Dacă cheia auto a încetat brusc să mai funcționeze, se poate întâmpla pentru că și-a pierdut datele de programare. Iată un ghid pas cu pas despre cum să reprogramați cheile auto fără unelte speciale
Cheile electronice de mașină, numite și brelocuri, sunt utile pentru a controla ușile, portbagajul și alarma mașinii și, uneori, pot chiar să pornească mașina de la distanță.
Ca orice alt dispozitiv electronic, aceste chei pot să nu mai funcționeze după un anumit timp, de obicei din cauza pierderii semnalului sau a datelor. Din fericire, de multe ori puteți reprograma cu ușurință telecomanda chiar la domiciliu, pentru a reînvăța datele.
În acest articol, vă vom explica pas cu pas cum vă puteți programa telecomanda mașinii, astfel încât să nu mai fiți nevoit să o duceți la un dealer auto și să vă risipiți banii. Haideți să începem!
Cum se programează o cheie auto
Diferitele modele de mașini au metode diferite de programare a cheilor. Procesul menționat mai jos este cel mai comun mod de reprogramare a telecomenzilor auto. Acest ghid funcționează cu majoritatea modelelor de autoturisme de pe piață, dar uneori trebuie să găsiți informații specifice pentru modelul dumneavoastră de autoturism. Puteți găsi informații mai specifice despre telecomanda mașinii dvs. într-un manual de reparații.
Urmați acești pași pentru a programa un breloc de chei la domiciliu:
1. Înlocuiți bateriile de la cheie
Înainte de a face orice altceva, înlocuiți bateria de la cheie, dacă nu ați mai făcut-o de ceva timp. O baterie proastă a telecomenzii vă poate da adevărate bătăi de cap în timp ce încercați să îl reprogramați. Bateriile pentru chei sunt adesea ieftine și, de asemenea, ușor de înlocuit, așa că merită cu siguranță să evitați problemele. Consultați manualul proprietarului sau un manual de reparații dacă nu știți cum să le înlocuiți.
2. Intrați în mașină
Urcă-te pe scaunul șoferului cu cheile de la mașină și orice telecomenzi pe care vrei să le reprogramezi și închide toate ușile. Închiderea ușilor este foarte importantă, deoarece dacă lăsați una deschisă poate întrerupe procesul.
3. Porniți contactul
Odată ce sunteți așezat, introduceți cheia în contact și rotiți-o în poziția „On”, astfel încât sistemele electrice să fie alimentate. Asigurați-vă că aprinderea nu este în modul radio și nu porniți motorul.
4. Apăsați butonul de blocare de pe telecomandă
Cu cheia în poziția „On”, apăsați butonul de blocare al telecomenzii și rotiți cheia înapoi în poziția „Off”. Repetați acest proces de cel puțin trei ori, încheind ciclul cu cheia în poziția ‘On'. Acest lucru trimite un semnal către modulele electronice de control ale mașinii dvs. că cheia dvs. din contact este cea care trimite semnalul, iar apoi salvează datele.
5. Ascultați sunetul de blocare
După ce repetați procesul de mai sus, veți auzi sunetul de blocare, deblocând ușile mașinii dvs. Acest lucru indică faptul că mașina dvs. a intrat în modul de programare și că procesul a avut succes până acum. Când auziți semnalul de blocare a ușilor, apăsați din nou butonul de blocare de pe breloc în decurs de cinci secunde, iar programarea ar trebui să reușească.
6. Programarea telecomenzilor suplimentare
Dacă există telecomenzi suplimentare pe care doriți să le programați la mașină, apăsați butonul „Lock” (Blocare) în termen de 10 secunde după ce ați intrat în modul de programare pentru a programa și acele telecomenzi. Puteți încerca, de asemenea, să apăsați butonul de blocare sau de deblocare în același timp cu programarea telecomenzii principale atunci când rotiți contactul la început pentru a obține un rezultat de succes.
7. Opriți contactul
După ce ați efectuat pașii de mai sus și ați obținut semnalul de succes pentru toate telecomenzile pe care ați dorit să le programați, rotiți contactul înapoi în poziția „Off” (oprit) pentru a încheia procedura de programare.
8. Ieșiți din mașină și testați rezultatul
Luați cu dvs. toate cheile pe care le-ați programat și ieșiți din vehicul, închizând toate ușile. Testați atât funcția de deblocare, cât și cea de blocare cu toate cheile care au fost programate pentru a verifica funcționalitatea. În cazul în care cheile tot nu funcționează sau funcționează doar una dintre cheile pe care ați încercat să le programați, este posibil să doriți să mai încercați încă o dată întregul proces. Cu toate acestea, există întotdeauna riscul ca această metodă să nu funcționeze pe modelul dumneavoastră de mașină.
Hardware specializat necesar pentru programarea brelocului de chei
Pentru unele mașini, programarea cheilor poate să nu fie la fel de ușoară ca în cazul pașilor de mai sus, iar în cazul acestor mașini poate fi nevoie de hardware și software special. În general, vă sugerăm să sunați la dealerul auto autorizat pentru informații despre modul de programare a cheilor pentru modelul dvs. special de mașină.
Deoarece obținerea acestor informații sau a ajutorului de la un dealer autorizat poate fi costisitoare și s-ar putea să nu merite în cazul modelelor de mașini mai vechi, puteți încerca, de asemenea, să contactați un lăcătuș sau un atelier auto local de reparații auto.
Programarea cheilor cu imobilizator
Informațiile de mai sus sunt doar pentru programarea cheilor pentru a putea debloca ușile pentru a intra în mașină. Dacă doriți să programați chei noi pentru a putea porni motorul mașinii, procesul este, de obicei, mult mai dificil și nimic din ceea ce puteți face acasă fără uneltele potrivite.
