă sau să nu faceți drumuri suficient de lungi pentru a încărca bateria.

O privire rapidă asupra fiecăruia dintre aceste motive vă poate ajuta să vă dați seama ce se întâmplă cu bateria dvs.

Scurgere parazitară

Radioul este o problemă comună atunci când vine vorba de scurgerea parazitară

Multe funcții funcționează pe bateria mașinii. Dacă aceste elemente consumă energie atunci când nu ar trebui, bateria se poate descărca.

S-ar putea să nu vă gândiți că o lampă de portbagaj, un modul de calculator sau un releu defect ar putea cauza epuizarea bateriei, dar așa este. Dacă bateria continuă să moară în ciuda încărcării ei, trebuie să căutați o posibilă scurgere parazită.

Baterie proastă

Bateriile auto au o durată de viață limitată. În mod obișnuit, vă puteți aștepta ca o baterie să dureze între trei și cinci ani.

Dacă a devenit prea veche, este posibil ca aceasta să nu se mai încarce sau să nu mai răspundă la pornire. Singura soluție va fi înlocuirea acesteia.

Alternator defect

Dacă ai înlocuit bateria mașinii și tot nu reușești să o faci să se mențină încărcată, următoarea soluție ar fi să te uiți la alternator. Alternatorul este responsabil pentru încărcarea bateriei mașinii în timp ce motorul este în funcțiune.

Dacă reușiți să porniți bateria, dar aceasta cedează după câteva minute de funcționare, înseamnă că alternatorul nu o poate încărca. În mod obișnuit, alternatorul va dura 80.000 de mile sau mai mult.

Siguranță arsă

Mașina ta are probabil două cutii de siguranțe. Una se găsește sub volan, lângă podea. Cealaltă se află de obicei sub capotă.

CITEȘTE ȘI:
Simptomele unui releu de pornire defect

Aceste cutii conțin siguranțe care împiedică supraîncărcarea electrică a tuturor funcțiilor. Dacă siguranța alternatorului se arde, acesta nu va mai putea încărca bateria mașinii.

Baterie de calitate scăzută

Poate fi dificil de înghițit costul unei baterii auto noi. Se pare că prețurile devin din ce în ce mai mari. Cu toate acestea, există multiple motive pentru care nu vrei să te zgârcești la calitatea bateriei auto doar pentru a economisi niște bani.

Dintr-un motiv, o baterie de calitate inferioară se va defecta mai repede decât ceva de la o marcă de încredere. Dacă nu reușești să încarci bateria, s-ar putea ca acest lucru să se datoreze calității pe care ai ales-o.

Conduceți doar călătorii scurte

Îți amintești că am discutat despre faptul că alternatorul este responsabil pentru încărcarea bateriei în timp ce conduci? Pentru ca alternatorul să încarce complet bateria, trebuie să parcurgeți o distanță rezonabilă. De asemenea, este de ajutor dacă circulați cu viteză de autostradă.

Dacă scoateți mașina doar pentru a merge o milă în oraș și înapoi, bateria va muri în cele din urmă. Încercați să faceți un drum mai lung, chiar și numai pentru peisaj.

Cablurile de baterie corodate

Să spunem că bateria nu este veche și că nu este nimic în neregulă cu alternatorul, dar tot nu încarcă bateria. Este posibil să se fi produs coroziune la borne sau la conectorii cablurilor.

Coroziunea bateriei apare deoarece acidul sulfuric eliberează hidrogen gazos. Când acesta intră în contact cu aerul, are loc o reacție chimică, care duce la coroziune. Această coroziune se interpune în calea unei conexiuni corecte, astfel încât încărcarea nu poate avea loc.

Cum se repară o baterie de mașină care nu se menține încărcată

Cele mai multe dintre problemele pe care le-am discutat sunt ușor de diagnosticat și reparat, chiar dacă nu sunteți un profesionist ca noi. Nu ar trebui să aveți nevoie de unelte sofisticate și este nevoie de o expertiză mecanică minoră.

Testați bateria

În cazul în care bateria nu ține încărcătura, primul pas este să o testați. Multe magazine de piese auto oferă testarea gratuită a bateriei și vă vor pune o baterie nouă dacă aceasta este cumpărată din magazin.

Dacă doriți să vă testați singur bateria, iată care sunt pașii.

Îndepărtați încărcătura de suprafață. Aprindeți farurile de fază lungă timp de un minut, cu motorul oprit. Setați multimetrul pentru a citi tensiunea de curent continuu (DC). Reglați cadranul la 20 de volți. Conectați cablurile, roșu la pozitiv și negru la negativ. Dacă multimetrul citește un număr negativ, cablurile sunt inversate.

CITEȘTE ȘI:
Cum să verificați sănătatea bateriei auto la domiciliu (8 pași)

O baterie de mașină sănătoasă ar trebui să indice 12,6 volți sau mai mult. Dacă indică mai puțin, conectați-o la un încărcător și testați-o din nou. Dacă aceasta continuă să nu funcționeze, este posibil să fie necesară înlocuirea bateriei.

Verificați sistemul de încărcare

Puteți, de asemenea, să solicitați verificarea alternatorului la multe magazine de piese auto. Dacă doriți să o faceți singur, iată care sunt pașii.

