soundhouse.ro/

Dacă puneți din greșeală benzină în motorul dumneavoastră diesel, s-ar putea să aveți probleme mari. Dar cât de grav este pentru motorul mașinii și poate provoca daune pe termen lung?

Când intrați în benzinărie, vedeți mânere de culori diferite care indică diferitele varietăți de combustibil. Deși este dificil să nu-l găsești pe cel potrivit pentru vehiculul tău, există momente în care ai putea fi distras, punând din greșeală benzină în motorul tău diesel. Ce trebuie să faceți acum?

În acest articol, ne ocupăm de ceea ce se întâmplă cu vehiculul dvs. diesel dacă umpleți rezervorul cu benzină în loc de benzină. De asemenea, vom analiza diferențele dintre carburanți și vă vom spune ce trebuie să faceți în continuare pentru a atenua daunele.

Ce se întâmplă dacă puneți benzină într-un motor diesel?

Dacă puneți benzină într-un motor diesel, aceasta poate provoca deteriorarea sistemului de combustibil, cum ar fi pompa de combustibil sau injectoarele de combustibil. Acest lucru se datorează faptului că benzina nu are aceleași proprietăți de lubrifiere ca motorina. De asemenea, poate provoca detonări necontrolate care să deterioreze piesele interne ale motorului.

Unele lucruri se pot întâmpla cu motorul mașinii dvs. dacă umpleți rezervorul cu benzină în loc de motorină. Iată o listă mai detaliată a problemelor care pot apărea dacă umpleți motorul diesel cu benzină:

Nu se aprinde

Motorul diesel pur și simplu nu a fost fabricat pentru a aprinde combustibilul. Spre deosebire de motorină, benzina nu a fost făcut să se aprindă automat, motiv pentru care este nevoie de o bujie.

Atunci când benzina este introdus într-un motor diesel, nu există bujii de aprindere pentru a începe procesul. Dacă motorul ar porni, ar fi doar pentru că există suficient motorină amestecată în benzină.

CITEȘTE ȘI:
Cum să deschideți un portbagaj fără cheie (6 metode)

Nu există lubrifiere

Motorina este foarte asemănătoare cu uleiul, deoarece lubrifiază și componentele interne ale motorului. Folosirea benzinei în motor nu oferă niciunul dintre acești lubrifianți, deoarece acționează în schimb ca un solvent.

Nu numai că benzina va contamina motorul, dar lipsa lubrifierii cauzează și alte probleme. Dacă motorul funcționează, piesele metalice se vor freca între ele și se vor deteriora.

Deteriorarea sistemului de alimentare cu combustibil

Nu trebuie să vă faceți griji doar pentru motor, ci și pentru sistemul diesel. Acest sistem este configurat cu filtre de combustibil, pompe și injectoare speciale, menite să se ocupe de motorină.

Atunci când adăugați benzină în sistem, lăsați ușa deschisă pentru avarii. De fapt, s-ar putea să fie nevoie să înlocuiți întregul sistem de combustibil pentru a repara avariile.

Detonare incontrolabilă

În interiorul motorului diesel, există multe piese care se mișcă, la fel ca în cazul motorului pe benzină. Veți găsi pistoane, tije și alte componente în mișcare.

Din cauza greutății și proprietăților diferite ale benzinei, motorul diesel va detona necontrolat, creând un val de evenimente șocante. Componentele pur și simplu nu vor putea face față acestui nivel de detonare, ceea ce va duce la daune ireversibile.

Fum negru

Combustibilul diesel are un punct de inflamabilitate de 52 de grade Celsius. În comparație, benzina are un punct de aprindere nominal de 21 grade Fahrenheit.

Benzina nu se va aprinde la fel de bine într-un motor diesel, lăsând în urmă o mulțime de combustibil nears. Ca urmare, s-ar putea să vedeți fum negru care iese din eșapament. Nu numai că acest lucru este periculos pentru sistem, dar diverși senzori s-ar putea, de asemenea, să se înfundă rapid din cauza funinginii suplimentare.

CITEȘTE ȘI:
Cum să îndepărtezi mucegaiul din interiorul mașinii tale

Avarierea severă a motorului

Toate condițiile anterioare pot duce la deteriorarea severă a motorului. Dacă sunt depistate suficient de devreme, ați putea diminua valoarea daunelor produse.

Cu toate acestea, dacă lăsați sistemul să funcționeze necontrolat, ați putea deteriora motorul iremediabil. Cu cât continuați să conduceți mai mult timp, cu atât mai mari sunt șansele să aveți nevoie de un motor nou, care poate deveni destul de scump.

Diferențe între motorul diesel și cel pe benzină

Atât motorina, cât și benzina sunt rafinate din țiței, dar cele două au multe diferențe. Pentru început, combustibilul diesel va avea o consistență mai groasă decât cea a benzinei. De asemenea, este mai greu, cântărind cu o livră mai mult decât benzina.

Benzina se evaporă, în timp ce motorina nu. În plus, benzina nu conține proprietăți lubrifiante, dar motorina da. Motorina se autoaprinde la temperaturi mai scăzute decât benzina, motoarele diesel nefolosind bujii pentru aprindere.

În plus, motorul diesel are un raport de compresie mai mare decât cel al motorului pe benzină. Toate aceste diferențe se adună, determinând combustibilii să acționeze foarte diferit atunci când sunt introduși în motorul greșit.

Ce trebuie să faceți dacă puneți benzină într-un motor diesel

În momentul în care vă dați seama că ați pus un tip greșit de combustibil în motor, trebuie să luați măsuri pentru a diminua pagubele. Evident, nu vrei să intri în panică, ceea ce este mai ușor de spus decât de făcut.

Urmați acești pași dacă ați pus benzină în motorul dumneavoastră diesel:

  • Nu porniți motorul. Vehiculul trebuie să stea acolo unde este până la sosirea unei mașini de tractare.
  • Evitați să porniți contactul. Nu este momentul să porniți radioul. Dacă întoarceți cheia în poziția ON, injectoarele și pompa de combustibil se vor activa.
  • Dacă sunteți deja la volan, trageți de pe șosea și parcați autovehiculul până la sosirea unui camion de remorcare. Solicitați ca mașina să fie remorcată la un centru de service de renume. Dacă sunteți capabil să efectuați singur lucrarea, tractați vehiculul acasă.
  • Goliți întregul rezervor de combustibil și spălați sistemul. Dacă sistemul nu a fost niciodată pornit, puteți scoate tot combustibilul și îl puteți curăța fără consecințe negative.
CITEȘTE ȘI:
6 simptome ale bujiilor defecte

Mai presus de toate, evitarea introducerii de benzină în motorul diesel vă va scuti de multe bătăi de cap. Acordați atenție atunci când intrați în stația de benzină pentru a vă asigura că folosiți duza corectă.

janta.ro%20