Acest lucru se datorează faptului că toate mașinile moderne au un sistem de imobilizare. Chiar dacă copiați cheia originală și reprogramați telecomanda pentru a se potrivi cu noua cheie, nu veți putea porni motorul mașinii cu acea cheie fără o procedură de reprogramare reușită.
În interiorul cheilor auto se află un mic cip sau transponder care trimite un semnal către sistemul de imobilizare din mașină. Dacă acest semnal nu este corect, modulul de control al motorului nu va permite pornirea motorului.
Prin urmare, trebuie să programați sistemul de imobilizare pentru a se potrivi cu cipul transponder din noua cheie auto și, din păcate, această programare necesită un software special, de obicei direct de la un dealer autorizat, în funcție de modelul de mașină.
Există, de asemenea, lăcătuși care pot accesa aceste informații și pot reprograma imobilizatorul pentru dumneavoastră, ceea ce poate fi puțin mai ieftin.
Înțelegerea securității vehiculului
Securitatea autoturismului poate fi împărțită în două categorii – Intrarea în mașină și Pornirea mașinii. În majoritatea mașinilor moderne, nu este nevoie să introduceți cheile pentru a deschide portierele, deoarece acestea dispun de închidere/ deblocare de la distanță. Sistemele mai vechi de intrare în mașină de la distanță foloseau sisteme RF care nu erau complet sigure, deoarece semnalul lor putea fi ușor interceptat și reprodus pentru a debloca și intra în vehicul.
Încuietorile moderne de intrare folosesc un sistem mai sofisticat de coduri rulante care generează un cod nou de fiecare dată. Receptorul de pe vehicul produce, de asemenea, același cod, astfel încât ambele dispozitive electronice sunt sincronizate. Sistemele cu infraroșu au fost folosite și de unii producători europeni care necesitau îndreptarea telecomenzii spre mașină pentru a o debloca. Totuși, majoritatea au fost înlocuite acum cu tehnologia RF.
Funcția transponderului
Mașinile tradiționale aveau un sistem simplu de blocare cu cheie, care putea fi deblocat cu orice cheie similară. Acest lucru era convenabil pentru hoți, deoarece le permitea să plece cu ușurință cu orice mașină. Cu toate acestea, mașinile noi dispun de tehnologie ECU și de un transponder pentru un plus de securitate.
Tehnologia transponderului este acum evidentă în multe domenii care necesită acces de securitate și sunt acum populare în automobilele moderne. Cheile noilor autovehicule au acum un cip transponder, iar în momentul în care cheia este introdusă în contact, cipul este declanșat de semnalul de radiofrecvență trimis de la butoiul de contact.
Cipul transmite apoi un semnal către ECU al mașinii, care, atunci când se constată că este corect, dezactivează dispozitivul de imobilizare și pornește motorul.
În prezent, producătorii încearcă să elimine complet necesitatea cheii și să adauge un sistem de recunoaștere a amprentelor digitale.
Întrebări frecvente
Poți să programezi singur o cheie nouă?
Dacă doriți să programați doar cheia pentru deblocarea și blocarea mașinii, de obicei îl puteți programa singur. Cu toate acestea, este imposibil să programați o cheie pentru funcția de pornire fără uneltele potrivite la majoritatea modelelor de mașini moderne.
Cât costă reprogramarea unei chei?
Reprogramarea unei chei pentru funcția de blocare și deblocare nu costă nimic dacă o faceți singur la majoritatea modelelor de mașini. Cu toate acestea, dacă trebuie să programați funcția de imobilizare, vă puteți aștepta la un cost total de 100 până la 500 euro pentru reprogramarea la un atelier.
Cum se programează pornirea prin împingere a telecomenzii?
De cele mai multe ori, pentru a programa key fob push start, aveți nevoie de instrumentele de diagnosticare potrivite din cauza imobilizatorului, la care au acces, de obicei, doar dealerii autorizați. Cu toate acestea, dacă doriți doar să reprogramați funcția de deblocare și blocare, metoda de programare este aceeași ca la un breloc standard.
Cum se șterge memoria telecomenzii?
Pentru a șterge memoria telecomenzii, trebuie să utilizați un instrument de diagnosticare OBD2 adecvat. Nu toate instrumentele de scanare generale pot face acest lucru și, de obicei, aveți nevoie de o unealtă specifică pentru modelul dumneavoastră de mașină.
Puteți programa o cheie fără să mergeți la reprezentanță?
Da, puteți programa funcția de deblocare și blocare a cheii fără a merge la reprezentanță. Dar dacă aveți nevoie să programați transponderul pentru a putea porni mașina cu cheia – este posibil să trebuiască să mergeți la reprezentanță sau la un lăcătuș.
Trebuie reprogramată o telecomandă după înlocuirea bateriei?
De obicei, telecomenzile nu își pierd memoria doar pentru că ați schimbat bateria. Dacă telecomanda nu funcționează după schimbarea bateriei, este posibil să se datoreze faptului că ați instalat bateria în mod incorect. Cu toate acestea, telecomenzile unor modele de autoturisme își pot pierde memoria atunci când scoateți bateria, dar acest lucru este destul de rar.
Concluzie
Programarea cheilor auto poate fi un subiect destul de complex, dar cu câteva cercetări rapide și cunoștințe de bază, ar trebui să puteți înțelege funcția de bază a sistemului. Programarea unei telecomenzi pentru sistemul de închidere centralizată este, de obicei, o sarcină destul de simplă, dar dacă doriți să programați un imobilizator, este posibil să fie nevoie să contactați un profesionist.
Sper că acest ghid v-a ajutat fie să vă programați cheile, fie v-a învățat câte ceva despre ce trebuie să faceți atunci când aveți probleme cu telecomanda.