Setați multimetrul la 20 DCV. Conectați cablurile negru și roșu la bornele bateriei.

Cu motorul mașinii în funcțiune, citirea ar trebui să fie mai mare decât cea a bateriei. Căutați o măsurătoare de 13,5 – 14,5 volți. Această citire mai mare asigură că bateria primește ceea ce are nevoie pentru a se încărca.

Diagnostichează scurgerea parazită

Dacă bateria și alternatorul sunt în stare bună, dar mașina continuă să moară, ar putea fi ceva care golește bateria. Nu este ușor de găsit o scurgere parazită.

Scoateți cablul negativ al bateriei. Conectați multimetrul. Cablul negru merge la cablul negativ al bateriei, iar cel roșu se conectează la stâlpul negativ al bateriei. Setați multimetrul la 20A. Scoateți siguranțele pe rând în timp ce cineva urmărește multimetrul.

Odată ce vedeți că citirea pe multimetru scade, ați găsit scurgerea parazită. Consultați manualul de utilizare pentru a afla de la ce aparține acea siguranță și remediați defecțiunea.

Verificați siguranțele

Găsiți siguranța sau siguranțele care se referă la sistemul de încărcare și verificați dacă acestea sunt arse. Atunci când o siguranță se arde, firul din interior are un gol în el.

Pentru ca sistemul de încărcare să funcționeze din nou, trebuie să înlocuiți această siguranță. Asigură-te că ai pus una nouă, care să aibă același amperaj.

Conduceți călătorii mai lungi

Dacă stilul tău de viață împiedică bateria să se încarce, trebuie să faci câteva schimbări. În loc să faceți mai multe călătorii mai mici pe parcursul săptămânii, luați în considerare posibilitatea de a le combina într-o singură călătorie mai mare.

Dacă nu puteți conduce suficient pentru a menține bateria la capacitate maximă, cel mai bine este să o conectați la un încărcător de baterie. Puteți plasa un încărcător de rezervă sau un dispozitiv de întreținere pe baterie pentru a vă asigura că aceasta este întotdeauna gata de plecare.

Bateria și alternatorul sunt echipamente sofisticate la care nu este indicat să se intervină dacă nu înțelegeți elementele de bază. Dacă nu sunteți sigur ce trebuie să faceți sau dacă această problemă v-a pus în dificultate, mergeți mai departe și contactați un profesionist.

CITEȘTE ȘI:
Cum să deconectați o baterie de mașină (7 pași simpli)

Nu uitați că aveți, de asemenea, opțiunea de a face verificarea acestor componente la un magazin local de piese auto. Cel puțin puteți exclude bateria și alternatorul fără costuri suplimentare înainte de a apela la un mecanic.

Întrebări frecvente

Poți repara o baterie care nu ține încărcătura?

Este posibil să o puteți recondiționa dacă mai are ceva viață. Amestecați săruri Epsom și apă distilată. Turnați-o în baterie prin capacele care se deschid. Dacă bateria dvs. nu are aceste capace, înseamnă că este o unitate sigilată. Amestecul va îndepărta acumularea de sulfat, dându-vă adesea puțin mai mult timp.

Cum știu dacă este vorba de alternator sau de baterie?

Porniți mașina pentru a vedea ce se întâmplă. Dacă alternatorul funcționează corect, mașina va porni, dar va muri din nou la scurt timp după aceea, deoarece alternatorul nu încarcă bateria. Pe de altă parte, dacă nu puteți porni deloc mașina, este posibil ca problema să fie bateria.

De ce bateria mașinii mele își pierde încărcătura atât de repede?

Pe măsură ce bateria îmbătrânește, nu va mai ține încărcătura la fel de ușor. În plus, dacă există coroziune pe bornele bateriei, alternatorul nu va fi capabil să furnizeze suficientă energie pentru a încărca bateria. De asemenea, ar putea exista o scurgere parazită care îi răpește bateriei energia.

Poate un alternator să golească o baterie când mașina este oprită?

Deși este foarte rar, este posibil din punct de vedere tehnic ca un alternator defect să funcționeze defectuos și să golească bateria în timp ce motorul este oprit. Dacă circuitul către alternator rămâne pornit din anumite motive, s-ar putea ca bateria să fie descărcată. Este mult mai frecvent să aveți de-a face cu o altă formă de golire parazită.

Concluzie

Nu există niciun motiv să vă dați cu capul de perete doar pentru că nu puteți menține bateria încărcată. Cu pașii simpli de diagnosticare pe care i-am prezentat, puteți ajunge la fondul problemei. Cu toate acestea, știm că este nevoie de puțin timp. Dacă nu efectuați aceste sarcini în mod regulat, așa cum facem noi ca mecanici profesioniști, s-ar putea să nu vă simțiți confortabil să le abordați de unul singur.

Fie că vă descurcați în garajul de acasă, fie că plătiți un mecanic, este important să vă dați seama de ce bateria nu rămâne încărcată. În caz contrar, te-ai putea trezi blocat într-o locație periculoasă sau riscantă, așteptând asistența rutieră.